Poate ca nu putem controla mereu imprejurarile, insa detinem un control insemnat asupra reactiilor noastre la circumstantele in care ne aflam. Deoarece felul in care experimentam stresul depinde foarte mult de felul in care alegem sa gandim despre stresorii nostri, avem posibilitatea de a ne reduce substantial stresul prin cultivarea atitudinilor care sprijina seninatatea, care se concentreaza asupra aspectelor pozitive si care ne ajuta sa ne folosim resursele. Printre strategiile de intelegere si mentinere a unor asemenea atitudini, se numara tinerea unui jurnal, practicarea optimismului si cultivarea recunostintei.
Importanta atitudinii
Cand lumea se gandeste la gestionarea stresului, de fapt se gandeste cum sa elimine sau sa controleze stresorii cu care se confrunta. Desi exista metode de a minimiza sau de a reduce numarul stresorilor, nu intotdeauna este posibil sa eliminam toti stresorii si nici nu ar fi de dorit sa putem face asta. Adesea ne putem gasi in situatii in care nu ne putem schimba circumstantele sau cel putin nu imediat.
Din acest motiv atitudinea este asa de importanta: ne putem controla reactiile la imprejurarile in care ne aflam, chiar daca nu ne putem controla imprejurarile. Cand exercitam acest fel de control, diminuam elementele negative care survin cand ne simtim stresati.
Cum afecteaza factorii mintali modul in care traim stresul?
Suntem inconjurati in mod constant de potentiali stresori. Unii dintre acestia ne afecteaza mai mult decat altii, iar unii stresori ii afecteaza pe unii oameni mai mult decat pe altii. Un factor crucial ce determina care stresori afecteaza care oameni si in ce masura: perceptia.
Reactia la stres a corpului este declansata de perceptia unor amenintari la adresa sanatatii si integritatii noastre, si fiecare dintre noi percepe lucrurile altfel. De multa vreme s-a observat ca doua persoane pot trece prin aceeasi experienta, dar reactionand cu totul diferit.
Atitudini dobandite prin obisnuinta
Pe masura ce acumulam experiente, ne obisnuim cu anumite tipare de gandire, iar acestea ajung sa ne defineasca. Tot asa cum ne trezim ca am ajuns acasa dupa drumul de la munca fara sa ne amintim exact prin ce locuri am trecut, deoarece drumul a devenit un automatism, la fel putem raspunde in mod automat cu tipare de gandire care s-au format in urma obisnuintei.
Analizarea tiparelor voastre de gandire si punerea lor la indoiala va permite sa alegeti reactia pe care o aveti la potentialii stresori cu care va confruntati. Este adevarat ca schimbarea obiceiurilor cere timp – iar tiparele de gandire nu sunt diferite de alte obiceiuri de viata –, dar este posibil, iar efortul merita din plin.
• Avem posibilitatea de a ne controla reactiile la imprejurari, chiar si atunci cand nu putem controla aceste imprejurari. Controlandu-ne reactiile, ne putem diminua substantial felul negativ in care experimentam stresul.
• Reactia noastra la stres este sau nu declansata, in functie de felul in care percepem o anumita situatie: ca pe o potentiala amenintare la adresa sigurantei noastre fizice, emotionale sau psihologice.
• Nu toata lumea percepe la fel potentialii stresori; nu percepem aceleasi lucruri ca fiind la fel de stresante.
• Perceptia noastra asupra stresului poate fi unica, in functie de trasaturile noastre innascute, de resursele disponibile, experientele din trecut si tiparele de gandire – fiecare dintre acesti factori poate influenta felul in care reactionam si nivelul de stres resimtit in diferite situatii.
• Anumite tipare de gandire, in special pesimismul, distorsiunile cognitive si ruminatiile, au tendinta sa distruga linistea, ba chiar si sanatatea.
• Chiar daca nu sunt percepute ca fiind „stresante”, anumite situatii ne afecteaza. Desi schimbarea tiparelor de gandire nu elimina complet stresul (si nicio strategie nu il poate elimina total), aceasta poate produce schimbari pozitive insemnate in cadrul perspectivei si experientei voastre, ceea ce poate duce la alte schimbari pozitive.
Pentru ca este posibil (si de dorit) sa ne analizam propriile procese de gandire care creeaza stres, motivele sa fim optimisti sunt numeroase. Simpla constientizare a modului in care factori precum pesimismul, ruminatiile, distorsiunile cognitive si alte tipare de gandire va afecteaza viata este un prim pas spre a va elibera de efectele lor negative. Odata ce intelegeti cum anume va coloreaza experientele aceste moduri de gandire, veti incepe in mod automat sa le observati si sa le puneti sub semnul intrebarii. Dar daca faceti inca un pas si actionati, reduceti probabilitatea de a uita treptat ceea ce ati invatat si de a mentine aceleasi tipare de gandire si de comportament.
Comentarii