Yantra face referire la o diagrama sau un arhetip geometric cosmic. In practica tantrica straveche Hindusa, yantra sau geometria adevarului, conferea omului spiritual o harta asemenea unei diagrame cosmice in calatoria sa spirituala de reintoarcere la centrul sau primordial. In contextul yoga a corpului, geometria posturilor, formele si miscarile armonioase recreeaza si reintegreaza dimensiunea fizica a omului in constitutia si respiratia armoniei cosmice.
Yantra este un termen sanscrit care inseamna forma geometrica, asemenea mandalei; in traducerea sa tibetana, trulkhor, inseamna miscare a corpului. Miscarea poate da nastere multor forme: de aici intelesul de Yantra Yoga. In esenta, miscarea serveste la coordonarea si orientarea pranei sau a energiei vitale.
Orice persoana care se apropie de practica yoga in general si de adevaratul principiu Dzogchen (Marea Perfectiune) in particular, adica de invatatura auto-perfectiunii, trebuie mai intai de toate sa dezvolte capacitatea de a isi relaxa corpul, vocea si mintea in conditia naturala.
Prin practica yoga, energiile vitale ale corpului fizic redevin pure si relaxate si in acest proces de rafinare, mintea se intoarce si ea la starea primordiala de puritate naturala. Transformarea energiilor corpului prin yoga conduc la beneficii exceptionale, de la starea de calm a mintii, la regenerarea fizica si intr-un sens inalt, la stabilizarea practicantului in starea de prezenta si de constienta clara.
Exercitiile Yantra care angreneaza toate cele trei aspecte, corp, voce si minte, includ metode exceptionale pentru a facilita relaxarea [..] acestea trebuie intelese ca o metoda indispensabila pentru atingerea unei stari autentice de relaxare a corpului, vocii si mintii fiecarui individ, un preliminariu al oricarei metode de practica.
Yoga corpului fizic, sau in Tibetana trulkhor, activeaza starile de constienta latente prin eliberarea blocajelor din interiorul matricei de canale ale energiilor subtile, numite nadi, ce se extind prin intregul corp uman. Prin yoga descoperim complementaritatea aspectelor fizice si energetice ale anatomiei umane si ajungem sa rafinam elementele grosiere, transformandu-le in corpul vajra sau corpul adamantin indestructibil.
[..] mintea se afla in conditia naturala doar atunci cand prana [respiratia interna, forta vitala] se afla in conditia sa naturala. Daca prana se afla sau nu in aceasta conditie depinde doar de conditia corpului vajra, si in acest scop exista numeroase tipuri de miscari pentru a aduce sub control acest corp vajra. In alte cuvinte, prin controlul corpului vajra obtinut prin utilizarea miscarilor fizice, prana practicantului isi recupereaza echilibrul natural. In consecinta, conditia elementelor si sanatatea corpului se vor imbunatati.
Aceste practici tantrice menite sa conduca repede la trezirea spirituala sunt ilustrate in picturile murale din Templul Lukhang din Lhasa inaltat de Dalai Lama al VI-lea urmare a viziunilor sale mistice. Incursiunea vizuala in estetica acestui templu secret care dateaza din secolul 17, reveleaza cele mai inalte invataturi esoterice, metode meditationale dar si tehnicile yogice sau yantrele tibetane apartinand Dzogchen sau Marii Perfectiuni.
Pastrat din vechime in cel mai mare secret si transmis doar pe cale orala initiatorilor yogini tibetani, in anul 1970, Chogyal Namkhai Norbu devine precursorul predarii sistemului Nyida Khajor sau Uniunea Soarelui si a Lunii Yantra Yoga in lumea Vestica.
Acest sistem Yantra Yoga a fost prezervat si diseminat in interiorul traditiei neintrerupte si pure Dzogchen. Gasim originile acestui sistem yoga in secolul VIII in textul remarcabilului maestru Tibetan Vairocana, Uniunea Soarelui si a Lunii. Vairocana a fost discipolul intim al lui Guru Padmasambhava, Cel Nascut din Lotus, consacrat si sub numele de Al Doilea Buddha istoric, de la care a primit transmiterea acestei cunoasteri yoga extraordinare.
Uniunea Soarelui si a Lunii Yantra , sau Yantra Yoga este o metafora a intalnirii concrete dar si transcedentale dintre cunoasterea experientiala si conditia noastra pura, clara si luminoasa, prezenta in fiecare dintre noi. Textul tantric ne dezvaluie o harta a interiorului, o anatomie a canalelor psihice interne, invizibile ochiului obisnuit. Intr-un spirit minimalist dar esential, accentul se pune pe descrierea functiei canalelor energetice principale, roma si kyangma, paralele canalului spinal. Simplificand, atunci cand energiile solare si lunare ce curg prin aceste doua canale se unifica in uma, canalul central, se produce Marele Extaz sau trezirea la natura noastra reala.
Canalele si cakrele reprezinta structura interna a corpului uman, numite in invataturile tantrice corpul vajra. Vajra inseamna indestructibil si corpul vajra face referire la dimensiunea celor trei componente fundamentale: canalele si cakrele, prana care curge prin acestea, si bindu sau thigle, respectiv esentele-samanta alba si rosie ale corpului fizic care formeaza baza practicilor[...]
Yantra Yoga este un „manual” de yoga avansata, ce prezinta posturi ale corpului fizic, tehnici de respiratie si vizualizari ce au ca scop direct deschiderea fluxului de energie prin canalul central al corpului si trezirea Naturii Reale latente in interiorul fiecaruia.
Daca dorim sa devenim proprii nostri maestri si a mintii noastre fara nicio distragere, trebuie sa fim capabili sa controlam respiratia karmica. [..] practicile pranice explicate in aceasta carte servesc in a-i facilita practicantului sa realizeze si sa stabilizeze cunoasterea naturii mintii prin aducerea respiratiei karmice in canalul central. Practicantul care se afla continuu in starea de contemplare nu se mai confrunta cu dezechilibrul energiei.[..] Daca reusim sa accesam acest potential si sa il stapanim, atunci ne aflam pe cale si realizarea devine posibila.
Aceste miscari, denumite yantre, armonizeaza corpul, mintea si respiratia. In practica, Yantra Yoga deschide fluxul energiei psiho-fizice pe care yoginul sau practicantul il utilizeaza pentru a conferi vigoare corpului, echilibru mental si pentru a penetra esenta luminoasa si vacuitara a realitatii.
Prin echilibrarea energiei elementelor, obstacolele se diminueaza si se nasc conditii favorabile. In cele din urma, echilibrul natural al mintii inlesneste nasterea contemplatiei profunde. Asadar toti cei constienti de constitutia individului si de functiile corpului, vocii si mintii ar trebui sa isi trezeasca intersul pentru aceasta practica, fie daca sunt sau nu practicanti Mantrayana. Consider ca acest lucru este de o deosebita importanta.
Sper si imi exprim dorinta ca [acest text] sa devina sursa fericirii supreme, atat provizorie cat si definitiva, a tuturor fiintelor.
Speram ca lectura acestei carti sa deschida afinitatile tuturor celor interesati de o abordare practica a caii Dzogchen si prin calea yoga, sa isi gaseasca vindecarea si echilibrul in toate timpurile.
Comentarii