Pr. Lucian Dinca: despre patru lucrari importante din colectia „Spiritualitate crestină” - Blogul Editurii Herald - Editura Herald

Cum comand cărţi

1Va logati sau creati un cont nou.
2Adaugati un produs in cos si finalizati comanda.
3Beneficiati de transport gratuit pentru comenzi mai mari de 100 RON.

Pentru orice nelamuriri va stam la dispozitie la contact [ @ ] edituraherald.ro. Va multumim!

 

 

Program Showroom

Lu-Vi 9:00 - 17:30

Telefoane

0771-664-320, 021-3194060, 021-3194061

CREARE CONT

Nume complet

*

E-mail

*

Confirmare E-mail

*

Parola

*

Confirmare parola

*

Antispam ( 5 + 3 =)

*

Ati uitat parola?

*

Blogul Editurii Herald

Descopera cartile care te transforma!

 • Acasă
  Acasă This is where you can find all the blog posts throughout the site.
 • Categorii
  Categorii Displays a list of categories from this blog.
 • Etichete
  Etichete Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Bloggeri
  Bloggeri Search for your favorite blogger from this site.
 • Echipe de Blog
  Echipe de Blog Find your favorite team blogs here.
 • Autentificare
  Autentificare Login form
29
Ian

Pr. Lucian Dinca: despre patru lucrari importante din colectia „Spiritualitate crestină”

Postat : în categoria: Oameni si carti
 • Font size: Larger Smaller
 • Imprimați

Editura Herald publica sub titlul Benedictus Deus patru dintre cele mai importante tratate de mistica ale celebrului teolog mistic dominican, Meister Eckhart, si 43 dintre cele mai frumoase si profunde predici rostite de acesta in diferite circumstante. Ideea centrala ce se desprinde din aceste lucrari, toate cu o profunda incarcatura misticia, este aceea a desprinderii de cele lumesti, tot ceea ce nu este Dumnezeu, dupa propria lui expresie folosita foarte des in scrierile sale, pentru a se uni cu Dumnezeu si a trai comuniunea intima cu divinul.

Vocatia omului este aceea de a face lacas lui Dumnezeu, Unul in esenta si Intreit in persoane, in inima sa, adica indumnezeirea sa prin harul revarsat asupra tuturor oamenilor datorita intruparii Cuvantului si locuirii lui printre noi. Asadar, in Cristos tot omul este reorientat spre scopul initial al crearii sale: comuniunea desavarsita cu Dumnezeu, deoarece omul este creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu (cf. Gen 1, 26).


Autorul cartii Norul necunoasterii, a carei dorinta de a ramane anonim a fost respectata in vremea lui, impartaseste din propria sa experienta mistica tuturor celor care vor sa urmeze calea contemplatiei. De aceea, din start, el ii sfatuieste pe cititori sa abandoneze lectura daca mai intai nu au facut experienta contemplatiei, fiindca altfel nu vor intelege nimic. Pentru a convinge, autorul comenteaza pe larg episodul ospitalitatii lui Isus in casa Martei si Maria din Betania. Marta primeste elogii pentru atitudinea ei, chiar daca Isus o elogiaza mai degraba pe Maria care "a ales partea cea mai buna ce nu i se va lua" (Lc 10, 42). Marta nu poate intelege atitudinea Mariei fiindca ea nu a facut experienta contemplatiei. Cartea reveleaza, in ansamblul ei, discutia referitoare la cele doua stari prezente in Biserica inca de la inceputuri, contemplativii si activii, autorul lasand sa se inteleaga faptul ca mistica nu se opune teologiei intelectualiste, sau scolastice promovata in acele vremuri, ci este o parte importanta a trairii crestine.

 

 

Sf. Ioan al Crucii, unul dintre cei mai mari mistici ai traditiei crestine apusene, prezinta in aceasta lucrare experienta mistica a omului care traverseaza "noaptea intunecata" a sufletului. Chiar de la inceputul lucrarii, autorul tine sa precizeze acest scop: "In aceasta lucrare imi propun sa explic aceasta noapte a contemplatiei la multe suflete care se afla in ea, dar care nu realizau acest lucru". Lucrarea face parte dintr-o trilogie a reformatorului vietii carmelitane: Urcarea Muntelui Carmelului (1584), Flacara vie a iubirii (1585), Noaptea intunecata (1585) in care este descris drumul spiritual al sufletului pana la unirea si comuniunea lui desavarsita cu Dumnezeu.


Fara indoiala, in traditia crestina apuseana, Sf. Tereza de Avila ramane una dintre cele mai renumite mistice, atat prin profunzimea scrierilor ei cat si prin trairile ei spirituale care au condus-o adesea la extaze. Castelul interior este capodopera literaturii mistice occidentale in care autoarea aseamana sufletul cu un castel in interiorul caruia se afla sapte lacasuri, iar fiecare lacas fiind format la randul sau de o infinitate de lacasuri. Viata mistica, in aceasta lucrare, este descrisa ca fiind un parcurs spiritual care pleaca din afara castelului, unde exista ignoranta lui Dumnezeu, si trece prin toate starile si trairile spirituale, abandonul viciilor si implementarea virtutilor, pana a ajunge la rugaciunea contemplativa ce uneste pentru totdeauna sufletul cu Dumnezeu creatorul sau. In centrul castelului se afla lacasul cel mai frumos si mai luminos rezervat prezentei lui Dumnezeu spre care tinde sufletul contemplativ. Scopul urmarit de Sf. Tereza in aceasta lucrare este implinirea spirituala, desavarsirea duhovniceasca, conformandu-si viata pe insusi modelul crestinilor, Isus Cristos.


Un text semnat de Pr. Lucian Dinca (Conf. Univ. Dr. la Facultatea de Teologie Catolica), invitat al evenimentului Marea traditie contemplativa a Apusului de miercuri, 5 februarie 2020ora 18:30, de la Libraria Carturesti Verona (Strada Pictor Arthur Verona nr. 13-15, Bucuresti), impreuna cu Pr. Marco Secchi (reprezentantul Ordinului Carmelitanilor Desculti din Romania), Andrei Gaitanaru (psihoterapeut, filosof, publicist), Mihai Lita (redactor de carte, curatorul colectiei „Spiritualitate Crestina” al editurii Herald). Evenimentul va fi moderat de Sorin Lucaci (PR Editura Herald).

Ultima modificare :

Galerie Media

sf-ioan-al-crucii-noaptea-intunecata

Noaptea intunecata

Sfantul Ioan al Crucii (1542-1591) - marele mistic carmelitan - ne descrie in lucrarea de fata –...

31,00 lei
meister_eckhart_benedictus_deus-tratete-si-predici-consolarea-divina

Benedictus Deus - Tratate si Predici

Parcurgand cu rabdare si cu deschidere interioara aceste pagini cititorul se poate imbogati cu o...

46,00 lei
norul-necunoasterii

Norul Necunoasterii - O carte despre contemplatie sau cum este unit sufletul cu Dumnezeu

Norul necunoasterii este una dintre cele mai faimoase lucrari ale misticii crestine apusene,...

12.50 32,00 lei
teresa-de-avila---castelul-interior-3d-CDR

Castelul interior - Desavarsirea spirituala sau cele sapte etape ale unirii sufletului cu Dumnezeu

Castelul interior este una dintre cele mai importante lucrari ale misticii crestine apusene....

36,00 lei

sf. ioan al crucii

Sfantul Ioan al Crucii este un mare mistic spaniol, membru al Ordinului Carmelitanilor Desculti, Doctor al Bisericii Catolice, una dintre personalitatile de cea mai mare anvergura spirituala pe...

meister eckhart

Meister Eckhart s-a nascut in 1260 in localitatea Hochheim, langa Gotha, in Thuringia. Documentele referitoare la viata lui sunt rare. Descendent din familia nobiliara Hochheim, Eckhart a intrat...

teresa de avila

Sfanta Tereza de Avila a trait in Spania secolului al XVI-lea si a avut o activitate foarte vasta atat in plan concret - ca fondatoare de noi manastiri carmelitane –, cat si in plan spiritual, ca...

Marea traditie contemplativa a Apusului

    „Rugandu-L acum eu pe Domnul nostru sa vorbeasca in locul meu, caci eu nu stiam nici...

Comentarii

SUS
Cos gol

INAPOI