Cum poti creste nivelul de fericire pe tot parcursul zilei? [Fragment de Shawn Achor]

Evident, pentru unii oameni pozitivitatea este mai naturala decat pentru altii. Oamenii de stiinta credeau candva ca fericirea este aproape in intregime ereditara (dictata de un „punct fix” determinat genetic). Din fericire, de atunci ei au descoperit ca, de fapt, avem mult mai mult control asupra propriei noastre bunastari emotionale decat se crezuse anterior. Desi fiecare are un nivel de referinta al fericirii in jurul caruia fluctueaza zilnic, cu un efort concertat poate ridica in permanenta acel nivel, incat chiar si atunci cand urca si coboara, o face la un nivel mai inalt.

 

Va prezint acum cateva metode verificate cu ajutorul carora ne putem ameliora dispozitia si creste nivelul de fericire pe tot parcursul zilei. Activitatile enumerate mai jos nu numai ca ne dau un impuls prompt de emotii pozitive, imbunatatindu-ne pe moment performanta si concentrarea; dar, daca sunt practicate frecvent in timp, s-a demonstrat ca fiecare dintre ele contribuie la cresterea permanenta a nivelului de referinta al fericirii. Bineinteles, avand in vedere ca fericirea este subiectiva si nu este aceeasi pentru toti, fiecare are stimulentul sau favorit. Poate ca al tau este sa asculti un anumit cantec, sa vorbesti cu un prieten, sa joci baschet, sa te joci cu un caine sau chiar sa faci curatenie in bucatarie. Cercetatorii au constatat ca „adecvarea persoana–activitate” este deseori la fel de importanta ca si activitatea in sine, de aceea, daca vreuna dintre sugestiile urmatoare nu vi se potriveste, nu fortati lucrurile. Gasiti in schimb un substitut care vi se potriveste. Unicul scop este acela de a va ridica moralul si a va crea un cadru mental pozitiv, asa incat sa puteti culege toate beneficiile Avantajului Fericirii.

 

 


Meditati. Neurologii au constatat, la calugarii care mediteaza ani de zile, ca li se dezvolta cortexul prefrontal stang, acea parte a creierului responsabila cu prioritate de sentimentul de fericire. Dar nu va faceti griji, nu este nevoie sa petreceti ani de recluziune in tacere si celibat pentru a percepe acest efect. Rezervati-va in fiecare zi doar cinci minute pentru a urmari respiratia: cum intra si iese aerul. In timpul acesta, incercati sa va pastrati calmul. Daca observati ca mintea hoinareste, aduceti-o incet inapoi in starea de concentrare.

Meditatia necesita practica, dar este unul dintre cele mai eficiente instrumente ale fericirii. Studiile arata ca in minutele imediat ulterioare meditatiei incercam senzatii de calm si multumire, precum si o mai mare constientizare si empatie. Si, dupa cum arata cercetarile, meditatia practicata regulat poate sa reconfigureze permanent creierul pentru a spori nivelul de fericire, a reduce stresul si chiar a imbunatati functia imunitara.


Gasiti un lucru de facut pe care sa-l asteptati cu placere. Un studiu a constatat ca la oamenii care doar s-au gandit sa vizioneze filmul lor preferat, concentratia endorfinei a crescut cu 27%. Deseori partea cea mai placuta a unei activitati este anticiparea. Daca nu va puteti lua chiar acum o vacanta sau macar sa iesiti seara cu prietenii, treceti o activitate in calendar, chiar daca este peste o luna sau un an. Dupa care amintiti-va de aceasta ori de cate ori aveti nevoie de un impuls de fericire. Anticiparea unor viitoare recompense poate stimula centrii placerii din creier intr-un mod foarte asemanator recompensei reale.

 

Faceti fapte bune in mod constient. Un lung sir de cercetari empirice, inclusiv un studiu pe mai mult de 2 000 de persoane au demonstrat ca gesturile de altruism – a darui deopotriva prietenilor si strainilor – reduc stresul si contribuie in mod eficient la intarirea sanatatii mentale.


Insuflati pozitivitate in jurul vostru. Mediul fizic in care ne aflam poate avea un impact major asupra mentalitatii si a sentimentului nostru de bunastare. Desi nu intotdeauna avem un control complet al ambientului nostru, putem face eforturi specifice pentru a-i insufla pozitivitate. Ganditi-va la biroul vostru: ce sentimente va inspira? Oamenii care asaza langa calculator poze cu cei dragi nu o fac numai in scop decorativ, ei isi asigura un stimul de emotie pozitiva de fiecare data cand privesc in acea directie. A-ti face timp pentru a iesi in aer liber intr-o zi frumoasa de asemenea confera un avantaj enorm; un studiu a dezvaluit ca 20 de minute petrecute afara pe vreme buna nu doar au creat buna dispozitie, ci si au largit orizontul gandirii si au imbunatatit memoria de lucru.


Faceti exercitii fizice. Probabil ati auzit ca exercitiul fizic elibereaza acele substante chimice numite endorfine care induc senzatia de placere, dar acesta nu este singurul beneficiu. Activi-tatea fizica ne poate imbunatati dispozitia si mari randamentul in munca si in alte moduri, sporind motivatia si increderea in sine, reducand stresul si anxietatea si ajutandu-ne sa intram in ritm – acel sentiment de focalizare si angajare totala pe care-l capatam de obicei in momentele noastre cele mai productive. Pe scurt, activitatea fizica nu numai ca este incredibil de eficienta la ridicarea moralului, dar beneficiile sunt resimtite si pe termen lung. Mergeti pe jos, cu bicicleta, alergati, jucati-va, intindeti-va, sariti coarda sau folositi bete pogo, nu conteaza ce faceti, atata timp cat faceti miscare.


Cheltuiti bani (dar nu pe fleacuri!). Contrar zicalei populare, banii pot sa cumpere fericire, dar numai daca sunt folositi pentru a face lucruri, si nu doar pentru a avea lucruri. Voi cum obisnuiti sa va cheltuiti banii? Desenati doua coloane pe o foaie de hartie (sau luati-va zece minute la munca si creati un tabel Excel dichisit) si tineti evidenta cumparatu-rilor pe care le faceti in luna urmatoare. Cheltuiti mai mult pe lucruri materiale sau pe experiente? La sfarsitul lunii, analizati retrospectiv fiecare coloana si ganditi-va la placerea pe care v-a adus-o fiecare achizitie si pentru cat timp. In curand, veti dori sa transferati bani din coloana „a avea” in coloana „a face”.


Exersati o aptitudine definitorie, care va pune in valoare. Oricine se pricepe la ceva: poate ca cineva da sfaturi excelente, altcineva stie cum sa se poarte cu cei mici sau pregateste rapid un munte de clatite cu afine. De fiecare data cand ne punem in valoare o aptitudine, oricare ar fi aceasta, simtim un impuls de pozitivitate. Daca aveti nevoie de un booster de fericire, reactivati un talent pe care nu l-ati mai folosit in ultima vreme.


Pe masura ce integrati aceste exercitii pentru starea voastra de fericire in viata de zi cu zi, nu doar ca veti incepe sa va simtiti mai bine, dar veti observa, de asemenea, cum adoptarea unei atitudini pozitive va va face sa va simtiti mai eficienti, mai motivati si mai productivi si va ofera oportunitati noi pentru realizari si mai grandioase. Dar Avantajul Fericirii nu se termina aici. Schimbandu-va stilul de munca si modul in care ii conduceti/indrumati pe cei din jurul vostru, puteti spori succesul echipei si al intregii organizatii din care faceti parte.

Comentarii

Carte
Avantajul Fericirii - De ce fericirea garanteaza succesul si cum sa ne antrenam creierul pentru a fi fericiti In volumul care a inspirat unul dintre cele mai populare discursuri marca TED Talks tinute vreodata, Shawn Achor dezvaluie in detaliu felul in care reconfigurarea creierului uman pentru a gasi calea...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Shawn Achor Shawn Achor este renumit ca autor american de bestsellere si speaker, sustinator al psihologiei pozitive. Cu o experienta bogata de doisprezece ani la Universitatea Harvard, autorul este considerat,...
Detalii autor
Colectie
ALTER EGO
Detalii colectie

Articole similare

K. G. Durckheim - Activism si seninatate
K. G. Durckheim - Activism si seninatate
Omul modern sufera de o lipsa de calm – de calm exterior si, mai mult inca, de calm interior. Omului modern ii lipseste seninatatea. Din lumea exterioara ne parvin nenumarate zgomote care, consecinta...