Asa cum avem haine in care ne simtim bine, la fel avem si parti interioare care nu sunt nici imature (modurile copil), nici inadecvate (modurile parinte), ci sanatoase. Daca ne lasam condusi de ele, reusim sa ne organizam bine viata, sa luam deciziile potrivite, sa rezolvam problemele si sa dezvoltam relatii. In aceasta situatie, suntem capabili sa evaluam si sa satisfacem cu succes nevoile noastre si pe ale celor din jur. Terapia schemelor numeste acest mod, adultul sanatos. Aceasta a fost doar o scurtă trecere în revistă a conceptelor şi ideilor terapiei schemelor. Ele sunt coordonatele de pe harta sufletului.
Dar distractia, exuberanta si nebunia sunt la fel de importante. „Munca fara joaca ne prosteste”, scria Karl Marx, iar o viata fara joc ne face nu doar prosti, ci si nefericiti. De aceea este important sa-i oferim suficient spatiu copilului fericit din noi, acelei parti a noastre care se distreaza in fata absurdului, face cu placere prostii, este vesela si jucausa – ceea ce in terapia schemelor se numeste modul copil fericit. Caci timpul pe care il petrecem jucandu-ne si razand ne imbogateste spiritul si ne ofera de asemenea energia de care avem nevoie pentru a putea controla stresul pe care il provoaca viata de zi cu zi a unui adult.
Modurile copil
Atunci cand ne aflam in modul copil, perceptia si comportamentul nostru functioneaza in modul corespunzator unui regim al imaturitatii. Traim sentimente intense care nu pot fi explicate pe deplin pornind de la situatia actuala. Aceste situatii ne amintesc de scene din copilaria si adolescenta noastra, in care nevoile de baza ne-au fost neglijate. Putem diferentia intre modurile copil vulnerabil, furios si fericit.
Copilul vulnerabil. In acest mod comportamental, domina sentimentele de abandon, de excludere, neincrederea, rusinea, inferioritatea si lipsa anumitor emotii. Aceste elemente apar cateodata individual, cateodata laolalta. Rezultatul este mereu acelasi: ne simtim mici si vulnerabili.
Copilul furios. Persoanele care se afla in acest mod au sentimente asa zis „infierbantate”, precum suparare, manie si incapatanare. Nici ei nu se simt maturi, ci ca niste copii. Nu au control asupra lor insisi si sunt neajutorati. In asemenea momente, ei nu pot sa mai fie literalmente „ei insisi” si nu isi pot controla comportamentul si nici sentimentele. Ei nu mai gandesc, ci sunt dominati de furie, incapatanati si impulsivi. Originea acestor sentimente puternice se afla, de asemenea, in nesatisfacerea unor nevoi emotionale fundamentale.
In cazul oamenilor care ofera mult spatiu modului lor copil fericit exista, in general, o influenta mai mica a modurilor nesanatoase. Din pacate, situatia este valabila si invers:
oamenii cu un puternic mod copil furios sau impulsiv au de asemenea un mod copil fericit prea putin dezvoltat. De aceea este bine sa construim si sa intarim modul copil fericit, pentru a indeparta ceea ce ne face rau.
Pe de alta parte, nu este nici practic si nici de dorit sa ne aflam mereu in modul copil fericit. Trebuie sa stabilim un echilibru sanatos: oamenii fara mari probleme psihice sunt, de fapt, in cea mai mare parte a timpului, in modul adultul sanatos. Dar si pentru acesti oameni este important sa aiba acces la copilul lor interior fericit. Oricare dintre noi se simte din cand in cand epuizat, stresat sau impovarat si are nevoie de distractie si de odihna, iar atunci este de dorit sa ne intoarcem la activitati care ne plaseaza in modul copilul fericit. Astfel putem obtine o contrapondere la acele situatii frustrante cu care ne confruntam in viata privata si profesionala.
Modurile parinte
Modurile parinte disfunctional sunt acele voci daunatoare care provin din copilaria si adolescenta noastra. Mesajele lor sunt pe de-a-ntregul negative si ne dau sentimentul ca nu facem niciodata suficient, ca nu meritam iubire, ca suntem plictisitori, prosti, urati si incompetenti. Putem diferentia intre modul parinte exigent, care ne pune in fata unor pretentii exagerate, sub o presiune extrema, si modul parinte punitiv, care ne devalorizeaza.
Dar atunci cand va ganditi astfel: „Mi-au fost spuse si lucruri bune – parintii sau prietenii mei nu erau doar negativi…”, faceti un lucru bun! Mesajele corespunzatoare („Sunt in regula, nu trebuie sa fac totul perfect”) apartin, in terapia schemelor, modului adultul sanatos. Conceptul de „mod parinte” este, prin urmare, intrucatva derutant, caci el se refera,
de fapt, doar la elementele daunatoare.
Comentarii