Logica haosului: cum sa intelegi comportamentul borderline

Tulburarile de personalitate reprezinta o categorie unica in spectrul bolilor mintale. In timp ce o persoana care sufera de anxietate sau depresie are uneori simptome care o scot din normalitate, o persoana cu tulburare de personalitate, cel mai adesea nu reuseste sa isi constientize emotiile si cel mai probabil ajunge sa experimenteze emotii contradictorii. Volumul Borderline: cum sa traiesti alaturi de o persoana cu emotii extreme de Paul T. Mason si Randi Kreger, a ajutat deja multi oameni care au prieteni si rude ce sufera de tulburarea de personalitate borderline sa inteleaga aceasta tulburare distructiva, sa stabileasca limite si sa-si ajute persoanele apropiate sa nu mai apeleze la comportamente periculoase. Aceasta editie revizuita integral a fost actualizata cu ultimele cercetari despre tulburarea de personalitate borderline si cuprinde informatii despre aptitudinile de adaptare si de comunicare pe care le poti folosi pentru a-ti stabiliza relatia cu persoana apropiata care sufera de aceasta afectiune.  

 

 

 

Lumea persoanelor borderline

Multor oameni le este dificil sa inteleaga comportamentul borderline, pentru ca pleaca de la premisa ca persoanele afectate de aceasta tulburare gandesc si simt la fel ca ei. E o eroare usor de inteles. Persoanele borderline inalt-functionale pot actiona cat se poate de normal cata vreme nu le sunt declansate comportamentele borderline. Ele nu par sa aiba nicio tulburare.

Unii oameni afectati de tulburarea borderline – de regula, cei care fac terapie – pot sa inteleaga foarte bine, la nivel intelectual, aceasta afectiune. Iti pot spune pe de rost criteriile de diagnosticare din DSM si pot indica ce trasaturi ii definesc. Atunci cand nu sunt coplesiti de emotii intense, ei inteleg ca sentimentele lor nu reflecta intotdeauna realitatea asa cum o vad ceilalti.

Insa aceasta cunoastere nu le umple durerosul gol interior. Intelegerea cauzelor propriei dureri nu le ajuta neaparat sa se simta mai bine si este posibil sa nu le usureze schimbarea comportamentului. De asemenea, nu-i impiedica sa se simta iremediabil neintelesi atunci cand, exasperate, persoanele non-borderline spun: „Potoleste-te odata”.

Gandirea comuna a persoanelor

Atunci cand calatoresti intr-o alta tara, e important sa cunosti obiceiurile locale. Cand interactionezi cu cineva afectat de tulburarea borderline, este esential sa intelegi ca judecatile sale inconstiente pot fi foarte diferite de ale tale. Iata cateva exemple:

  • Trebuie sa fiu iubit permanent de catre toti oamenii importanti din viata mea; altfel, inseamna ca sunt un om de nimic. Trebuie sa fiu absolut competent in toate privintele, pentru a fi o persoana de valoare.
  • Unii oameni sunt buni si totul este perfect in privinta lor. Altii sunt absolut rai si ar trebui blamati si pedepsiti pentru aceasta.
  • Emotiile mele sunt cauzate de evenimente exterioare. Nu detin niciun control asupra propriilor emotii sau asupra lucrurilor pe care le intreprind ca reactie la ele.
  • Nicio persoana nu tine la mine atat de mult pe cat tin eu la ea, asa incat ii pierd pe toti cei la care tin, in ciuda lucrurilor disperate pe care le fac pentru a-i impiedica sa ma paraseasca.
  • Daca cineva ma trateaza cu rautate, atunci devin rau.
  • Cand sunt singur, devin nimeni si nimic.
  • Voi fi fericit doar atunci cand voi gasi o persoana perfecta, absolut devotata, care sa ma iubeasca si sa ma ingrijeasca in orice conditii. Dar, daca o persoana apropiata de acest ideal ma iubeste, inseamna ca ceva e in neregula cu ea.
  • Nu pot sa suport frustrarea pe care o simt cand am nevoie sa primesc ceva de la cineva si nu pot sa-l obtin. Trebuie sa fac ceva ca sa scap de aceasta frustrare.  

 

 

Fragment extras din cartea „Borderline: cum să traiesti alaturi de o persoana cu emotii extreme", Randi Kreger, Paul Mason, Colecția Psihopractica, Editura Herald, 2018.

 

Comentarii

Carte
Borderline - Cum sa traiesti alaturi de o persoana cu emotii extreme Te simți manipulat, controlat sau mintit? Esti tinta unor crize intense, violente si irationale? Simti ca trebuie sa „fii delicat” pentru a evita urmatoarea confruntare? Daca ai raspuns „da”, este...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Paul Mason PAUL T. MASON, MS , este vicepresedinte de servicii clinice in cadrul institutiei Wheaton Franciscan Healthcare din Racine, WI. Cercetarile sale despre tulburarea de personalitate borderline au fost...
Detalii autor
Autor
Randi Kreger RANDI KREGER a adus in prim-plan la nivel international, prin intermediul website-ului ei www.bpdcentral.com , preocuparile rudelor care au o persoana apropiata suferind de tulburare de...
Detalii autor
Colectie
PSIHOPRACTICA
Detalii colectie