„Mindfulness in actiune" de Chögyam Trungpa Rinpoche (fragment in avanpremiera)

 

„Prima data cand practicam meditatia, nu incepem «in mod corespunzator». Incepem «asa cum suntem». Este posibil chiar sa incepem intr-o maniera oarecum distorsionata sau confuza. Deoarece nu avem nicio idee legata de modul in care ar trebui sa incepem, o facem intr-un fel sau altul. Pur si simplu.

 

Adesea, oamenii sunt deranjati de acest mod intamplator de a incepe. Cauta perfectiunea chiar de la bun inceput. Dar nu exista asa ceva. Trebuie sa incepi imediat, cu toata confuzia si imperfectiunea. Spontaneitatea incepe cu stangacia, cu imperfectiunea, [chiar si] cu faptul ca te faci de ras. Sa fim ridicoli, dar sa incepem.

Modul nostru primitiv de a incepe, fie ca este vorba de meditatia sezand sau de aplicarea practicilor de constientizare in viata de zi cu zi, ne ofera posibilitatea de a intrezari spontaneitatea.

Chiar de la inceput, practica va fi insotita de efort. Odata ce am descoperit practica meditatiei, daca dorim sa obtinem unele beneficii, atunci trebuie sa ne luam angajamentul de a continua sa practicam. Straduinta inseamna sa ne familiarizam si sa ne obisnuim cu efortul continuu. Ea ne ofera disciplina permanenta de care avem nevoie, atat in practica, cat si in viata de zi cu zi.


[…]


In ultima instanta, deciziile nu vin doar din prezent. Mai exista un element, cel pe care eu il numesc al patrulea moment. Exista trecutul, prezentul si viitorul, dar mai exista un al patrulea moment, care se afla in afara acestora. Este o pauza. Deciziile pe care le luam ar putea veni de fapt din acest gol. Sunt constient de faptul ca poate suna putin cam esoteric.


Atunci cand ajungi intr-un punct critic, te intrebi: «Ar trebui sa o iau la dreapta sau la stanga? Ma aflu la rascruce de drumuri». Ce trebuie sa faci? Daca vei acorda suficienta atentie acelei rascruci, va exista un gol, in care vei simti cum stau lucrurile si daca ar trebui sa mergi la stanga sau la dreapta. Apoi, vei simti ceva fata de situatia actuala şi iti vei putea indrepta privirea şi catre trecut si viitor, pentru a te asigura ca decizia este una buna. Mai inainte de toate, insa, trebuie sa existe o legatura directa cu ceea ce se intampla in prezent. In caz contrar, daca vei studia doar povestea din spatele situatiei prezente, va fi o solutie care va duce la esec in aproape fiecare caz in parte.”

 

Mindfulness in actiune de Chögyam Trungpa Rinpoche

Traducere din limba engleza de Marilena Constantinescu

Colectia Mindfulness, colectie coordonata de Luisa Neag

 

Comentarii

Articole similare

K. G. Durckheim - Activism si seninatate
K. G. Durckheim - Activism si seninatate
Omul modern sufera de o lipsa de calm – de calm exterior si, mai mult inca, de calm interior. Omului modern ii lipseste seninatatea. Din lumea exterioara ne parvin nenumarate zgomote care, consecinta...