Practicarea Caii

Invataturile scolii Poarta Dragonului a daoismului Realitatii Complete pun accentul pe „cultivarea duala a esentei si a vietii”, mai intai prin cultivarea esentei si apoi a vietii, folosind atat exercitii interne, cat si externe, dar valorizand in special cultivarea interna. „Cainta” si „Adunarea Mintii pentru a Hrani Natura Esentiala” sunt in egala masura practici pentru cultivarea esentei, necesitand un timp si o energie considerabile pentru a stabili o fundatie buna.

 

„Maestrul Chongyang si-a sapat un mormant, si-a scos din minte viata si moartea si a practicat cultivarea tacuta in interiorul mormantului timp de doi ani, incheind astfel marea sa practica. Ar trebui sa faci un pas mai sus, incepand din nou cu construirea fundatiei.


Aceasta este practicarea adevarata a Caii”. Marele maestru a continuat sa-i vorbeasca lui Liping despre lucrarea lui Chongyang Cincisprezece afirmatii privind instituirea
invataturii, discutand in detaliu mai multe fragmente deosebit de importante. Acest document celebru include urmatoarele eseuri:

 


Despre meditatia sezand

 


Meditatia sezand nu inseamna sa stai fizic nemiscat cu ochii inchisi. Aceasta este o meditatie sezand artificiala. Adevarata meditatie sezand presupune ca mintea sa fie netulburata ca un munte tot timpul, indiferent de ceea ce faci, in toate actiunile, dar si in repaus.


Inchide cele patru porti – ochii, urechile, gura si nasul – si nu permite aspectelor exterioare sa intre. Atata timp cat exista si cel mai mic gand despre miscare sau nemiscare eu nu numesc aceasta „a sta [asezat] in liniste”.


Cei care pot sta linistiti cu adevarat pot sa fie fizic prezenti in lumea materiala, dar numele lor se afla deja intre cele ale Nemuritorilor. Ei nu mai trebuie sa faca apel la altii, deoarece [in cazul lor] secolul de munca intrupata [specific] sfintilor si inteleptilor este implinit, iar ei abandoneaza cochilia [fizica] pentru a ascensiona catre realitate; pilula de Elixir este realizata, iar spiritul [lor] strabate [liber] intreg Universul.

 

Despre depasirea [nivelului] mintii

 

Cand mintea este intotdeauna calma si linistita, stabila si tacuta, fara sa vada nimic, indefinita, nici in interior, nici in exterior, fara nicio urma de gand, numim aceasta „minte stabila”, al carei [nivel] nu mai trebuie depasit. Daca mintea devine incantata de obiecte – ruminand asupra diferentelor dintre ele –, numim aceasta „mintea tulburata” si ar trebui sa va delimitati cat mai repede de ea. Nu o tolerati si nici n-o lasati sa-si continue [activitatea], deoarece aceasta va dauna calitatilor spirituale si va determina o pierdere a aspectului esential al vietii. Orice ati face, straduiti-va intotdeauna sa depasiti perceptiile, gandurile si sentimentele si nu veti mai avea necazuri.


Despre cultivarea Naturii

 


Aranjarea naturii proprii este asemenea acodarii unui instrument cu coarde. In cazul in care coarda este prea stransa, acesta se va rupe, iar daca nu este suficient de intinsa, ea nu va mai vibra. Cand gasiti un echilibru intre intindere si relaxare, instrumentul poate fi utilizat.

 


Este ca si cum ai face o sabie. Daca exista prea mult metal dur, ea se va rupe, iar daca exista prea mult metal moale, ea se va indoi. Abia atunci cand metalele dure si cele moi sunt in echilibru sabia poate fi turnata.

 


Daca incorporati aceste doua principii in cultivarea naturii voastre, aceasta va deveni in mod natural sublimata.

 


Marele Maestru i-a transmis, de asemenea, si o traditie vie din discursurile despre Cale ale maestrului Danyang din cadrul intalnirii acestuia cu [maestrul] Chongyang de pe Muntele Poarta Dragonului. Maestrul Danyang a spus:

 


Nu trebuie sa va neglijati sarcinile de zi cu zi. Aceste sarcini de zi cu zi sunt de doua feluri: externe si interne. Sarcinile externe de zi cu zi includ a nu urmari greselile altora, a nu te lauda cu propriile tale virtuti, a nu invidia pe cel intelept si capabil, a nu plonja in focul ignorantei, a nu te impotmoli in ganduri vulgare, a nu aspira sa-i depasesti pe ceilalti, a nu-i judeca, a nu discuta despre ceea ce-ti place sau nu. Sarcinile interne de zi cu zi includ a nu cultiva indoiala si suspiciunea, fara sa fii constient de ceea ce se petrece in interiorul tau. Indiferent daca esti asezat sau calatoresti, limpezeste-ti mintea si elimina din ea dorinta, elibereaz-o de blocaje si obstructii, neafectat si neatasat, cu adevarat pur si clar, hoinarind liber.

 

Marele maestru l-a invatat, de asemenea, pe Wang Liping standardele stabilite de maestrul Changchun, fondatorul scolii Portii Dragonului:

 


Viata in izolare inseamna claritate si deschidere, imperturbabilitate si detasare, libertate si seninatate. A descoperi esenta este substanta; a cultiva viata este functia. Flexibilitatea este normalitatea, modestia este caracterul, compasiunea este baza, iar tehnica adecvata este destinata initierii.

 

Cand sunteti intr-un grup, intotdeauna sa fiti umili. Când mediul exterior este linistit, nu dati nastere la sentimente lumesti. Indiferent ce sarcini aveti in lume, lucrati dupa masura puterii voastre, nu exagerati. Mancati si imbracati-va fara excese. Planificati-va banii necesari intretinerii si nu acumulati in exces. Necesitatile vietii nu trebuie cautate cu aviditate. Daca exista o sursa permanenta, utilizati ceea ce prisoseste pentru a-i ajuta pe calatorii saraci.

 

Nu va atasati niciodata de ceea ce este artificial; intotdeauna fiti clari si spuneti adevarul! Eliminati impuritatea, indepliniti-va sarcinile in mod altruist, fara iritare. Fiecare trebuie sa locuiasca intr-o camera separata, limpezindu-si mintea si parcurgand Calea, organizandu-se astfel incat fiecare sa aiba un rol specific, sau alternand unul cu celalalt, in timp ce isi aranjeaza si cultiva adevarata esenta.

 

Nu va indepliniti sarcinile in mod obsesiv si nu va criticati unii pe altii. Incercati sa va cuceriti mintea, sa scapati de egoism, sa uitati de reputatie si de aparente, sa va detasati de corp si de intelect, sa fiti calmi si lipsiti de dorinte.

 

Cand vedeti daoisti, budisti sau confucianisti, tratati-i in mod egal. Nu fiti lenesi.


Exista multe reguli si reglementari pentru cei care intra pe Cale, dar, in esenta, toate sunt despre cum sa se adapteze o persoana, cum sa-i trateze pe altii si cum sa gestioneze tot felul de situatii. Ele sunt patrunse de filosofia daoismului, care presupune a trata lucrurile in conformitate cu legile naturale, a ajuta tara si pe oameni, a-i onora pe strabuni si a-i respecta pe invatatori, a face fapte bune, a elimina raul, a cultiva esenta si a proteja viata, a transcende obisnuitul
si a intra in sacru.

 

Fragment extras din cartea Deschiderea Portii Dragonului - Calea devenirii lui Wang Liping, maestru daoist modern din scoala Longmen (Colectia Calea Chineza).

Comentarii

Carte
Deschiderea Portii Dragonului - Calea devenirii lui Wang Liping, maestru daoist modern din scoala Longmen Cititorul are in maini o carte rara. Este vorba despre biografia spirituala autorizata a unuia dintre cei mai respectati maestri chinezi contemporani ai alchimiei interne daoiste (neidan), si anume...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Chen Kaiguo
Detalii autor
Autor
Thomas Cleary Thomas Cleary (nascut in 1949), autor si traducator de texte clasice budiste, taoiste, confucianiste si musulmane. A tradus volumul  The Art of War , celebrul tratat de management si strategie...
Detalii autor
Autor
Zheng Shunchao
Detalii autor
Colectie
CALEA CHINEZA Daca te fascineaza cultura si filosofia chineza te invitam sa descoperi capodopere care salveaza parti importante ale culturii si intelepciunii chineze. Iti aducem mai aproape invataturi care...
Detalii colectie