Sapte intentii pentru un parentaj constient

Intentiile pe care le-am stabilit pentru noi însine ne reamintesc de ceea ce este important. Este ca si cum am avea o busola interna. Cand intentia noastra este aceea de a fi mai atenti, aceasta intentie ne concentreaza si ne modeleaza alegerile si actiunile pe care le facem, chiar si în acele momente in care ne-am putea lasa foarte usor purtati de valul emotiei, am deveni neatenti si am reactiona in mod inconstient.

 

 

b2ap3_thumbnail_family-variation-1309044.jpg

 

Sapte intentii pentru un parentaj constient

 

INTENTIA: Un obiectiv care ne ghideaza actiunea.

 

 

Intentia ne mareste probabilitatea de a fi mai prezenti si mai capabili de a ramane in contact cu ceea ce este cel mai important in viata noastra. Nu este niciodata prea tarziu sa introducem practica starii de atentie constienta (mindfulness) in viata noastra. Astfel, momentul in care facem angajamentul constient de a merge in aceasta directie, acela este momentul perfect pentru a incepe. Iata cateva intentii pe care le-ati putea gasi utile. Desigur, este mult mai important sa va creati propriile voastre intentii:

 

1. Intentia de a vedea parentajul ca pe o practica intentionala, ca pe un mod de a fi in relatie cu experienta care imi ofera nenumarate posibilitati de a cultiva constiinta de sine, intelepciunea si starea de deschidere interioara.

 

2. Intentia de a vedea parentajul ca pe o oportunitate de a intruchipa ceea ce este mai profund si mai bun in mine si de a exprima acest lucru in relatie cu proprii mei copii si cu lumea exterioara.

 

3. Intentia de a aduce o mai mare atentie si un mai mare discernamant in viata mea de zi cu zi, mai ales in relatia cu copiii mei, folosind constientizarea corpului si a respiratiei pentru a ma fixa stabil in momentul prezent.

 

4. Intentia de a-mi reaminti sa-i vad si sa-i accept pe copiii mei asa cum sunt si nu prin prisma asteptarilor si temerilor mele.

 

5. Intentia de a incerca sa vad lucrurile din punctul de vedere al fiecarui copil in parte, sa inteleg care sunt nevoile copiilor mei si sa le satisfac cat pot eu de bine, atat cat imi sta in putinta. Aceasta include si faptul ca trebuie sa am in vedere atat nevoia lor de a invata prin actiuni proprii, cat si nevoia lor de a intampina uneori restrictii si limite de neclintit.

 

6. Intentia de a vedea tot ceea ce apare in viata mea si in viata copiilor mei, inclusiv in momentele cele mai intunecate, mai dificile si mai stresante, ca fiind tot atatea elemente avantajoase, permitandu-mi astfel sa-mi aprofundez capacitatea de a fi empatic si compasional, inclusiv fata de propria mea persoana.

 

7. Intentia a aduce aceste intentii in inima mea, intentia de a ma angaja sa le pun in practica, pe cat de bine pot si in moduri care sa onoreze atat suveranitatea copiilor mei cat si propria mea suveranitate.

 

b2ap3_thumbnail_mindfulness_pentru_parinti.jpg

 

(un fragment extras din Mindfulness pentru parinti de Myla si Jon Kabat-Zinn,
Colectia Parentaj, Editura Herald, 2016).

 

b2ap3_thumbnail_stockvault-young-girls-at-the-beach124714.jpg

Comentarii

Carte
Mindfulness pentru parinti - Cand fiecare zi este o binecuvantare Mindfulness pentru parinti este o carte deja devenita clasica, scrisa pentru cei care isi doresc relatii familiale mai armonioase. Prezenta, conectare, empatie, compasiune si autocompasiune,...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Jon Kabat - Zinn Jon Kabat-Zinn, Ph.D., este fondatorul si directorul Clinicii pentru Reducerea Nivelului de Stres din cadrul Centrului Medical de pe langa Universitatea din Massachusetts si este profesor asociat de...
Detalii autor
Autor
Myla Kabat - Zinn   Myla Kabat-Zinn a lucrat ca educator pentru mamele aflate in perioada sarcinii, ca asistent la nastere si a activat in programe de sustinere a mediului. Preda metode de parentaj bazate pe...
Detalii autor
Colectie
PARENTAJ In colectia noastra de carti de parenting, vei gasi o selectie impresionanta de lucrari scrise de autori precum Aletha Solter, Michael Thomson, Daniel Siegel, Alice Miller, Sura Hart si Greenspan -...
Detalii colectie