Monada Hieroglifica

monada_hieroglifica_persp_mare
Monada hieroglifica. (Explicata in mod matematic - magic - cabalistic si analogic). Aparuta in 1564 in tipografia olandezului Willem Silvius si dedicata imparatului Maximilian - Monada hieroglifica este principala lucrare a lui John Dee.  A devenit ulterior textul de baza al literaturii...
Rating: Nu a fost evaluat inca
Pret:
Pret catalog: 23,00 lei
Pret cu reducere: 21,90 lei
Pretul de vanzare: 23,00 lei
Descriere

Monada hieroglifica. (Explicata in mod matematic, magic, cabalistic si analogic).

Aparuta in 1564 in tipografia olandezului Willem Silvius si dedicata imparatului Maximilian, Monada hieroglifica este principala lucrare a lui John Dee.  A devenit ulterior textul de baza al literaturii magice ocultiste, fiind chiar si astazi subiectul unor noi interpretari. In ciuda intinderii sale reduse, Monas hieroglyphica este unul dintre textele renascentiste cele mai influente.

Acest tratat, alcatuit din 24 de Teoreme, este construit in jurul unui simbol ezoteric conceput de insusi John Dee, numit Monas hieroglyphica. Monada lui Dee este o combinatie a semnelor celor sapte planete, impreuna cu simbolul semnului zodiacal al Berbecului, care reprezinta focul. Ar trebui sa aiba o anumita semnificatie astrala; operatiile alchimice par sa fie presupuse prin semnul de foc; este de asemenea un fel de matematica sau geometrie; dar mai ales este cabala. Este inrudita cu "alcatuirea uimitoare a literelor ebraice". Este o "gramatica cabalista". Poate fi "explicata in mod matematic, magic, cabalistic si anagogic" . Este o taina adanca cu privire la care Dee se intreaba daca nu cumva a pacatuit ca a publicat-o.

Lucrarea reuneste elemente ce tin de matematica, filosofie, alchimie si cabala, toate lucrand impreuna pentru a explica nasterea si devenirea lumii, precum si relatia dintre univers (macrocosmos) si om (microcosmos). Ceea ce il delimiteaza pe Dee de contemporanii sai este reprezentat de masura in care isi "matematizeaza" versiunea sa de cabala, eliminand in esenta din aceasta aspectele cosmologic, exegetic, mistic si profetic care ii fascinau pe umanisti. Matematician renumit, expert in navigatie si optica, Dee este un ganditor care dovedeste ceea ce acum s-ar numi "aplecare stiintifica", interesat de mecanismele naturii, in toate manifestarile si ramificatiile acesteia.

Din intreaga demonstratie expusa in lucrare, rezulta ca Monada hieroglifica alcatuita de John Dee reprezinta un simbol ce se dovedeste o reprezentare esentializata a armoniei ce guverneaza intreaga existenta.

Interesul lui Dee pentru metafizica si mistica, geometrie euclidiana si invocatii angelice este subsumat cautarii infrigurate a misterului primordial al Naturii - astfel, Dee trebuie vazut exact in lumina acestei contopiri aparent paradoxale, tipica modernitatii timpurii.

*

In afara de Monada hieroglifica a lui John Dee, prezenta editie cuprinde trei eseuri:

John Dee: cabalist crestin  - Frances A. Yates  

John Dee si Cabala  - Karen de Leon-Jones     

Semnificatia alchimica a Monadei hieroglifice de John Dee  - Federico Cavallaro

Aceste eseuri abordeaza opera lui Dee din perspective diferite, evidentiind astfel multiplele fatete ale gandirii acestui autor renascentist si puternicele ei ecouri in epoca moderna.

Reviews

Nu exista comentarii pentru acest produs.