Apologia lui Origen

Cum comand cărţi

1Va logati sau creati un cont nou.
2Adaugati un produs in cos si finalizati comanda.
3Beneficiati de transport gratuit pentru comenzi mai mari de 100 RON.

Pentru orice nelamuriri va stam la dispozitie la contact [ @ ] edituraherald.ro. Va multumim!

 

 

Program Showroom

Lu-Vi 9:00 - 17:30

Telefoane

0771-664-320, 021-3194060, 021-3194061

CREARE CONT

Nume complet

*

E-mail

*

Confirmare E-mail

*

Parola

*

Confirmare parola

*

Antispam ( 5 + 3 =)

*

Ati uitat parola?

*

Apologia lui Origen


Stoc indisponibil momentan

Anunta-ma cand este disponibila!
Comenzi telefonice
021-319-40-60 / 0771-664-320
Interval orar: 9:00 - 17:00

Scrierea apologetica a lui Pamfil din Cezareea in favoarea lui Origen este o lucrare de pionierat, deoarece reprezinta prima incercare de acest fel din Biserica crestina. Din pacate, lucrarea nu s-a pastrat in limba originala (greaca), ci numai in traducerea latina a lui Rufin din Aquileea, si acesta la randu-i un asiduu defensor al marelui invatat alexandrin.

Aceasta apologie este rodul colaborarii dintre Sf. Pamfil si discipolul sau Eusebiu din Cezareea; prima carte a fost scrisa de Pamfil, in timp ce urmatoarele cinci, concepute de el, ar fi primit forma finala din partea lui Eusebiu. In orice caz, cartea intai a putut fi transmisa sub numele lui Pamfil, independent de celelalte carti. Fericitul Ieronim postuleaza in anul 393 doua apologii, atribuind una lui Pamfil, iar pe cealalta lui Eusebiu. Cand mai tarziu Ieronim detine si citeste el insusi aceasta opera - undeva in jurul anului 399 - considera intreaga lucrare in sase capitole ca fiind scrisa de Eusebiu si il invinuia pe nedrept pe Rufin de publicarea primului capitol al cartii sub numele fals al Sfantului Pamfil.

Referitor la structura si continutul intregii opere in sase carti, se pot constata urmatoarele aspecte: Eusebiu aminteste ca in partea a doua erau scrise informatii despre viata si opera lui Origen, in timp ce a sasea carte continea scrisori catre episcopul Romei, Fabian, si catre alti capi ai Bisericii, scrisori ce tratau subiectul dreptei credinte origeniene. Ieronim aminteste ca in cartea a sasea fusese tematizata printre altele si disputa cu Metodius. Dintr-o notita a diaconului Rusticus putem conchide ca in discutia invataturilor lui Origen fusesera invocate si citate din teologii mai vechi.

Apologia initiala a lui Pamfil si Eusebiu putea avea urmatoarea structura:

- Scrisoarea introductiva a lui Pamfil

- Cartea I: Aparare impotriva invinuirilor actuale

- Cartile II-V: Viata si scrierile lui Origen

- Cartea VI: Scrisori ale lui Origen catre capii Bisericii, dispute mai noi;

- Cuvantul de multumire catre Origen al lui Grigorie Taumaturgul.

Din toata aceasta opera nu s-au pastrat decat prima carte ce continea scrisoarea introductiva a lui Pamfil si cuvantul de multumire al lui Grigorie Taumaturgul - si anume exclusiv in traducerea latina a lui Rufin.

*

 In afara de Apologia lui Origen a Sfantului Pamfil, volumul mai cuprinde si lucrarea lui Rufin Despre falsificarea cartilor lui Origen, care poate fi tratata ca epilog la Apologia lui Pamfil sau de sine statator. Aici sunt aduse argumente suplimentare fata de cele prevazute in Apologie, incercandu-se justificarea conceptiilor origeniene, inclusiv a celor ce fusesera condamnate de catre Biserica.

ISBN: 978-973-111-125-4
Nr. pagini: 160
Cod bara EAN 13: 5948417030249
An aparitie: 2009
Format: 13 x 22 cm.
Limba: Romana
Coperta: Policromie, carton laminat

Cei care au cumparat aceasta carte au mai cumparat si:

Galerie Media

sf. pamfil din cezareea

Pamfil provenea din Berytus, actualul Beirut, acolo unde se nascuse in jurul anului 240 d.Hr. In...

SUS
Cos gol

INAPOI