15%
Alan Watts

Devino ceea ce esti

Categorii: Alan Watts si intelepciunea nesigurantei , Ce ne transmite budismul? , Invataturile Maestrilor Spirituali , Obiective si intentii pentru 2021 , Saptamana autorilor , Selectia editorului , budism , titluri Herald

Asa cum sugereaza si titlul - Devino ceea ce esti reprezinta o colectie de scrieri ale lui Alan Watts care trateaza dilema celui ce se cauta pe sine - cautare pe care adeseori o facem sacrificandu-ne capacitatea de a ne vedea viata exact asa cum este.

Disponibil in stoc
Devino ceea ce esti
Asa cum sugereaza si titlul - Devino ceea ce esti reprezinta o colectie de scrie...
21,25 RON 25,00 RON
(-15%)
21,25 RON 25,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse

Descriere

Asa cum sugereaza si titlul, Devino ceea ce esti reprezinta o colectie de scrieri ale lui Alan Watts care trateaza dilema celui ce se cauta pe sine, cautare pe care adeseori o facem sacrificandu-ne capacitatea de a ne vedea viata "exact asa cum este". Dupa cum scrie Alan Watts:

Se spune ca cea mai inalta forma de intelepciune este detasarea, in sensul continut in cuvintele lui Chuang-Tzu,: "Omul perfect isi foloseste mintea precum o oglinda; nu se ataseaza de nimic; nu respinge nimic; percepe fara a pastra." Detasarea inseamna sa nu ai nici regrete legate de trecut, nici temeri legate de viitor; inseamna sa lasi viata sa isi urmeze cursul fara a incerca sa intervii in felul in care ea curge si se schimba, neincercand sa prelungesti momentele placute si nici sa grabesti trecerea celor neplacute. Asta inseamna sa te misti in pas cu viata, sa fii in perfect acord cu muzica ei schimbatoare, asta se intelege prin ceea ce numim Iluminarea. Pe scurt, inseamna detasarea atat de trecut, cat si de viitor si a trai in eternul Acum.


Si asta pentru ca in realitate nici trecutul si nici viitorul nu au o existenta independenta de acest Acum; ele insele sunt doar niste iluzii. Viata exista doar in acest moment, iar in acest moment ea este infinita si eterna. Si asta intrucat momentul prezent este infinit de scurt; inainte sa-l putem masura el a trecut, dar cu toate acestea va persista pentru eternitate. Aceasta miscare si schimbare a fost numita de chinezi Tao, desi in realitate nu exista nici o miscare, intrucat momentul este singura realitate si nu exista nimic in afara de el in functie de care putem spune ca acesta se misca. De aceea putem spune despre moment ca este in acelasi timp in continua miscare si intr-un continuu repaus.


Ce putem face pentru a fi in acord cu acest Tao? Un intelept a spus odata: cu cat vom incerca sa fim in acord cu Tao, cu atat ne vom indeparta de el. Doar ca nu avea pe de-a-ntregul dreptate. Lucrul curios e ca nu putem fi in dezacord cu Tao nici daca vrem; chiar daca gandurile pot fugi in trecut sau in viitor, ele nu pot evada din momentul prezent. Oricat de departe in trecut sau in viitor incearca sa scape, niciodata nu se pot separa de momentul actual, deoarece gandurile insele apartin prezentului; ele formeaza, la fel ca toate celelalte lucruri existente, miscarea continua a vietii care este Tao.


Tu poti crede ca esti in dezacord cu viata si cu eternul Acum; dar nu poti fi, intrucat tu esti viata si existi Acum - altfel nu ai fi aici. Astfel, acest Tao infinit e ceva de care nici nu poti sa fugi, nici nu il poti prinde; nu e ceva de care te poti apropia sau departa; el este si tu esti el. Asadar, devino ceea ce esti.

Alan Watts, Devino ceea ce esti, Prefata de Mark Watts, Traducere din limba engleza: Mihai Popa-Radu, Editura Herald, Colectia Metanoia, Bucuresti, 2018, 160 p.


Oricat de departe in trecut sau in viitor incearca sa scape, gandurile niciodata nu se pot separa de momentul actual, deoarece apartin prezentului; ele formeaza, la fel ca toate celelalte lucruri existente, miscarea continua a vietii care este Tao. Tu poti crede ca esti in dezacord cu viata si cu eternul Acum; dar nu poti fi, intrucat tu esti viata si existi Acum – altfel nu ai fi Aici. Astfel, acest Tao infinit e ceva de care nici nu poti sa fugi, nici nu il poti prinde; nu e ceva de care te poti apropia sau departa; el este si tu esti el. Asadar, devino ceea ce esti.


*


Viata exista doar in acest moment, iar in acest moment ea este infinita si eterna. Si asta intrucat momentul prezent este infinit de scurt; inainte sa-l putem masura el a trecut, dar cu toate acestea va persista pentru eternitate.

Alan Watts

CUPRINSPrefata editorului ................ 5
Paradoxul negarii de sine................ 13
Devino ceea ce esti................ 23
Degetul si Luna................ 25
Importanta................ 33
Tao si Wu-Wei................ 35
Atingerea diafana................ 43
Pasari pe cer................ 45
Mergand pe roata................ 53
Limbajul experientei metafizice................ 55
Intentii pozitive................ 73
Zen................ 75
Unul................ 83
Exista un inconstient?................ 91
Acel indepartat eveniment divin................ 98
Parabola despre coada vacii................ 106
Al doilea nemuritor................ 111
Credinta si faptele in buddhism................ 118
Maine nu vine niciodata................ 144
Ce este Realitatea................ 147
Nasterea Fiului divin................ 150


Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia