Rahula Walpola

Doctrina Trezirii - Invatatura lui Buddha in cele mai vechi texte

Categorii: Budism (budism traditional) , Budism (budism traditional) - MODERN , MODERN , budism

Doctrina trezirii reprezinta o relatare clara - la indemana oricui - despre principiile fundamentale ale doctrinei buddhiste - asa cum se regasesc ele in cele mai multe texte stravechi - denumite ``Traditia`` (Agama) in sanskrita si ``Corpul Canonic`` (Nikaya) in pali. ...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Doctrina Trezirii - Invatatura lui Buddha in cele mai vechi texte
Doctrina trezirii reprezinta o relatare clara - la indemana oricui - despre prin...
0,00 RON
(-%)

Descriere

Doctrina trezirii reprezinta o relatare clara, la indemana oricui, despre principiile fundamentale ale doctrinei buddhiste, asa cum se regasesc ele in cele mai multe texte stravechi, denumite "Traditia" (Agama) in sanskrita si "Corpul Canonic" (Nikaya) in pali. Autorul, care poseda o cunoastere incomparabila a acestor texte, se refera la ele constant si aproape exclusiv. Autoritatea lor este recunoscuta in mod unanim de toate scolile buddhiste; nici una nu a deviat vreodata de la aceste texte, cu exceptia intentiei de a interpreta mai bine spiritul dincolo de litera lor. Interpretarea a fost intr-adevar variata pe parcursul expansiunii buddhismului de-a lungul mai multor secole si in regiuni vaste, si Legea a capatat mai mult de un singur aspect. Dar aspectul buddhismului prezentat aici de W. Rahula - umanist, rational, socratic in unele privinte, evanghelic in altele, sau din nou aproape stiintific - are in sprijinul sau o mare cantitate de marturii scripturale autentice pe care el nu a trebuit decat sa le lase sa vorbeasca de la sine.

Explicatiile pe care le adauga citatelor din principalele discursuri ale lui Buddha, traduse intotdeauna cu o mare acuratete si scrupulozitate, sunt clare, simple, directe si libere de orice pedanterie. El se adreseaza omului modern, dar nu insista in comparatiile doar sugerate din loc in loc, care s-ar putea face cu anumite curente de gandire din lumea contemporana: socialism, ateism, existentialism, psihanaliza. Cititorul este cel care va aprecia modernitatea si posibilitatile de adaptare ale unei doctrine care, in aceasta lucrare de invatatura veritabila, ii este prezentata in toata bogatia sa originara.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia