15%

Mintea linistita si senina

Dalai Lama (Autor)

Timp de cateva zile - pornind de la lucrarea unuia dintre cei mai mari maestri tibetani - Longchen Rabjam sau Longchenpa - Sfintia Sa Dalai Lama a oferit invataturi generale insa foarte profunde despre buddhism - si un comentariu presarat cu paralele la alte invataturi - cu citate din lucrari de referinta in buddhism - si cu exemple si comentarii personale - unele intr-o nota umoristica. Lucrarea lui Longchen Rabjampa se refera la invataturile despre Dzogchen ale scolii Nyingma - prima scoala din buddhismul tibetan - fondata de catre Guru Padmasambhava - si considerate a fi unice prin profunzimea si precizia lor.

Disponibil in stoc
Mintea linistita si senina
35,70 RON 42,00 RON
(-15%)
35,70 RON 42,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
HIMALAYA
Anul publicarii
2017
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
416
ISBN
978-973-111-415-6
Cod Bare EAN
5948417090281

Descriere

Timp de cateva zile, pornind de la lucrarea unuia dintre cei mai mari maestri tibetani, Longchen Rabjam sau Longchenpa, Sfintia Sa Dalai Lama a oferit invataturi generale – insa foarte profunde – despre buddhism si un comentariu presarat cu trimiteri la alte invataturi, cu citate din lucrari de referinta in buddhism si cu exemple si comentarii personale, unele intr-o nota umoristica.

Lucrarea lui Longchen Rabjampa se refera la invataturile despre Dzogchen ale scolii Nyingma, prima scoala din buddhismul tibetan, fondata de catre Guru Padmasambhava. Aceste invataturi sunt considerate unice prin profunzimea si precizia lor.

Datorita eruditiei si intelegerii lui Dalai Lama, precum si calitatilor exceptionale ale lui Longchenpa, aceasta carte este un manual complet pentru orice om care doreste sa inteleaga calea buddhista catre iluminarea perfecta si omniscienta.

Pas cu pas, metodic, pornind de la realitatile simple care ne inconjoara, Dalai Lama traseaza o adevarata harta pentru a ajunge la fericire, la completitudine, la eliberarea de suferinta si la culminarea tuturor calitatilor mintii, incluzand, printr-o logica impecabila, atat motivatia, cat si metodele necesare.

Cartea de fata este organizata in trei parti:

- o expunere profunda despre viata cotidiana si despre buddhism in general;

- un comentariu extins la lucrarea lui Longchenpa, documentat cu referinte din alte invataturi si din alte scoli buddhiste, expuse de maestri unanim recunoscuti (Nagarjuna, Asanga, Shantideva, Tsongkhapa, Jikme Lingpa etc.)

- textul integral al tratatului lui Longchenpa, Gasirea linistii prin meditatia asupra Marii Perfectiuni.

Foarte multe persoane au afirmat ca aceasta este una dintre cele mai profunde invataturi oferite de catre Dalai Lama. Asa cum s-a exprimat Tulku Thondrup Rinpoche, „Toti cei care vor sa fie in pace in natura trezita, nemarginita si sublima a propriei minti – [adica in] starea de Buddha – ar trebui sa citeasca aceasta carte”.

Alin Tocaciu

Referinte

„Una dintre cele mai bune si mai bogate carti despre practica meditatiei pe care am citit-o vreodata, oferita de Sfintia Sa cu o precizie si o claritate remarcabile si cu o umilinta si o sinceritate uimitoare. Cartea aceasta le are pe toate.”

Jon Kabat-Zinn, autorul cartii Coming to Our Senses

*

„Este o carte care ne permite, atat cat se poate, sa respiram aerul proaspat al mintii si inimii Sfintiei Sale Dalai Lama. Atat cel care este doar curios cu privire la arta buddhista a fericirii, cat si cel care este experimentat in aceasta practica, se vor bucura de linistea si seninatatea oferite de aceasta carte. O recomand cu caldura.”

Robert A. F. Thurman, Columbia University, autorul cartii Infinite Life

*

„Stiinta sublima a constiintei din cadrul buddhismului tibetan isi gaseste o exprimare lucida in invataturile despre Mareata Perfectiune. In cartea aceasta, Sfintia Sa Dalai Lama se foloseste de vasta sa eruditie si patrundere pentru a dezvalui atat semnificatia Maretei Perfectiuni, cat si locul avut de aceasta in cadrul buddhismului ca intreg. El clarifica de asemenea interfata dintre buddhism si stiinta moderna, aducand in prim-plan asumptiile materialiste care impiedica studiul stiintific al constiintei. Aceasta carte atat de frumos tradusa este o comoara, avand o inestimabila valoare pentru toti cei interesati in patrunderea secretelor si posibilitatilor mintii.”

B. Alan Wallace, Presedinte al Santa Barbara Institute for Consciousness Studies

si autorul cartii The Attention Revolution: Unlocking the Power of the Focused Mind

*

„Toti cei care vor sa fie in pace in natura trezita, nemarginita si sublima a propriei minti – [adica in] starea de Buddha – ar trebui sa citeasca aceasta carte.”

Tulku Thondrup Rinpoche


Dalai Lama

Sfintia Sa Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama, s-a nascut la 6 iulie 1935, intr-un mic sat de tarani din provincia Amdo. La varsta de doi ani a fost descoperit ca fiind incarnarea predecesorului sau, marele Dalai Lama al treisprezecelea. La varsta de patru ani si jumatate, Tenzin Gyatso este adus in capitala statului tibetan, Lhasa, si instalat pe tron in calitate de sef suprem temporal si spiritual al Tibetului. Copilaria si-a petrecut-o mai ales in compania calugarilor si a discipolilor, facand foarte rar vizite familiei sale din satul natal.

Inclinatia innascuta pentru studiu si curiozitatea pentru lumea din jurul Tibetului l-au determinat sa-si largeasca permanent cunostintele - inclusiv studii de limba engleza, stiinta si matematici -, insa partea cea mai importanta a educatiei sale a fost facuta in maniera traditionala tibetana (asa cum va descrie mai tarziu in autobiografia sa). Scopul principal al sistemului tibetan consta in largirea si cultivarea mintii printr-o mare varietate de cunostinte. In ceea ce priveste standardele avansate de educatie seculara, programa scolara include teatrul, dansul si muzica, astrologia, poezia si compozitia. Cursurile de instruire superioara includ arta vindecarii, sanscrita, dialectica, artele si meseriile, metafizica si filozofia religiilor. Dintre aceste „cinci subiecte elevate", asa cum mai sunt numite, ultimul este considerat fundamental. Sfintia Sa si-a inceput educatia la varsta de sase ani, iar la douazeci si cinci si-a luat doctoratul in filozofie buddhista. A fost examinat periodic de cercurile profesorale de la principalele universitati monastice: Drepung, Sera si Ganden. Examinarea finala a avut loc la Jokhang, Lhasa, in fata congregatiilor de profesori.

De la varsta de saisprezece ani, Dalai Lama si-a asumat intreaga putere temporala si timp de noua ani a urmarit reconcilierea cu guvernul chinez. Cu toate acestea, in anul 1959 la Lhasa izbucneste o revolta impotriva Chinei, iar Dalai Lama este nevoit sa paraseasca Tibetul si sa se stabileasca in India, unde este urmat de peste o suta de mii de conationali. Spre deosebire de predecesorii sai, al patrusprezecelea Dalai Lama a efectuat vizite in numeroase tari si a intretinut un dialog constant cu personalitati apartinand unor spatii culturale, religioase si ideologice foarte diferite. De-a lungul vremii, reputatia sa de om al pacii si intelegerii a crescut neincetat. Sfintia Sa a primit numeroase premii nationale si internationale, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace in 1989.

In ultimii ani, multe universitati occidentale i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa ca o recunoastere a importantei scrierilor sale asupra filozofiei budiste si a rolului pe care personalitatea sa il joaca in dialogul ecumenic si in mentinerea armoniei intre marile religii ale lumii. In timpul calatoriilor pe care le-a efectuat in strainatate, Sfintia Sa a sustinut cu tarie necesitatea respectului reciproc si a unei mai bune intelegeri intre diferitele credinte ale lumii. In aparitiile sale publice, Dalai Lama urmareste sa transmita neobositul sau mesaj de iubire, compasiune si nonviolenta, precum si sentimentul universalei responsabilitati pentru destinul acestei lumi, pentru pace.

 

Opera (selectiv):

My Spiritual Journey, HarperOne, 2010  

Toward a True Kinship of Faiths, Doubleday, 2010

The Middle Way - Faith Grounded in Reason, Wisdom Publications, London, 2009  

All You Ever Wanted to Know About Happiness, Life and Living, Hay House, 2009   

Art of Happiness in a Troubled World, Doubleday, New York, 2009

Emotional Awareness, Holt, 2009  

Becoming Enlightened, Rider, 2009

In My Own Words - An Introduction to My Teachings and Philosophy, Hay House, 2008  

Dalai Lama at MIT, Harvard University Press, 2008

Mind in Comfort and Ease - The Vision of Enlightenment in the Great Perfection, Wisdom Publications, 2007  

Activating Bodhichitta and a Meditation on Compassion, Library of Tibetan Works & Archives, 2006

Teachings on je Tsong Khapa's Three Pincipal Aspects of the Path, Library of Tibetan Works & Archives, 2006  

Yoga Tantra - Paths to Magical Seats, Snow Lion Publication, 2005

The Universe in a Single Atom - The Convergence of Science and Spirituality, Morgan Road Books, 2005  

Widening the Circle of Love, Rider, 2005

Path of Wisdom, Path of Peace - A Personal Conversation, Crossroad Publishing, 2005

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000J28
Anul aparitiei
2017
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
HIS HOLINESS THE DALAI LAMA - Mind in confort and ease - The Vision of Enlightenment in the Great Perfection
Teme de interes
Budism (budismul tibetan), Budism (budismul tibetan) - MODERN, Ce ne transmite budismul?, Invataturile Maestrilor Spirituali, Invataturile lui Dalai Lama, MODERN, Obiective si intentii pentru 2021, Zilele Sanatatii Mintale, budism, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
416
ISBN
978-973-111-415-6
Traducator
Mircea Alin Tocaciu

Articole