Sexualitate si Psihanaliza

Contributii la psihanaliza

Sandor Ferenczi (Autor)

Volumul de fata cuprinde o serie de articole ale lui Sandor Ferenczi ce abordeaza dezvoltarea psiho-sexuala a individului uman. Elaborarile teoretice promovate se bazeaza foarte mult pe tezele de inceput ale lui Sigmund Freud. Una dintre teoriile preluate de Ferenczi este teoria seductiei ...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Sexualitate si Psihanaliza - Contributii la psihanaliza
Colectia
PSIHOTERAPIA
Anul publicarii
2012
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
288
ISBN
978-973-111-284-8
Cod Bare EAN
5948417220275

Descriere

Volumul de fata cuprinde o serie de articole ale lui Sandor Ferenczi ce abordeaza dezvoltarea psiho-sexuala a individului uman. Elaborarile teoretice promovate se bazeaza foarte mult pe tezele de inceput ale lui Sigmund Freud. Una dintre teoriile preluate de Ferenczi este teoria seductiei si a traumatismului infantil.

Ferenczi isi prezinta prin intermediul acestor articole conceptia despre homosexualitatea manifesta sau latenta, impotenta sexuala, onanism si angoasa de castrare, simbolism si limbaj obscen. De asemenea, pune problema transferului si a introiectiei, comenteaza tehnica analizei psihologice a viselor etc. Fiecare articol face referire la cazuri concrete, descrise cu abilitate, analizand cu franchete atat nevroza pacientului, cat si limitele interventiei terapeutice. Ferenczi pune in joc un fin simt al observatiei si o mare capacitate de empatizare, observandu-se inca de la inceputul practicii sale psihanalitice nevoia de a intra in relatie cu pacientul, de a raspunde empatic nevoilor sale.

CUPRINS

Prefata 5

I. Interpretarea analitica si tratamentul impotentei psiho-sexuale 11

II. Introiectia si transferul 31

I. Introiectia in nevroze 31

II. Rolul jucat de transfer in hipnoza si sugestie 49

III. Analiza psihologica a viselor 79

IV. Despre cuvinte obscene 109

Contributie la psihologia perioadei latente 109

V. Despre rolul jucat de homosexualitate in patogeneza paranoiei 127

VI. Despre onanism 153

VII. Simptome tranzitorii in timpul analizei 161

(Conversie tranzitorie, substitutie, iluzie, halucinatie, "regresia caracterului" si "deplasarea expresiei") 161

VIII. Stadii in dezvoltarea simtului realitatii 177

IX. Micul cocos 201

X. Simbolismul 211

I. Reprezentarea simbolica a principiului placerii si a principiului realitatii in mitul lui oedip 211

II. Despre simbolismul ochiului 225

III. Ontogeneza simbolurilor 230

XI. Cateva observatii clinice despre paranoia si parafrenie (Contributie la psihologia "constructiilor de sistem") 237

XII. Nosologia homosexualitatii masculine (homo-erotismul) 249

XIII. Ontogeneza interesului fata de bani 269


Sandor Ferenczi

Sandor Ferenczi (1873-1933), cel mai mare psihanalist maghiar, a fost pentru un timp cel mai bun prieten si colaborator al lui Sigmund Freud. Si-a castigat renumele nu numai in urma stransei sale relatii cu acesta, dar si datorita disponibilitatii sale de a accepta cele mai diverse cazuri, de a lucra cu cei mai dificili pacienti. Experienta in lucrul cu acestia l-a determinat sa promoveze o interventie activa a terapeutului in practica psihanalitica.

    Practica sa si elaborarile teoretice au dus la afirmarea si recunoasterea scolii maghiare de psihanaliza din acea perioada. Conceptia lui Ferenczi despre clinica psihanalitica a fost preluata si dezvoltata de multi alti psihanalisti, dintre care amintim pe Maria Torok si Nicolas Abraham. Nu exageram deloc daca subliniem influenta lui Ferenczi asupra scolii britanice de psihanaliza prin influenta avuta asupra Melaniei Klein. Criticand in cele din urma metodele lui Freud, el va colabora cu Otto Rank pentru a dezvolta un model nou de interventie terapeutica.

Intre 1918 si 1919 este presedintele Asociatiei Internationale de Psihanaliza.

Ferenczi aprofundeaza prin studiile sale, problema traumei, introiectia si importanta ei in dezvoltarea psihica, dificultatile analizei mutuale, raspunsul empatic, precum si alte teme care sunt aplicabile si astazi in tratamentul psihoterapeutic. Nu trebuie sa uitam nici studiile sale legate de formarea simbolurilor si simbolizare. Conceptia sa despre relatia terapeutica a dus la o reconsiderare a contratransferului, el sustinand ca negarea contratransferului poate fi traumatica pentru pacient, reactivandu-i traumatismul infantil.

 

Opera (selectiv):

(1908-1925) 1927 Further Contributions to the Theory and Technique of Psycho-analysis. New York: Liveright. Colectie de articole traduse din limba germana.

(1924) 1949 Thalassa: A Theory of Genitality. New York: Psychoanalytic Quarterly. Initial publicata sub titlul Versuch einer Genital-theorie.

(1924) 1925 FERENCZI, SANDOR and RANK, OTTO The Development of Psychoanalysis. New York: Nervous and Mental Disease Pub. Initial publicata sub titlul Entwicklungsziele der Psychoanalyse.

Carti din colectia Psihoterapia

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000W27
Anul aparitiei
2012
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Trauma - obstacol sau oportunitate, Zilele Sanatatii Mintale
Limba
Romana
Nr. pagini
288
ISBN
978-973-111-284-8
Traducator
Monica Medeleanu

Articole