Enigme si jocuri matematice *

Istoria enigmelor si jocurilor matematice se suprapune peste istoria inceputurilor si dezvoltarii gandirii metodice a omului. Istoricul trebuie sa porneasca de la vremea cand omul a reusit pentru prima data sa‑si numere cele zece degete si a impartit un mar in doua parti aproximativ...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Enigme si jocuri matematice *
Colectia
DIDACTICA
Anul publicarii
2009
Coperta
Brosata
Format
16 x 23 cm.
Numar pagini
256
ISBN
978-973-111-135-3
Cod Bare EAN
5948417900047

Descriere

Istoria enigmelor si jocurilor matematice se suprapune peste istoria inceputurilor si dezvoltarii gandirii metodice a omului. Istoricul trebuie sa porneasca de la vremea cand omul a reusit pentru prima data sa‑si numere cele zece degete si a impartit un mar in doua parti aproximativ egale. Fiecare puzzle demn de consideratie poate fi raportat la matematica si logica. Fiecare barbat, femeie si copil care incearca sa "deduca" raspunsul pentru cel mai simplu puzzle lucreaza (desi nu neaparat in mod constient) pe coordonate matematice.

Unele dintre puzzle‑uri prezente in cartea noastra, in special cele din categoria aritmeticii si algebrei, sunt foarte usoare. Totusi, unele dintre acele exemple ce par sa fie printre cele mai simple nu pot fi parcurse fara o minima analiza; din cand in cand se va descoperi ca exista o capcana mai mult sau mai putin subtila sau o cursa in care cititorul ar putea cadea. Este un bun exercitiu pentru cultivarea obisnuintei de fi foarte circumspect fata de formularile unui puzzle. Acesta ne invata exactitatea si precautia. Dar cateva dintre probleme sunt intr‑adevar grele si demne de atentia unui matematician avansat. Fara indoiala, cititorii vor face o selectie conform propriilor preferinte.

In multe dintre cazuri sunt date numai raspunsurile. Acest lucru il lasa pe incepator sa deduca metoda care conduce la rezolvare si salveaza spatiu ce ar parea o risipa din punctul de vedere al cititorului avansat. Pe de alta parte, in unele cazuri in mod clar interesante, am dat solutii destul de extinse si am tratat problemele la modul general. Deseori se va observa ca explicatiile referitoare la o problema vor servi pentru elucidarea multor altora din carte; asa ca dificultatile cititorului vor disparea pe masura ce avanseaza. Acolo unde a fost posibil sa spun un lucru intr‑un mod ce poate fi "inteles de toata lumea", am preferat sa folosesc un limbaj simplu si sa atrag atentia si interesul unui public mai larg.

Henry E. Dudeney

CUPRINS

CUVANT INTRODUCTIV 6

PROBLEME DE ARITMETICA SI ALGEBRA 9

PUZZLE URI CU BANI 9

PUZZLE URI CU VARSTE SI RUDENII 25

PUZZLE URI CU CEASURI 33

PUZZLE URI CU DEPLASARI SI VITEZE 39

PUZZLE URI CU CIFRE 43

DIFERITE PROBLEME DE ALGEBRA SI ARITMETICA 54

PROBLEME DE GEOMETRIE 80

PUZZLE URI CU SECTIUNI 81

PUZZLE URI CU CRUCEA GRECEASCA 84

PUZZLE URI CU DIFERITE SECTIUNI 101

PUZZLE URI PETICITE 127

DIFERITE PUZZLE URI GEOMETRICE 133

PROBLEME CU LINII SI PUNCTE 151

SOLUTII 157


Henry Ernest Dudeney

Henry Ernest Dudeney s-a nascut in 1847, in Mayfleet, Sussex, Anglia. Sub pseudonimul de "Sfinxul", a publicat puzzle-uri in revista Strand`s si foarte curand va avea propria sa coloana, Perplexitati. Dudeney a crezut cu tarie ca rezolvarea enigmelor si jocurilor matematice este un proces intelectual de cel mai inalt ordin.

Dudeney este considerat unul din cei mai mari autori de puzzle-uri matematice. Intre lucrarile sale enumeram: The Canterbury Puzzles (1917), The World`s Best Word Puzzles (1929) si Amusements in Mathematics, ultima fiind o minunata culegere de probleme aritmetice, algebrice, geometrice, careuri de sah si patrate magice.

Carti din colectia Didactica

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000Y04
Anul aparitiei
2009
Tip coperta
Brosata
Format
16 x 23 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
256
ISBN
978-973-111-135-3
Traducator
George Scrima

Articole