15%

Nesupunerea civica si alte scrieri

Declansata de indignarea lui Thoreau fata de sclavia americana si razboiul dintre America si Mexic, Nesupunerea Civica este un apel pentru fiecare cetatean sa-si puna constiinta mai presus de guvernul sau. In acest eseu din secolul al XIX-lea, Thoreau explica ca guvernul de orice fel – inclusiv democratia – nu poseda mai multa intelepciune sau dreptate decat cetatenii sai individuali si ca este responsabilitatea fiecarui cetatean sa evite acceptul. Mai mult decat un eseu, Nesupunerea Civica este un apel la actiune pentru toti cetatenii sa refuze sa participe sau sa incurajeze in vreun fel o institutie nedreapta.

Disponibil in stoc
Nesupunerea civica si alte scrieri
34,85 RON 41,00 RON
(-15%)
34,85 RON 41,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
COGITO
Anul publicarii
2021
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
240
ISBN
978-973-111-872-7
Cod Bare EAN
5948417240259

Descriere

Volumul de fata aduna laolalta cateva dintre scrierile de mici dimensiuni ale lui Henry David Thoreau, care au avut un impact foarte important atat in istoria Statelor Unite ale Americii, cat si peste tot in lume. Cel mai renumit eseu al autorului este, fara indoiala, Nesupunerea civica, eseu care a fost publicat pentru prima oara in 1849. Aflam ca cea mai buna guvernare este „cea care guverneaza cel mai putin”, ba chiar „deloc”. Deoarece votul natiunii nu are cum sa nu reflecte interesele unei majoritati, lasandu-le inevitabil neacoperite pe cele ale minoritatilor, este de preferat ca oamenii sa respecte mai degraba ce le dicteaza constiinta decat ce spun legile. Autorul insusi a preferat sa mearga la inchisoare decat sa plateasca niste taxe in care nu credea. Ideile lui au influentat miscarea de revolta nonviolenta initiata de Mahatma Gandhi, care a dus la dobandirea independentei Indiei. Tolstoi il citeaza adesea pe Thoreau, iar Martin Luther King Jr. ii datoreaza acestuia o parte din „visul” sau.

In aceasta antologie veti mai putea citi, printre altele, si „Pledoarie pentru Capitanul John Brown”, minunatul eseu despre „Prietenie”, dar si fragmente pline de poezie din Jurnalul sau.

Mai actuale decat oricand, scrierile lui Thoreau sustin asumarea responsabilitatii fiecarui individ in societate, dovedind prin fapte ca refuzul cetatenilor de a incuraja institutiile nedrepte poate duce la transformari radicale si de durata.


„Nu ti-am cerut niciodata permisiunea de a ma lasa sa te iubesc – am un drept. Te iubesc nu ca pe ceva particular si personal, care e al tau, ci ca pe ceva universal si demn de iubire, pe care l-am descoperit. O, cum ma gandesc la tine! Tu esti absolut bun – esti infinit de bun. Pot avea intotdeauna incredere in tine. Nu credeam ca natura umana e atat de bogata. Da-mi o sansa de a trai.”

Prietenia


„Este oare democratia, asa cum o cunoastem, ultima imbunatatire posibila a guvernarii? Nu e oare cu putinta un pas mai departe catre recunoasterea si constituirea drepturilor omului? Nu va exista niciodata un stat cu adevarat liber si luminat pana cand Statul nu va ajunge sa-l recunoasca pe individ drept o putere mai inalta si independenta din care deriva intreaga lui putere si autoritate, tratandu-l in mod corespunzator. Imi place sa-mi imaginez cel putin un stat care isi poate permite sa fie drept cu toti oamenii si sa-l trateze pe individ cu respect ca pe un vecin, care chiar n-ar considera incompatibil cu linistea sa daca unii ar trai separat de el, fara sa se amestece in treburile lui si fara sa fie inglobati in el, indeplinindu-si toate obligatiile de vecini si concetateni.”

Nesupunerea civica

Cuprins

Introducere 7
Notă biografică 19

Despre religie și prietenie
Notă introductivă 27
1. Fabula creștină 30
2. Prietenia 40

Omul împotriva Statului
Notă introductivă 65
1. Paradisul (ce urmează a fi) recâștigat 68
2. Nesupunerea civică 90
3. Viața fără principii 117

Trupul lui John Brown
Notă introductivă 141
Pledoarie pentru Căpitanul John Brown 144

Fragmente din Jurnal
Notă introductivă 171
1. Despre mine însumi 177
2. Pentru ce am trăit 194
3. Concord 204
4. Prietenii și vecinii mei 221


Henry David Thoreau

Henry David Thoreau (1817-1862), considerat unul dintre cei mai importanti filosofi transcendentalisti, s-a nascut si a trait cea mai mare parte a vietii in Concord, Massachusetts, SUA. Provenea dintr-o familie de conditie mijlocie, care avea o afacere in productia de creioane. A studiat la Harvard si a petrecut o vreme in casa mentorului sau, Ralph Emerson, care i-a inlesnit contactul cu lumea publicistica din New York. Cea mai importanta opera a sa o reprezinta Jurnalul, intins pe 14 volume, din 39 de manuscrise, inceput pe cand avea doar 20 de ani, si tinut cu regularitate pentru tot restul vietii. De aici au fost extrase scrierile sale cele mai cunoscute, printre care Walden sau viata in padure si eseul Nesupunerea civica, dar si O saptamana pe raurile Concord si Merrimack, din care fac parte eseurile despre religie si prietenie, reprezentative pentru conceptia sa neortodoxa fata de religie si respectiv pentru viziunea sa poetica si romantica asupra prieteniei.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000Z025
Anul aparitiei
2021
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Works of Henry David Thoreau
Teme de interes
Filosofia ca mod de viata, Redefinirea masculinitatii, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
240
ISBN
978-973-111-872-7
Traducator
Ovidiu Morar

Articole