15%

Eseu despre prejudecati sau Despre influenta opiniilor asupra moravurilor si fericirii oamenilor

Eseul despre prejudecati este publicat in 1770 sub pseudonimul Dumarsais si - cum era de asteptat - a declansat un scandal public. Critica lui d’Holbach se indrepta - pe de o parte - impotriva tendintelor tiranice ale monarhiei franceze - iar pe de alta parte impotriva superstitiei - fanatismului si a ignorantei in general. Filosoful indrazneste sa propuna o morala eliberata de religie - realizand ceea ce este considerat primul sistem de metafizica materialista din istoria gandirii europene.

Disponibil in stoc
Eseu despre prejudecati sau Despre influenta opiniilor asupra moravurilor si fericirii oamenilor
33,15 RON 39,00 RON
(-15%)
33,15 RON 39,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
COGITO
Anul publicarii
2018
Coperta
Brosata
Format
14 x 21 cm.
Numar pagini
304
ISBN
978-973-111-719-5
Cod Bare EAN
5948417240228

Descriere

Paul Henri Thiry, baron d’Holbach (1723-1789), savant, filozof materialist, enciclopedist de origine germana, dar de limba franceza, a fost cunoscut mai ales ca fiind primul ateu autodeclarat din Europa. Dispunand de o mare avere, a facut din locuinta sa din Paris un loc in care-si dadeau intalnire o seama de scriitori valorosi ai epocii: Georges-Louis Leclerc Buffon, Denis Diderot, Claude-Adrien Helvetius si altii. A promovat operele si gandirea unor filosofi englezi precum Thomas Hobbes, Anthony Collins, John Toland, Thomas Gordon. Insusi baronul scria lucrari filosofice, unele dintre ele fiind mult mai indraznete decat ale tuturor celorlalti. In orice caz, cele mai multe dintre cartile sale nu au fost semnate, aparand anonim. Foarte putine dintre operele sale au scapat de condamnarile Parlamentului din Paris si de punerea lor sub obroc de catre Roma.


*


Eseul despre prejudecati este publicat in 1770 sub pseudonimul Dumarsais si, cum era de asteptat, a declansat un scandal public. Critica lui d’Holbach se indrepta, pe de o parte, impotriva tendintelor tiranice ale monarhiei franceze, iar pe de alta parte impotriva superstitiei, fanatismului si a ignorantei in general. Filosoful indrazneste sa propuna o morala eliberata de religie, realizand ceea ce este considerat primul sistem de metafizica materialista din istoria gandirii europene.
Faptele ne demonstreaza ca nu exista in lume vreo constitutie strict ordonata, bine alcatuita, ci tot felul de forme de guvernare dezorganizate, intrucat legile sunt alcatuite in asa fel incat abuzurile conducatorilor fac sa nu existe o egalitate in drepturi cu supusii. Legea, care reprezinta suma vointelor societatii, ar trebui sa aiba drept scop a-l indruma pe om spre indatoririle sale, adica spre stima celorlalti, in definitiv spre interesul general al societatii. Dar, pentru a atinge acest scop invariabil, sunt necesare trei conditii: libertatea fara exceptii, garantarea proprietatii si sigurantei fiecaruia, o guvernare puternica si prietena a luminilor.Putinatatea cartilor, pretul enorm al operelor cu adevarat bune care existau pe piata faceau ca stiinta si cunoasterea sa fie apanajul unui cerc restrans de oameni, aproape intotdeauna interesati sa abuzeze de superioritatea lor, in timp ce restul natiunii zacea cuprinsa de letargia prejudecatilor politice sau religioase. Poporul afla doar cateva adevaruri, care nu puteau dauna ambitiei conducatorilor. Daca se intampla sa iasa in fata vreun individ virtuos, un Socrate care sa-si cheltuiasca talentul pentru a lumina poporul, pentru a-l instrui si inarma cu ratiune contra prejudecatilor si pretentiilor sarlatanilor, preotii si tiranii isi dadeau mana si isi conjugau efortul pentru a-l trimite la moarte.

Paul Henri Thiry, Baron d’HolbachCuprins


Prefata 5
Discurs preliminar 12
Scrisoarea autorului catre dl D.L. 30


Capitolul I - Despre adevar si utilitatea sa.
Despre izvoarele prejudecatilor noastre 31


Capitolul II - Adevarul este remediul necazurilor neamului omenesc.
Despre ratiune si despre avantajele ei 42


Capitolul III - Poate fi instruit poporul?
Este periculos sa-l luminezi? Despre relele care rezulta din ignoranta popoarelor 59


Capitolul IV - Adevarul le este necesar atât suveranilor, cât si supusilor. Despre coruptia
si viciile ce decurg din prejudecatile suveranilor 77


Capitolul V - Despre veneratia pentru vechime sau despre respectul pe care oamenii
il au pentru traditia, obiceiurile, opiniile si institutiile stramosilor lor 91


Capitolul VI - Prejudecatile politice si religioase corup inima si mintea suveranilor si supusilor. Cetateanul trebuie sa le spuna adevarul concetatenilor sai 110


Capitolul VII - Despre filosofie, trasaturile caracteristice pe care aceasta trebuie sa le aiba
si scopul pe care trebuie sa si-l propuna 128


Capitolul VIII - Despre filosofia practica si cea speculativa 146


Capitolul IX - Despre interesele si motivele care trebuie sa-l insufleteasca pe filosof.
Despre curajul care trebuie sa inspire cautarea adevarului 161


Capitolul X - Despre antipatia care a existat intotdeauna intre filosofie si superstitie.
Despre spiritul filosofic si despre influenta sa asupra literaturii si artelor 174


Capitolul XI - Despre cauza viciilor si despre incertitudinile filosofiei.
Despre scepticism si despre limitele sale 193


Capitolul XII - Daca filosofia contribuie la fericirea omului si il poate face mai bun 213


Capitolul XIII - Despre adevaratele cauze ale ineficacitatii filosofiei. Adevarata morala
este incompatibila cu prejudecatile oamenilor 229


Capitolul XIV - Mai devreme sau mai târziu adevarul va triumfa in fata greselii si a obstacolelor ce i se pun in cale 254


Scrisoarea dlui Denis Diderot referitoare la critica Eseului despre prejudecati 279


Postfata - Actualitatea lui d’Holbach in epoca spiritului 290


Baron d'Holbach (Paul Henri Dietrich)

Scriitor si filosof francez de origine germana, Paul Heinrich Dietrich von Holbach, zis Paul Henry Thiry, Baron d’Holbach, s-a nascut la Heidelsheim (marele ducat de Baden, Palatinatul Renaniei), pe 8 decembrie 1723. Acest mare erudit a fost mai intai una dintre personalitatile inaltei societati franceze; originar fiind din Palatinat, sosit in capitala Frantei inca din copilarie si dispunand de o mare avere, a facut din locuinta sa un loc in care-si dadeau intalnire o seama de scriitori valorosi ai epocii: Jean le Rond d’Alembert, Georges-Louis Leclerc Buffon, Frédéric Melchior Grimm, Denis Diderot, Claude-Adrien Helvétius, Guillaume-Thomas Raynal, Ferdinando Galiani. Salonul, dar in special mesele pe care le oferea baronul erau extrem de apreciate, iar supeurile erau atat de fastuoase, incat spiritualul abate Galiani i-a acordat lui d’Holbach supranumele de „Primul somelier al filosofiei”.


Mare senior luminat, spirit indraznet si vesel, inima generoasa si de o discretie perfecta, Baronul d’Holbach era o personalitate accentuata a societatii pariziene. „Clubul holbachic”, dupa cum il denumea cu dispret Jean-Jacques Rousseau, isi promova protejatii la Curte, facea si desfacea reputatia unor curteni. Dusmanii baronului ii reprosau acestuia ca avea un spirit putin cam grosier, iar prietenii sai il laudau ca pe un savant enciclopedist.


Format la scoala stiintelor naturale, baronul d’Holbach, inainte de a scrie articole despre chimie pentru Enciclopedia franceza, tradusese din limba germana o seama de opere stiintifice de mare interes din domeniul chimiei si mineralogiei. A promovat operele si gandirea unor filosofi englezi precum Thomas Hobbes, Anthony Collins, John Toland, Thomas Gordon, dar in cadrul miscarii iluministe a veacului, d’Holbach urma sa devina mult mai activ. Clubul pe care-l infiintase la resedinta sa nu era doar o asociatie de conspiratori uniti printr-o anumita doctrina bine precizata, ci, prin totala libertate a opiniilor care domnea, prin emulatia si inclinatia catre toate ideile indraznete privind politica si religia, se constituia intr-o avangarda extrema a filosofiei.

Paul Henry Thiry, Baron d'Holbach, moare la Paris pe 21 ianuarie 1789, la varsta de 66 de ani.


Jacques Patry

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000Z022
Anul aparitiei
2018
Tip coperta
Brosata
Format
14 x 21 cm.
Titlul original
ESSAI SUR LES PREJUGES Ou De l'influence des opinions sur les moeurs et sur le bonheur des Hommes
Teme de interes
Filosofia ca mod de viata, Lecturi filosofice, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
304
ISBN
978-973-111-719-5
Redactor
Adrian Nita
Traducator
Gabriel Doru Avram

Articole