15%

Eseurile despre relatii, sexualitate si experienta

Volumul de fata ofera, scurt si cuprinzator, o imagine reprezentativa a Eseurilor lui Montaigne. Scrise la deplina maturitate creatoare si incluse in ultima carte – a treia –, capitolele sunt traduse aici integral, dupa 50 de ani, intr-un limbaj modern, necenzurat, indepartat de arhaisme, potrivit ultimelor receptari stiintifice ale operei.

Disponibil in stoc
Eseurile despre relatii, sexualitate si experienta
33,57 RON 39,50 RON
(-15%)
33,57 RON 39,50 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
COGITO
Anul publicarii
2021
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
240
ISBN
978-973-111-865-9
Cod Bare EAN
5948417240273

Descriere

Volumul de fata ofera, scurt si cuprinzator, o imagine reprezentativa a Eseurilor lui Montaigne. Scrise la deplina maturitate creatoare si incluse in ultima carte – a treia –, capitolele sunt traduse aici integral, dupa 50 de ani, intr-un limbaj modern, necenzurat, indepartat de arhaisme, potrivit ultimelor receptari stiintifice ale operei.

In ajutorul cititorului grabit de secol XXI, editia beneficiaza de o prezentare generala a Eseurilor, de note explicative, introduceri si sumare de teme. Au fost alese capitolul despre relatiile sociale cultivate de Montaigne, capitolul scandalos despre placerea sexuala, despre vorbirea deocheata, despre femei si barbati si multe altele, precum si ultimul capitol al uriasei carti, suma a gandirii montaigniste, testamentul sau spiritual: Despre experienta.

„Prin faptul ca un om ca Montaigne a scris, bucuria de-a trai pe acest pamant a crescut intr-adevar. [...] As fi alaturi de el, daca s-ar cere sa ne alegem o patrie pe pamant.”

Fr. Nietzsche

„Tare nebuni mai suntem cand spunem: «Si-a petrecut viata in lenevie», «Nu mai am nimic de facut azi». Ce? N-ati trait cumva? Aceasta e cea mai ilustra dintre ocupatiile voastre... «Daca as fi avut pe mana afaceri marete, as fi aratat atunci ce stiu eu sa fac». Ati fost in stare sa meditati la propria viata si sa o manuiti bine? Atunci ati facut cea mai mareata treaba dintre toate. Ati stiut sa va castigati ceva ragaz? Ati facut mai mult decat cel care a castigat imperii si orase. Capodopera glorioasa a omului este aceea de-a trai potrivit”.

„Unii vor sa iasa din ei insisi si sa scape de om. E o nebunie! In loc sa se transforme in ingeri, ei se transforma in fiare; in loc sa se ridice, ei se prabusesc”.

„Acela care stie sa se bucure in mod loial de existenta lui a atins perfectiunea absoluta, asemenea celei divine. Cautam alte conditii, pentru ca nu intelegem uzul alor noastre si iesim dincolo de noi, pentru ca nu stim ce este inlauntrul nostru. Degeaba ne urcam pe picioroange, caci si pe picioroange tot cu picioarele noastre trebuie sa mergem. Si pe cel mai inalt tron al lumii, ne asezam tot cu curul nostru”.


„Barbatii si femeile sunt aruncati in acelasi tipar: fara educatie si uz, diferenta dintre ei nu este mare. Platon ii cheama in Republica sa si pe unii si pe altii, fara nicio diferenta, sa participe la o comunitate a tuturor studiilor, exercitiilor, insarcinarilor, ocupatiilor de razboi si de pace. Iar filosoful Antistene respinge orice distinctie intre
virtutea lor si a noastra. Este mult mai usor sa acuzi un sex decat sa-l scuzi pe altul. Cum se zice: vatraiul zice de lopata ca-i neagra”.

Michel de Montaigne

CUPRINS

O intelepciune vesela si sociabila 7
Scurta cronologie 35
Catre cititor 39
Despre trei feluri de relatii 41
Despre unele versuri ale lui Vergilius 63
Despre experienta 151
Bibliografie 233
Cuprins 239


Michel de Montaigne

Michel Eyquem de Montaigne (28 februarie 1533 - 13 septembrie 1592), filosof si scriitor francez. Provine dintr-o familie de negustori bogati din Bordeaux. Isi face educatia la College de Guyenne, unde are ca profesori mari carturari ai timpului. Studiaza mai tarziu dreptul si are numeroase slujbe publice. La varsta de treizeci si opt de ani, se retrage pe domeniul sau, unde traieste departe de razboaiele civile si religioase ale timpului sau si se dedica studiului si gandirii. Incepe sa scrie lucrarea sa fundamentala, Eseurile – care inaugureaza eseul ca gen filosofico-literar – si la care lucreaza timp de douazeci de ani. Contribuie la resuscitarea teoriilor sceptice grecesti in Renastere. De asemenea, preia idei filosofice stoice si epicureene, in cautarea unei filosofii practice pe care s-o experimenteze in propria sa viata. In vremea unei calatorii prin Germania si Italia – in timpul careia va tine un Jurnal de calatorie – este ales primar al Bordeaux-ului, post pe care-l ocupa vreme de patru ani. Dupa expirarea mandatului, ocupa diferite misiuni diplomatice interne.

Prin Eseurile sale, va influenta numeroase personalitati, de la scriitori ca William Shakespeare si Miguel de Cervantes, pana la Stefan Zweig si Isaac Asimov; de la ganditori ca Francis Bacon si John Locke, Balise Pascal si René Descartes, pana la Friedrich Nietzsche si Jacques Derrida.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000Z027
Anul aparitiei
2021
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
MICHEL SEIGNEVR DE MONTAIGNE - LES ESSAIS - MDXCV
Teme de interes
De vorba cu femeia din tine, Filosofia ca mod de viata, Redefinirea masculinitatii, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
240
ISBN
978-973-111-865-9
Traducator
Dragos C Butuzea

Articole