15%

Mintea

O scurta introducere in filosofia mintii

John R. Searle (Autor)

„Filosofia mintii este unica printre subiectele filosofice contemporane, scrie John Searle, prin aceea ca, in ansamblul lor, cele mai renumite si influente teorii sunt false”. Considerat unul dintre cei mai eminenti ganditori ai lumii, Searle demonteaza aceste teorii, oferindu-ne, intr-un stil comprehensibil si alert, o introducere in teoria mintii.

Disponibil in stoc
Mintea - O scurta introducere in filosofia mintii
35,70 RON 42,00 RON
(-15%)
35,70 RON 42,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
MATHESIS
Anul publicarii
2018
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
344
ISBN
978-973-111-553-5
Cod Bare EAN
5948417280200

Descriere

„Filosofia mintii este unica printre subiectele filosofice contemporane, scrie John Searle, prin aceea ca, in ansamblul lor, cele mai renumite si influente teorii sunt false”. Considerat unul dintre cei mai eminenti ganditori ai lumii, Searle demonteaza aceste teorii, oferindu-ne, intr-un stil comprehensibil si alert, o introducere in teoria mintii. Porneste de la expunerea celor douasprezece probleme ale filosofiei mintii – reunite sub titlul „Descartes si celelalte dezastre” –, probleme la care revine pe tot parcursul volumului, pe masura ce clarifica subiecte ca materialismul, constiinta, problema minte-corp, intentionalitatea, cauzarea mentala, liberul arbitru si sinele. Mintea reprezinta o introducere surprinzator de directa si antrenanta intr-unul dintre cele mai provocatoare domenii ale filosofiei.„In celebrul enunt al lui Descartes «gandesc, deci exist», la ce se refera persoana intai singular? Descartes nu se refera, cu siguranta, la corpul meu, ci la mintea mea, substanta mentala care constituie acel eu esential. Avem acum un motiv intemeiat pentru a presupune ca dualismul cartezian nu este o descriere acceptabila din punct de vedere filosofic a naturii mintii. Dar aceia dintre noi care respingem dualismul trebuie sa mai raspundem la o intrebare serioasa: ce este, mai exact, sinele? Ce fapt referitor la mine ma face sa fiu eu?”


„Voi incerca sa depasesc vocabularul si ipotezele si, in acest fel, imi propun sa solutionez sau sa inlatur problemele traditionale. Dar, odata ce am realizat acest lucru, subiectul, filosofia mintii, nu ia sfarsit: el devine mai interesant. […] Cele mai multe dintre introducerile generale la acest subiect se refera doar la Marile Intrebari. Acestea se concentreaza, in principal, asupra problemei minte‑corp, acordand totodata o oarecare atentie problemei cauzarii mentale si, intr-o mai mica masura, problemei intentionalitatii. […] In mod specific, mie mi se pare ca trebuie sa ne axam pe intrebari despre structura detaliata a constiintei si semnificatia ultimelor cercetari din neurobiologie cu privire la acest subiect.”

John Searle


„Multe dintre intrebarile filosofice din toate timpurile au avut in centrul lor natura mintii. In istoria filosofiei au fost formulate multe ipoteze si chiar teorii despre modul in care percepem lucrurile, relatia dintre minte si corp, ce ne face constienti, ce sunt ideile si cum de stim cine suntem. Aceasta lucrare vorbeste despre toate acestea si ceva mai mult. John Searle, profesor de filosofie la Universitatea Californiei, construieste o filosofie a mintii intr-o maniera lucida si patrunzatoare pe ruinele acestor teorii, pe care initial le introduce cititorului si le explica, iar apoi le arunca in aer. Searle are convingerea ca ideile lui Descartes si dualismul au dus pe un drum gresit felul in care gandim si astazi despre minte. El discuta principiul cauzalitatii al lui Hume, apoi analizeaza, fara a abandona spiritul critic, teorii moniste si materialiste, expunandu-le limitele in intelegere si incapacitatea de a se adecva la realitate. Isi construieste propria teorie pas cu pas, regandind intr-un mod foarte original si provocator fiecare aspect al mintii - experienta senzoriala, constiinta, liber arbitru, cauzalitate, inconstient, identitatea de sine etc. - si oferind exemple din psihologie si neurologie. Pe alocuri stilul cartii nu e lipsit de umor, dar meritul sau cel mai mare este ca reuseste sa dezvaluie mintii cititorului o perspectiva cu totul noua, sa il educe intr-un stil de gandire ce va influenta modul in care va percepe de acum inainte orice aspect al realitatii. De la micile frustrari provocate de modul abrupt in care Searle ne contrazice uneori propriile convingeri despre minte si dualism, la satisfactia descoperirii unei noi intelegeri - mai profunde, mai stabile - a realitatii propriei noastre existente, cititorul pasionat de filosofie, si nu numai, descopera in acest text o lectura provocatoare si originala."

Gabriela Deniz


CUPRINS


Cuvant introductiv .................. 7
Multumiri .................. 17


Introducere: De ce am scris aceasta carte .................. 21
1. Douasprezece probleme pe care le trateaza filosofia mintii .................. 29
2. Orientarea spre materialism .................. 63
3. Argumente contra materialismului .................. 105
4. Constiinta ‑ Partea I:
Constiinta si problema minte‑corp .................. 129
5. Constiinta - Partea a II‑a:
Structura constiintei si neurobiologia .................. 155
6. Intentionalitate .................. 181
7. Cauzarea mentala .................. 215
8. Liberul arbitru .................. 237
9. Inconstientul si explicatia comportamentului .................. 257
10. Perceptia .................. 279
11. Sinele .................. 297
Epilog: Filosofia si perspectiva stiintifica asupra lumii .................. 319


Note .................. 323
Bibliografie .................. 331
Index .................. 339John R. Searle

John Searle si-a inceput cariera cu cercetari de filosofia limbajului (Speech Acts: An Essay in the Philosophy of Language, 1969), numarandu-se printre fondatorii teoriei actelor de vorbire. Intrucat cuvintele pe care le folosim au functii si aspecte diverse, una dintre acestea fiind ca trimit spre ceva din afara lor, Searle a trecut la abordarea problematicii intentionalitatii. In lucrarea Intentionality: An Essay in the Philosophy of Mind (din 1983) el pune in evidenta capacitatea fenomenelor mentale de a fi despre ceva, de a trimite la ceva: dorim un obiect, iubim pe cineva, ne imaginam o realizare etc. Aprofundarea chestiunilor legate de problematica mintii, a raporturilor dintre minte si corp, precum si problema naturii constiintei sunt realizate apoi in The Rediscovery of the mind (1992) si in The Mistery of Consciousness (1997). Ce ni se pare extrem de interesant este ca aceasta continua abordare a aceleiasi problematici, ce se intinde pe parcursul mai multor decenii, pana la scrierile sale din ultimii ani - Intentional Acts and Institutional Facts (2007), Philosophy in a New Century (2008), Making the Social World: The Structure of Human Civilization (2010) - nu pare sa se repete. Desi reia problemele, le pune in lumini diferite, aduce noi argumente si contraargumente etc., reusind sa trezeasca de fiecare data atentia cititorului…

Mintea: scurta introducere in filosofia mintii este pe de o parte o introducere excelenta in problematica filosofiei mintii si pe de alta parte este o lucrare ce aduce solutii, ce ridica noi intrebari si meditatii, fapte ce suntem convinsi ca vor face ca aceasta lucrare sa fie un best-seller al literaturii filosofice.

Adrian Nita

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00TH020
Anul aparitiei
2018
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Carl Sagan - Stiinta ca lumina in intuneric, Lecturi filosofice, Stiinta pe intelesul tuturor, Zilele Sanatatii Mintale, titluri Herald
SKU editii anterioare
00TH008
ISBN editii anterioare
978-973-111-383-8
Limba
Romana
Nr. pagini
344
ISBN
978-973-111-553-5
Cod bara editii anterioare
5948417280088
Traducator
Iustina Cojocaru

Articole