15%

Epoca ratiunii

Thomas Paine (Autor)

Epoca ratiunii ne indeamna sa il cautam pe Dumnezeu de unii singuri - acolo unde se manifesta el cel mai limpede: lumea naturala. Fiind o critica meticuloasa si convingatoare a dogmelor si credintelor irationale - precum si un indemn catre folosirea propriei ratiuni - cartea lui Paine poate fi considerata atat un puternic manifest al deismului - cat si un reper pentru actuala societate seculara.

Disponibil in stoc
Epoca ratiunii
29,75 RON 35,00 RON
(-15%)
29,75 RON 35,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
COGITO
Anul publicarii
2017
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
256
ISBN
978-973-111-647-1
Cod Bare EAN
5948417240204

Descriere


Fiind o carte universalista, Epoca ratiunii sustine existenta religiei naturale si pune in discutie structura intregii religii organizate. Scrisa si distribuita initial sub forma de pamflet, ulterior cartea a fost publicata in doua parti. Aici Paine isi formuleaza credintele personale, discutand in stilul sau unic ideea de ratiune si cea de revelatie, analizand totodata Biblia si influenta exercitata asupra societatii de religia organizata. Prin explorarea unor subiecte precum religia naturala, critica institutiilor religioase corupte si distinctia dintre rationalitate si credinta oarba in supranatural, aceasta carte constituie un ghid pentru ganditorii spirituali constienti si liberi.

Presarand textul cu intrebari retorice si repetitii, Paine isi incurajeaza cititorul sa completeze in mod independent perspectivele si argumentele pe care le prezinta, deoarece autorul nu doreste sa iși impuna propriile credinte. Epoca ratiunii ne indeamna sa il cautam pe Dumnezeu de unii singuri, acolo unde se manifesta el cel mai limpede: lumea naturala. Fiind o critica meticuloasa si convingatoare a dogmelor si credintelor irationale, precum si un indemn catre folosirea propriei ratiuni, cartea lui Paine poate fi considerata atat un puternic manifest al deismului, cat si un reper pentru actuala societate seculara.

***

Paine nu sovaie de la prima pana la ultima pagina. Iti ofera gandurile sale sincere, iar gandurile sincere sunt intotdeauna valoroase. Epoca ratiunii ne-a liberalizat pe noi toti. A asezat argumente pe buzele oamenilor, a pus Biserica in defensiva, i-a dat taranului posibilitatea sa-l incolteasca pe preot, a facut lumea mai inteleapta si Biserica mai buna, a luat puterea din amvon si a impartit-o intre banci.
Robert Ingersoll
„Oratie lui Thomas Paine”

Cand drepturile si ratiunea sunt supuse unor atacuri mascate sau deschise,viata si scrierile lui Thomas Paine vor face mereu parte dintr-un arsenal pe care ar trebui sa ne bazam.
Christopher Hitchens


Thomas Paine

Thomas Paine (1737-1809) a fost un activist politic, filosof, teoretician politic si revolutionar anglo-american. Numarandu-se printre Parintii Fondatori ai Statelor Unite, Paine a scris doua dintre cele mai influente pamflete de la inceputul Revolutiei americane, iar in 1776 i-a inspirat pe rebeli sa-si declare independenta fata de Marea Britanie. Ideile sale au reflectat retorica tipic iluminista a drepturilor transnationale ale omului, iar critica institutiilor si dogmelor religioase a fost un produs al eliberarii cunoasterii (stiintifice) si ratiunii de traditie si de revelatie, eliberare ce a avut ca rezultat lumea seculara in care traim astazi.  

 

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000Z20
Anul aparitiei
2017
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
The Age of Reason, in The Complete Writings of Thomas Paine
Teme de interes
Filosofia ca mod de viata, Lecturi filosofice, Stiinta pe intelesul tuturor, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
256
ISBN
978-973-111-647-1
Traducator
Alexandru Anghel

Articole