15%

Schita pentru un tablou istoric al progreselor mintii omenesti

Cartea cuprinde istoria gândirii omenești văzută prin ochii unui filosof iluminist. E o incursiune în istoria gândirii omenirii de la popoarele de păstori la filosofii greci până la primele progrese ale științei si formarea Republici Franceze.

Disponibil in stoc
Schita pentru un tablou istoric al progreselor mintii omenesti
34,85 RON 41,00 RON
(-15%)
34,85 RON 41,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
COGITO
Anul publicarii
2021
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
240
ISBN
978-973-111-800-0
Cod Bare EAN
5948417240235

Descriere

Schita pentru un tablou istoric al progreselor mintii omenesti a fost scrisa in intervalul de cinci luni, cat a stat ascuns in locuinta Doamnei Vernet, in Paris, unde s-a refugiat in momentul in care a aflat ca exista un mandat de arestare pe numele sau. Publicata postum, lucrarea este considerata a fi un testament al Luminilor, cu maretia si limitele lor. Aceasta tentativa de a privi istoria omenirii in totalitatea sa pentru a recunoaste aici manifestarile perfectibilitatii mintii omenesti se incheie cu o evocare extraordinara a viitorului umanitatii, unde entuziasmul filosofului se uneste cu sobrietatea savantului.

„Obisnuinta unei vieti mai sedentare stabilise intre cele doua sexe o egalitate mai mare. Femeile au incetat sa fie considerate simple obiecte folositoare, sclavi mai apropiati de stapan. Barbatul a vazut in ele o companie si a inteles in fine ce anume puteau ele face pentru fericirea lui. Totusi, chiar si in tarile in care au fost mai respectate, in care a fost proscrisa poligamia, nici ratiunea, nici justitia nu au mers pana la o reciprocitate intreaga in indatoriri sau in dreptul de a se desparti sau pana la egalitatea in ce priveste pedepsele pentru infidelitate.”

„In fine, in toate tarile, in toate timpurile, exista prejudecati diferite, dupa gradul de instructie al diverselor clase de oameni, ca si dupa profesiile lor. Cele ale filosofilor fac rau noilor progrese ale adevarului; cele ale claselor mai putin luminate intarzie propagarea adevarurilor deja cunoscute; cele ale anumitor profesiuni acreditate sau puternice le pun piedici: acestea sunt cele trei tipuri de inamici pe care ratiunea este obligata sa ii combata neincetat si asupra carora nu triumfa decat dupa o lunga si grea lupta. Istoria acestor batalii, cea a nasterii, a triumfului si a caderii prejudecatilor va ocupa deci un loc aparte in prezenta lucrare; ea nu va fi nici cea mai putin importanta, nici cea mai putin utila parte a ei.”

Nicolas de Condorcet

Cuprins

Introducere de O.H. Prior 7

CONDORCET

Schita pentru un tablou istoric al progreselor mintii omenesti

Cuvant-inainte 27
Epoca intai
Oamenii s-au strans in populatii 39

Epoca a doua

Popoarele de pastori
Trecerea de la epoca aceasta la epoca popoarelor de agricultori 4

Epoca a treia
Progresele popoarelor de agricultori pana la inventarea scrierii alfabetice 51

Epoca a patra
Progrese ale mintii omenesti in Grecia, pana la momentul scindarii stiintelor, in preajma secolului lui Alexandru 67

Epoca a cincea
Progrese ale stiintelor de la divizarea pana la decadenta lor 81

Epoca a sasea
Decaderea luminilor, pana la restaurarea lor, catre vremea cruciadelor 103

Epoca a saptea
De la primele progrese ale stiintelor, in vremea restaurarii lor in Occident, pana la inventarea tiparului 115

Epoca a opta
De la inventarea tiparului pana in epoca in care stiintele si filosofia au scuturat jugul autoritatii 125

Epoca a noua
De la Descartes la formarea Republicii franceze 149

Epoca a zecea
Despre progresele viitoare ale mintii omenesti 199

Bibliografie 231

Indice de nume 235


Nicolas De Condorcet

Nicolas de Condorcet (1743-1794) reprezinta una dintre figurile importante ale iluminismului francez. Elev al enciclopedistului Jean d’Alembert, el a fost preocupat mai intai de matematica, scriind o serie de lucrari in domeniul analizei si calculului integral si devenind cunoscut pentru modul in care a aplicat in astronomie rezultatele analizei matematice. Membru al Academiei Regale de Stiinte, prieten cu economistul Turgot, Condorcet devine inspector general al Monedei, aparator al drepturilor omului, in special al drepturilor femeilor, evreilor si negrilor. Propune un sistem de vot propriu, scrie Viata lui Voltaire si Viata lui Turgot. Este condamnat pentru tradare in 1793, facand parte din ordinul girondinilor, proscrisi de catre iacobinii condusi de Robespierre.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000Z023
Anul aparitiei
2021
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Esquisse d'un tableau historique des progres de l'esprit humain
Teme de interes
titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
240
ISBN
978-973-111-800-0
Traducator
Roxana Iordache

Articole