15%

Upanisad

Upanisadele reprezinta comoara spirituala si filosofica a traditiei hinduse. Aceste texte sacre care exploreaza profunzimea si intelepciunea milenara a Upanișadelor, alcatuiesc una dintre cele mai importante parti ale Vedelor, scripturile hinduse primordiale.

Lucrarea de fata abordeaza intrebari inca vitale despre natura si destinul omenirii si consecintele nerespectarii ordinii naturale si a intregului ansamblu. Fiecare Upanișad, sau lectie, preia o tema variind de la atingerea fericirii spirituale pana la karma si renastere si, in mod colectiv, sunt meditatii despre viata, moarte si viata de apoi. Esenta invataturilor lor este ca adevarul poate fi atins prin credinta mai degraba decat prin gandire si ca spiritul divin este in fiecare dintre noi.

Disponibil in stoc
Upanisad
52,70 RON 62,00 RON
(-15%)
52,70 RON 62,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
PRINCEPS
Anul publicarii
2023
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
464
ISBN
978-973-111-963-2
Cod Bare EAN
5948417300182

Descriere

Prezentul volum contine traducerea adnotata si insotita de studii introductive a zece Upanisade clasice. Autorul lucrarii, Ovidiu Nedu, asigura un grad maxim de transparenta a traducerii, oferind, in paranteza, echivalentele sanscrite ale tuturor cuvintelor sau sintagmelor din versiunea romana.

Upanișadele reprezinta textele ce pun bazele filosofice ale hinduismului Vedanta. Scrise pe parcursul unui interval temporal destul de vast, incepand cu ultima jumatate a mileniului I i.e.n. si pana spre Evul Mediu, ele propovaduiesc unitatea intregii realitati si caracterul iluzoriu, neesential, al intregului Univers, vazut ca un „joc” cosmic. Acela care isi insusea aceasta viziune, devenea una cu intreaga realitate, eliberandu-se de toate neajunsurile omenescului.

Stilul Upanisadelor este arhaic, filosofia fiind incadrata intr-un context simbolic si mitologic preluat din vechea religie a Vedelor. Abia in secolul VIII, Saṅkara Acarya va sistematiza ideile acestor texte, elaborand un sistem filosofic clar articulat, si anume scoala Advaita Vedanta.

*

„Situate intre naturalismul vedic si spiritualitatea devotionala medievala, doua curente religioase in mare masura orientate asupra imanentului, Upanisadele marcheaza apogeul indraznelii filosofice si religioase a Indiei. Pentru cel putin un mileniu, Upanisadele se ambitioneaza sa caute temeiul a tot ceea ce exista si sa ii propuna omului un mod de a accede la acest plan ultim, „eliberandu-l” astfel din neajunsurile conditiei umane. Cu o atitudine de „lacomie existentiala”, Upanisadele refuza sa accepte umanul, devenirea, multiplicitatea si incearca un salt religios si metafizic catre temeiul Cosmosului si al vietii individuale, naturalul si individualul fiind calificate, in mod peiorativ, drept „iluzie” (maya). Chiar daca, in Evul Mediu, spiritualitatea hindusa opteaza pentru revenirea la imanent prin devotiune si magie tantrica, gandirea Upanisadelor este adeseori considerata drept cea mai reprezentativa abordare filosofica a brahmanismului."

Ovidiu Cristian Nedu

CUPRINS

NOTA ASUPRA EDITIEI 

UPANISADELE 
Dezicerea de natural si utopia religioasa a saltului in transcendent 

TAITTIRIYA UPANISAD
Unitatea procesual-substantiala a realitatii 
Taittiriya-Upanisad 

AITAREYA UPANISAD
Microcosmos si macrocosmos (in interpretare idealista) 
Aitareya-Upanisad 

KAUSITAKI-BRAHMAṆA-UPANISAD
Pan-vitalismul idealist (Universul ca organism constient) 
Kausitaki-Brahmaṇa-Upanisad 

SVETASVATARA-UPANISAD
Perspectiva absolutista asupra realitatii 
Svetasvatara-Upanisad 

MUṆḌAKA-UPANISAD
Recunoastere (jñana) versus realizare (karman) 
Muṇḍaka-Upanisad 

MAṆḌŪKYA-UPANISAD
Ocultarea stratificata a realitatii 
Maṇḍūkya Upanisad 

MAITREYA-UPANISAD
Repudierea naturalului si „salvarea” transcendenta 
Maitreya-Upanisad 

JABALA UPANISAD
Eludarea ordinii cosmice prin renuntare 
Jabala Upanisad 

KAIVALYA UPANISAD
Jocul pulsatoriu al realitatii 
Kaivalya Upanisad 

VAJRASŪCIKA UPANISAD
Respingerea naturalului si „verticalizarea” experientei religioase 
Vajrasūcika Upanisad 

BIBLIOGRAFIE 


Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00AS018
Anul aparitiei
2023
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
CLASIC, Hinduism (yoga), Hinduism (yoga) - CLASIC
SKU editii anterioare
000B101, 000B12
ISBN editii anterioare
973-3453-37-6, 973-7970-51-9
Limba
Romana
Nr. pagini
464
ISBN
978-973-111-963-2
Cod bara editii anterioare
5948417020127, 5948417021018
Traducator
Ovidiu Cristian Nedu

Articole