15%
Snorri Sturluson

Edda - Povesti din mitologia nordica

Categorii: titluri Herald

Edda reprezinta o excelenta introducere in lumea vechilor zei nordici - la fel de fascinanta si de bogata precum universul mitologic grecesc sau egiptean.

Disponibil in stoc
Edda - Povesti din mitologia nordica
Edda reprezinta o excelenta introducere in lumea vechilor zei nordici - la fel d...
35,70 RON 42,00 RON
(-15%)
35,70 RON 42,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse

Frecvent citite impreuna cu:

Descriere

Edda reprezinta o excelenta introducere in lumea vechilor zei nordici, la fel de fascinanta si de bogata precum universul mitologic grecesc sau egiptean. Acest text contine atat cosmogonia din perspectiva popoarelor nordice, cat si cele mai cunoscute istorisiri despre Odin, Thor, Loki si ceilalti zei. Spectaculosul, aventura, crearea si distrugerea lumii zeiesti se impletesc aici intr-un text expresiv si dinamic, patruns pe alocuri de umor, dar si de o complexitate surprinzatoare.

*

Mitologia nordica, asa cum o cunoastem astazi, este cuprinsa si ea aproape exclusiv in paginile acestor manuscrise. Dintre toate textele medievale islandeze, cel care contribuie decisiv la cunoasterea ei este Edda lui Snorri Sturluson (1179-1241). Autorul este un aristocrat carturar din prima jumatate a secolului al XIII-lea, chiar o figura politica de prim rang in Islanda vremii sale, precum si la curtea regilor norvegieni. Exista mai multe lucrari care au iesit probabil de sub pana sa, in special cu caracter istoriografic, dar Edda este cu siguranta opera sa fundamentala.

Este interesant de remarcat ca tema acestei lucrari nu este propriu-zis mitologia, ci poezia, Snorri concepand-o ca pe un tratat complet de poetica autohtona. Intr-adevar, poezia nordica traditionala dateaza de dinaintea sosirii crestinismului si poseda o bogata zestre de vocabular poetic si reguli prozodice complicate. Aceasta traditie poetica fiind amenintata cu disparitia in fata noilor mode literare de sorginte europeana, Snorri isi propune in Edda s-o consemneze pentru posteritate si mai ales pentru viitoarele generatii de poeti, dorind sa incurajeze transmiterea acestui adevarat mestesug traditional.


Cuprins


Introducere 5
Notă asupra traducerii 15


EDDA 21
Păcălirea lui Gylfi 39
Discursul despre poezie 185


Bibliografie 215
Indice de nume proprii 217

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00AS015
Colectia
PRINCEPS
Autor
Snorri Sturluson
Anul aparitiei
2021
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Prose Edda, Younger Edda, Snorri's Edda, Snorra Edda,
Teme de interes
titluri Herald
SKU editii anterioare
00AS013
ISBN editii anterioare
978-973-111-626-6
Limba
Romana
Nr. pagini
224
ISBN
978-973-111-922-9
Cod bara editii anterioare
5948417300144
Traducator
Radu Razvan Stanciu