15%

Evanghelia lui Pseudo-Matei

Aceasta evanghelie mai este cunoscuta si ca Evanghelia copilariei dupa Matei`` - dar se pare ca titlul ei initial a fost Carte despre nasterea Fericitei Maria si copilaria Mantuitorului``.

Stoc limitat
Evanghelia lui Pseudo-Matei
21,25 RON 25,00 RON
(-15%)
21,25 RON 25,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
MANUSCRIS
Anul publicarii
2014
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
192
ISBN
978-973-111-438-5
Cod Bare EAN
5948417180319

Descriere

Aceasta evanghelie mai este cunoscuta si ca „Evanghelia copilariei dupa Matei”, dar se pare ca titlul ei initial a fost „Carte despre nasterea Fericitei Maria si copilaria Mantuitorului”. Acum, se numeste „pseudo-evanghelie” intrucat cercetatorii sunt de acord, in unanimitate, asupra faptului ca autorul ei nu este evanghelistul cunoscut ca Matei. Acest text repeta, in primul rand, relatarile anterioare cuprinse in „Evanghelia Copilariei dupa Iacov”, care se concentreaza asupra nasterii si consacrarii Fecioarei Maria. La aceasta, se adauga relatarea fugii in Egipt. Evident, aceasta evanghelie a avut o importanta deosebita pentru Biserica Copta din Egipt. De asemenea, a avut o puternica influenta asupra gandirii din Evul Mediu si a fost sursa dominanta pentru ciclurile pictoriale ale vietii Fecioarei Maria.

*

Cunoastem atat din surse, cat si din dovezile arheologice, faptul ca evenimentele copilariei lui Hristos au determinat aparitia a numeroase elemente narative, unele dintre ele elaborate in detaliu, in arta crestina pre-iconoclasta. Criza iconoclasta a oprit producerea unor asemenea imagini pentru mai mult de un secol (730-843), cel putin in capitala si in regiunile imperiului care se aflau sub controlul imediat al imparatilor iconoclasti. In unele locuri, cum ar fi Capadocia, obiceiurile iconografice ale perioadei precedente s-au mentinut chiar si in timpul crizei, deoarece acolo, in urmatoarele secole, gasim ansambluri decorative arhaice care duc mai departe traditia pre-iconoclasta. Bisericile capadociene sunt singurele care au pastrat cicluri narative ale copilariei lui Hristos, cu incepere cel putin din secolul al IX-lea, pana in cel de-al XI-lea. In alte ansambluri decorative cunoscute noua, asemenea cicluri sunt extrem de rare.

Jacqueline Lafontaine-Dosogne

*

„Iosif si Maria, temandu-se de popor si de trufia capeteniilor si de amenintarile preotilor, l-au dus din nou la scoala, stiind totusi ca El nu putea invata nimic de la om, caci avea stiinta desavarsita numai de la Dumnezeu. Iar cand Isus a intrat in scoala calauzit de Duhul Sfant, a luat cartea din mana indrumatorului care invata Legea si in fata intregului popor ce se afla acolo si care asculta, a inceput sa citeasca, dar nu ceea ce fusese scris in cartea acelora, ci el a vorbit in Duhul Dumnezeului viu, ca atunci cand un torent de apa vie tasneste dintr-un izvor viu si izvorul nu secatuieste nicicand. Si cu atata putere invata el poporul maretele lucruri ale Dumnezeului viu, ca pana si invatatorul a cazut la pamant si i s-a inchinat. Iar inima poporului, care statea si il asculta graind asemenea lucruri, s-a umplut de uimire”.

Evanghelia lui Pseudo Matei


Cuprins


Iconografia ciclului „Copilaria lui Hristos”de Jacqueline Lafontaine-Dosogne

Evanghelia lui Pseudo-Matei

Nota introductiva

Textul

Bibliografie

Aceasta evanghelie mai este cunoscuta si ca „Evanghelia copilariei dupa Matei”, dar se pare ca titlul ei initial a fost „Carte despre nasterea Fericitei Maria si copilaria Mantuitorului”. Acum se numeste „pseudo-evanghelie” Intrucat cercetatorii sunt de acord, In unanimitate, asupra faptului ca autorul ei nu este evanghelistul cunoscut ca Matei.Acest text repeta, In primul rand, relatarile anterioare cuprinse InEvanghelia Copilariei dupa Iacov”, care se concentreaza asupra nasterii si consacrarii Fecioarei Maria. La aceasta se adauga relatarea fugii In Egipt. Evident, aceasta evanghelie a avut o importanta deosebita pentru Biserica Copta din Egipt. De asemenea, a avut o puternica influenta asupra gandirii din Evul Mediu si a fost sursa dominanta pentru ciclurile pictoriale ale vietii Fecioarei Maria.

<!--[if gte mso 9]>


Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000T31
Anul aparitiei
2014
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
192
ISBN
978-973-111-438-5
Traducator
Sorin - Dan Damian

Articole