30%

Pachet Rene Guenon opere esentiale

6 carti

Rene Guenon (Autor)

Pachet 6 carti

Stoc limitat
Pachet Rene Guenon opere esentiale
177,45 RON 253,50 RON
(-30%)
177,45 RON 253,50 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
PACHETE
Anul publicarii
2022
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Cod Bare EAN
5948417210450

Descriere

Pachetul contine:

  1. Criza lumii moderne – 1 buc
  2. Omul si devenirea sa dupa Vedanta – 1 buc
  3. Regele lumii * Ezoterismul lui Dante – 1 buc
  4. Orient si Occident – 1 buc
  5. Domnia cantitatii si semnele vremurilor – 1 buc
  6. Simbolismul Crucii – 1 buc

Rene Guenon a fost un autor prolific si, totodata, un intelectual profund. In cartile sale ne-a explicat in ce anume consta starea de criza profunda in care se afla societatea occidentala prin delimitarea limbajului traditiei de cel al modernitatii. Momentele de criza prin care trece Occidentul la ora actuala nu fac decat sa releve inca o data nevoia de modificare a mentalitatii occidentale prin revenirea la adevarurile fundamentale pentru care Guenon si-a asumat rolul de transmitator si talmacitor.

Cu o deosebita forta de argumentare si vaste cunostinte despre hinduism, budism, taoism, Pitagora, Platon, Aristotel, hermetism, cabala, crestinism si islam, Guenon abordeaza direct aspecte din doctrinele metafizice ale Orientului, motivatiile patrunderii acestora in Occident si felul in care de-a lungul secolelor s-au pastrat cunostintele sacre ale traditiei primordiale prin intermediul artei, a legilor si a religiei.


Rene Guenon

René Guénon s-a nascut la 15 noiembrie 1886, in Blois. In 1904 a venit la Paris, inscriindu-se la Colegiul Rollin, ca student la matematica. In 1908, Guenon frecventa deja „scolile" ocultiste ale epocii. Initiat in Francmasonerie, in Ordinul Martinist, student al Scolii Hermetice a lui Papus, el a devenit o figura cunoscuta in miscarea ezoterica de atunci; in 1909 ajunge membru al Bisericii Gnostice, cu numele Palingenius.

Perioada 1908-1912 este foarte enigmatica. Superiores Incogniti il investesc pe René Guénon cu functia de restaurator al Traditiei primordiale in Occident, mai precis cu rolul de transmitator si talmacitor al adevarurilor absolute, in vederea modificarii mentalitatii occidentale. Intre 1909 si 1912, realizarea metafizica (cel putin teoretica) a lui Guénon era un fapt implinit, dovada fiind articolele scrise de el atunci, articole care prevestesc cartile de mai tarziu. Intrucat initierea sa era una „universala", Guénon a „particularizat-o", ajungand initiat in hinduism, daoism si masonerie; iar in 1911-1912 s-a atasat de traditia islamica, luand numele „slujitorul Unicului", Abdel Wahed Yahia. 

 Desi opera sa ca sambure spiritual, dar si ca expunere discursiva era deja constituita, abia dupa zece ani Guénon a inceput sa-si publice cartile. Primul Razboi Mondial l-a impiedicat sa se manifeste mai repede, si doar in 1921 ii apare prima carte, despre traditia hindusa. In deceniul urmator, el si-a publicat toate scrierile fundamentale, si tot acum devine „inima" si „intelectul" revistei Études Traditionnelles.

 In 1930 paraseste definitiv Franta, stabilindu-se pentru tot restul vietii la Cairo. Desi „sihastrit" in Egipt, Guénon a continuat sa exercite o influenta peremptorie asupra Occidentului. Articolele lunare ce apareau in Études Traditionnelles, corespondenta de o vastitate uluitoare si cartile scrise in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial au completat opera sa. 

 Desi a declarat raspicat ca nu accepta discipoli, René Guénon a influentat pe multi prin opera sa. Cel mai valoros colaborator al sau a fost Ananda Coomaraswamy; scrierile acestuia sunt, dupa ale lui Guénon , cele mai puternice si mai sincere din domeniu traditional, cele care pot fi luate ca referinta fara nicio ezitare. Dar cea mai mare speranta (din punct de vedere initiatic) Guénon si-a pus-o in Frithjof Schuon, care, convertit la islam, a instituit o „cale initiatica" pentru Europa. Acestei cai i s-au atasat romanii Mihai Valsan si Vasile Lovinescu. Printre alti „invatacei" mai cunoscuti ii vom mentiona pe Titus Burckhardt si pe Martin Lings. Mihai Valsan a devenit, dupa moartea lui Guénon, redactor-sef al revistei Études Traditionnelles si a inceput publicarea operei postume a acestuia.

 Dupa o suferinta fizica intensa, René Guénon paraseste lumea aceasta la 7 ianuarie 1951.

Mircea A. Tamas

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00HP045
Anul aparitiei
2022
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
titluri Herald
Limba
Romana

Articole