15%
Alice Miller

Drama copilului interior - Prizonieri ai copilariei in cautarea adevaratului sine

Categorii: Copilul interior , Crestem si invatam impreuna , Educatia si dezvoltarea socio-emotionala a copiilor , Parentaj, Parenting , Pierdere si transformare , Trauma - obstacol sau oportunitate , titluri Herald

O carte cu profunde implicatii, care ne asaza in fata o oglinda teribil de clara, pentru a vedea cu ochii sufletului cine suntem ca adulti si cine am fost in copilarie. Alice Miller ne vorbeste despre drama copilului din fiecare dintre noi, pe care ea il numeste copilul dotat. El este copilul sensibil caruia natura i-a oferit abilitatea de a se uita pe sine, nevoile sale neindeplinite si sentimentele negative intense, pentru a supravietui. Acesta este un proces psihologic care ne rupe de noi insine pentru a ne salva de la disparitia psihologica, si chiar fizica, in situatii de criza. Daca rareori suntem expusi unui pericol fizic real, psihologic lucrurile stau insa altfel, ne spune Alice Miller.

Disponibil in stoc
Drama copilului interior - Prizonieri ai copilariei in cautarea adevaratului sine
O carte cu profunde implicatii, care ne asaza in fata o oglinda teribil de clara...
24,65 RON 29,00 RON
(-15%)
24,65 RON 29,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse

Descriere

O carte cu profunde implicatii, care ne asaza in fata o oglinda teribil de clara, pentru a vedea cu ochii sufletului cine suntem ca adulti si cine am fost in copilarie. Alice Miller ne vorbeste despre drama copilului din fiecare dintre noi, pe care ea il numeste copilul dotat. El este copilul sensibil caruia natura i-a oferit abilitatea de a se uita pe sine, nevoile sale neindeplinite si sentimentele negative intense, pentru a supravietui. Acesta este un proces psihologic care ne rupe de noi insine pentru a ne salva de la disparitia psihologica, si chiar fizica, in situatii de criza. Daca rareori suntem expusi unui pericol fizic real, psihologic lucrurile stau insa altfel, ne spune Alice Miller. Cand parintii il supun stresului psihologic intens si neglijentei emotionale, cand nu respecta nevoile copilului si adevaratul sau sine, organismul acestuia se mobilizeaza pentru a face fata. Insa nu poti lupta mereu cu cei de care depinde viata ta si bunastarea ta psihologica. Astfel incat copilul, dotat de natura cu aceasta sensibilitate, devine extraordinar de atent cu nevoile adultilor, ale parintilor, ale caror iubire, grija si atentie nu vrea sa le piarda. Se rupe de adevaratul sau sine si isi construieste un sine fals. Multi vor deveni adulti de succes, insa nefericiti si fara sens, depresivi sau grandomani narcisici, izolati complet de adevarata lor dimensiune umana.

Drama copilului sensibil este o tragedie a generatiilor: cei care nu au astazi suficiente resurse pentru copiii lor sunt cei care de mici au avut grija de nevoile propriilor parinti. Copiii au o nevoie naturala si sanatoasa de atentie. Este dorinta oricarui copil de a fi vazut, de a se simti iubit, acceptat si inteles. Nu suntem aici pentru a forma dupa „chipul si asemanarea noastra”, ci sa lasam sa se formeze ceea ce natura a pus cu generozitate in copiii nostri. Din pacate, reusim sa le transmitem copiilor exact suferintele si lipsurile noastre. In lupta cu natura pentru a „creste” copii mai buni, ciuntim ceea ce ar fi putut creste cu adevarat verde si roditor, aflam de la A. Miller.


„Ma intreb uneori daca va fi vreodata posibil sa intelegem cat de singuri si parasiti am fost cand eram copii. Nu ma refer acum, in primul rand, la copiii de care nu s-a avut grija in mod evident sau care au fost complet neglijati si care au fost mereu constienti de acest lucru sau, cel putin, au crescut stiind ca asa stau lucrurile. In afara de aceste cazuri extreme, exista un numar foarte mare de oameni care intra in terapie cu credinta (cu care au crescut) ca au fost fericiti si protejati in copilarie. […] Ei se descurca bine, chiar excelent, in orice intreprind; sunt admirati si invidiati; au succes de fiecare data cand vor – dar in spatele tuturor acestora se afla ascunsa depresia, un sentiment de gol si alienare, precum si impresia ca vietile lor nu au niciun sens.”

Alice Miller

CUPRINS

Capitolul Unu
DRAMA COPILULUI DOTAT SI CUM AM AJUNS PSIHOTERAPEUTI 7
Saracul copil bogat 11
Lumea pierduta a sentimentelor 16
In cautarea sinelui autentic 21
Istoria terapeutilor 27
Creierul de aur 33

Capitolul Doi
DEPRESIA SI GRANDOMANIA: DOUA FORME DE NEGARE LEGATE INTRE ELE 37
Vicisitudinile nevoilor copilului 37
Dezvoltarea sanatoasa 38
Tulburarea 40
Iluzia dragostei 44
Grandomania 45
Depresia, contrariul grandomaniei 48
Depresia ca negare a sinelui 52
Faze depresive pe parcursul terapiei 65
Functia de semnal 66
Suprimarea nevoilor esentiale 67
Acumularea sentimentelor puternice si ascunse 68
Confruntarea parintilor 68
Inchisoarea interioara 70
Un aspect social al depresiei 76
Legenda lui Narcis 81

Capitolul Trei
CERCUL VICIOS AL DISPRETULUI 83
Umilirea copilului, lipsa de respect fata de cei slabi si unde se ajunge de aici 83
Lucrul cu dispretul in terapie 97
Articularea de sine sfaramata si compulsia de a repeta 98
Perpetuarea dispretului in perversiune si nevroza obsesiva 102
„Depravarea”, „raul” din lumea copilariei lui Herman Hesse 113
Mama ca agent al societatii pe parcursul primilor ani de viata 122
Singuratatea celui care dispretuieste 125
Obtinerea eliberarii de dispret si respectarea vietii 130

Postfata 139
Cuvant de recunostinta 145
Bibliografie 149
Index 151

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia