[Fragment] Oare materia e totul? de Alan Watts

Va amintiti marea criza economica din anii ’30? Aveam o economie de consum infloritoare si toata lumea propasea; apoi, de pe o zi pe alta, somaj, saracie si oameni stand la cozi pentru a primi o masa calda gratuita. Ce s-a intamplat? Resursele naturale ale tarii – materia cenusie, forta fizica si materiile prime – erau departe de a fi epuizate, insa a survenit brusc o lipsa de bani, o asa numita depresiune financiara.

 

Expertii in activitati bancare si finante pot prezenta pe larg motivele complexe ale unui dezastru de acest tip, dar ei nu vad padurea din cauza copacilor. A fost ca si cum cineva ar fi venit sa construiasca o casa si, in dimineata Crizei Economice, seful i-ar fi spus: „Imi pare rau, draga, nu putem construi azi. Nu sunt centimetri”. „Cum adica, nu sunt centimetri? Avem lemn. Avem metal. Avem chiar si rulete pentru masurat.” „Da, dar nu intelegi cum e cu afacerile. Am folosit prea multi centimetri si nu mai sunt suficienti pentru toata lumea.” Dupa cativa ani, oamenii spuneau ca Germaniei ii va fi absolut imposibil sa echipeze o armata numeroasa si sa poarte un razboi, deoarece nu avea suficient aur. Ceea ce nu s-a inteles atunci si, de fapt, nu se intelege nici azi este ca realitatea banilor este de acelasi tip ca realitatea centimetrilor, a gramelor, a orelor sau a liniilor de longitudine.

 

 

Banii sunt o modalitate de a masura bogatia, dar ei nu sunt bogatia insasi. Un cufar plin cu monede de aur sau un portofel doldora de bancnote nu-i va fi de niciun folos marinarului aflat singur intr-o barca. El are nevoie de bogatie reala, sub forma unei undite, a unei busole, a unui motor pe benzina care sa propulseze barca si a unei femei care sa-l insoteasca. Dar aceasta foarte veche si adanc inradacinata confuzie dintre bani si bogatie este in prezent principalul motiv pentru care nu ne dezvoltam plenar geniul nostru tehnologic, astfel incat fiecare individ de pe pamant sa poata primi hrana, haine, locuinta si servicii publice de o calitate mai mult decat satisfacatoare. Asa ceva este  posibil deoarece electronica, computerele, tehnicile de automatizare si alte metode mecanizate de productie in serie ne au adus, practic, intr-o epoca a abundentei in care ideologiile politice sieconomice ale trecutului – fie ele de stanga, de centru sau de dreapta – sunt pur si simplu perimate.

 

 

 

 

 

Oare materia este totul? Eseuri despre raportul omului cu lumea materiala de Alan Watts
Traducere realizata de Marian Stan
Colectia Serie autor: Alan Watts, colectie coordonata de Luisa Neag.

 

Comentarii

Carte
Oare materia este totul? Eseuri despre raportul omului cu lumea materiala Volumul de fata cuprinde o serie de eseuri care sintetizeaza gandirea lui Alan Watts cu privire la extraordinar de actuala tema a raportului omului cu lumea materiala. Ideea de baza care strabate...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Alan Watts Alan Watts s-a nascut in Londra, in anul 1915. Devine fascinat de Orient si incepe sa publice in Journal of the London Buddhist Lodge inainte de a scrie prima sa carte. Se muta la New York in 1938...
Detalii autor
Colectie
Serie autor: Alan Watts
Detalii colectie