15%

Cabala. Traditia secreta a occidentului - Stiinta Secreta

Papus a fost unul dintre marii ocultisti ai Frantei si a jucat un rol esential in dezvoltarea si popularizarea sugestiilor anterioare ale lui Eliphas Levi privind o legatura intre alfabetul ebraic si cele douazeci si doua de atuuri ale tarotului. Publicata pentru prima data in 1892, este deosebit de valoroasa deoarece, impreuna cu explorarile  teoretice originale ale Cabalei, contine si traducerea sa completa a Sepher Yetzirah, celebrele Zece Lectii despre Cabala a lui Eliphas Levi, tratatul important si rar al rabinului Drach, Cabala evreilor si o vasta bibliografie cabalistica.

Aceasta carte ofera o introducere concisa si valoroasa in stiinta sacra a evreilor si, prin urmare, la invataturile ezoterice ale crestinismului.

Disponibil in stoc
Cabala. Traditia secreta a occidentului - Stiinta Secreta
39,52 RON 46,50 RON
(-15%)
39,52 RON 46,50 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
SEPHER
Anul publicarii
2021
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
352
ISBN
978-973-111-896-3
Cod Bare EAN
5948417510123

Descriere

Cabala este un sistem metafizic sau mistic prin care initiatul cunoaste universul si pe Dumnezeu. Aceasta cunoastere il inalta dincolo de notiunile comune si il face sa inteleaga sensul misterios al creatiei. Secretele kabbalistice sunt imanente Sfintei Scripturi, insa ele nu pot fi intelese de cei care interpreteaza textele in sens strict literal. De aceea, pentru dezvaluirea revelatiilor ascunse sub valul povestirilor biblice sunt folosite litere si numere, considerate adevarate rezervoare ale puterii divine. „Numerele si caracterele imuabile, spune Cornelius Agrippa, sunt suflul armoniei Divinitatii, caci ele sunt sfintite de prezenta Divina.” Papus (Dr. Gerard Encausse)

*

Cabala este invatatura esoterica a iudaismului, extinsa insa, la nivel de metodologie, si in mediul spiritual si ocult al Europei. Datorita universalitatii multor dintre invataturile si practicile sale, regasim elemente kabbalistice in alchimie, magie, Tarot si in general in tot ceea ce tine de domeniul initiatic in Occident. In timp ce invatatura strict traditionala a Kabbalei este invaluita in secret si greu accesibila oricarui necunoscator al limbii ebraice si al traditiei iudaice in general, studiul elementelor cu grad mare de universalitate, atât la nivel teoretic, cât si la nivel operativ poate adauga valente noi oricarei cautari sincere a Adevarului. La loc de cinste in invatatura secreta Kabbala se afla studiul simbolismului literelor alfabetului ebraic, al combinatiilor si permutarilor lor, precum si al Numelor angelice si Divine si al celebrului Arbore al Vietii (Etz Chaim).


*

Lucrarea lui Papus despre Kabbala a fost publicata prima oara in 1892. Ea contine printre altele o traducere completa a „Cartii Formarii” (Sepher Yetzirah) si faimoasele zece lectii despre Kabbala ale lui Eliphas Levi, impreuna cu o bogata bibliografie de specialitate. Gasim aici o dezbatere despre diferitele parti si aspecte metafizice legate de Kabbala, precum si detalii legate de traditiile esoterice iudaica si crestina.

*

Cei care poseda anumite cunostinte despre istoria poporului evreu stiu ca alaturi de Biblie a existat, daca nu dintotdeauna, atunci cel putin intr-un trecut foarte indepartat, o traditie menita sa explice si sa faca inteleasa Legea (Tora) atat pentru multimea profana, cat si pentru o anumita categorie de initiati. Partea cea mai elevata a acestei traditii sau doctrina ei secreta este Kabbala.

Lucrarea lui Papus ofera explicatii detaliate asupra stiintei stravechi a Kabbalei - adica a traditiei orale transmise de mistica ebraica din generatie in generatie, in paralel cu textele biblice. Cartea vine sa faca lumina intr-un domeniu despre care se vorbeste foarte mult, dar se cunosc extrem de putine lucruri. Autorul descrie originea, structura, filozofia si teozofia kabbalista intr-o maniera accesibila.

In general, in Kabbala sunt expuse regulile cu caracter teoretic si indrumarile de ordin practic ale stiintei oculte, insa cu greu se poate discerne raportul existent intre textul sacru propriu-zis si traditia ezoterica. Kabbala intruchipeaza esenta cunoasterii universului si a lui Dumnezeu, asa cum este ea perceputa in traditia ebraica veche. Principalele carti care o compun - Sepher Yetzirah si Zoharul, amplu descrise in lucrarea lui Papus - ofera o posibila cheie a cunoasterii mistice asupra creatiei si a naturii divine.

Completarile pe care autorul le aduce in Stiinta secreta reprezinta o analiza a modului in care filozofia Kabbalei a influentat gandirea crestina medievala si a impregnat toate stiintele oculte cu care a venit in contact. Supravietuind din Antichitate in paralel cu stiinta moderna, ezoterismul este cel care, sub diferite forme, a perpetuat cunostiintele initiatilor din vechime. Geometria si numerologia sacra, magia, astrologia si alchimia, toate acestea sunt variante ale stiintelor secrete care au fost influentate de Kabbala.

*


De altfel, Kabbala. Traditia secreta a Occidentului (1903) este si cea mai des invocata lucrare a sa. Potrivit viziunii hermeneutice dezvoltate de Papus, Kabbala se infatiseaza ca un sistem metafizic prin a carui cunoastere initiatul devine familiar cu esenta Universului, Dumnezeu. Prin Kabbala, care este o stiinta superioara, ocultistul patrunde tilcul enigmatic al Creatiei. Punctul de pornire il reprezinta textele Sfintei Scripturi, dar acestea trebuie interpretate ocolind perversul sens literal, prin decriptare simbolica si analogica, pe baza unor raporturi sui generis intre literele din parabolele biblice si un sistem de cifre corespunzator si tainic. Papus insista asupra cartilor Sepher Yezirah si Zohar, in care s-ar concentra adevaratul cod al cunoasterii mistice privind raporturile dintre Creator si Creatie. Pe de alta parte, interpretarile lui Papus dezvaluie mecanismele prin care filosofia kabbalistica a influentat gindirea crestina medievala si doctrinele oculte apusene. Teza lui Papus este ca intelepciune esoterica a initiatilor antici a trecut in artele oculte precum aritmetica, geometria, alchimia, astrologia si numerologia sacra, ajungind pina in prezent.>>

Valentin Protopopescu

realizator Texte si Pretexte, Radio Romania CulturalCuprins

Cuvant inainte........5


Partea intai: DIVIZIUNILE KABBALEI

TRADITIA EBRAICA SI LUCRARILE CARE SE REFERA LA EA....7

1. Consideratii preliminare....9

2. Masorah........11

3. Mishnah.........13

4. Talmudul........16

5. Kabbala........15

Analiza Zoharului..22

Kabbala practica..25


Partea a doua: INVATATURILE KABBALEI

CAP I. Preliminarii........31

CAP II. Alfabetul ebraic........36

CAP III. Numele divine......45

CAP IV. Sephiroth-urile.. .....61

CAP V. Filozofia Kabbalei.....78

CAP VI. Sufletul dupa Kabbala......99


Partea a treia:TEXTELE

Sepher Yetsirah......115

Cele cincizeci de porti ale intelepciunii......130

Cele treizeci si doua de cai ale Inteligentei ....133


Partea a patra: BIBLIOGRAFIA REZUMATA A KABBALEI..137

1. Principalele bibliografii ale Kabbalei......138

2. Principalele lucrari despre Kabbala.....140

STIINTA SECRETA


INTRODUCERE

TRI-UNITATEA - CORESPONDENTELE SI

ANALOGIA - ASTRALUL...........153


CAPITOLUL I

STIINTA ANTICHITATII - VIZIBILA MANIFESTARE A

INVIZIBILULUI - DEFINIREA STIINTEI OCULTE.....155


CAPITOLUL II

METODA IN STIINTA ANTICA - ANALOGIA -

CELE TREI LUMI - TERNARUL - OPERATIILE TEOZOFICE -

LEGILE CICLICE..........160


CAPITOLUL III

VIATA UNIVERSALA - MARELE SECRET AL SANCTUARULUI -

LUMINA ASTRALA (FORTA UNIVERSALA) - INVOLUTIA SI

EVOLUTIA - OMUL DUPA PITAGORA.....171


CAPITOLUL IV

DESPRE EXPRIMAREA IDEILOR - SEMNELE - ISTORISIRILE

SIMBOLICE SI INTERPRETAREA LOR -TABLA DE SMARALD

A LUI HERMES - TELESMA - ALCHIMIA - TEXTELE HERMETICE -

GEOMETRIA CALITATIVA - NUMELE PROPRII SI UTILITATEA ACESTORA........183


CAPITOLUL V

MAGIA - CELE ZECE PROPOZITII DIN "ISIS DEZVALUITA" de H.P.BLAVATSKY -

TABELUL MAGIC AL TETRADEI LUI AGRIPPA - ASTROLOGIA -

CITIREA TABELELOR ANALOGICE - ADAPTAREA TERNARULUI -

SARPELE SI SEMNIFICATIA SA - PANTACLELE - CRUCEA -

TRIUNGHIUL - PECETEA LUI SOLOMON - DEVIZA LUI CAGLIOSTRO -

CELE TREI LIMBI PRIMITIVE - SFINXUL SI SEMNIFICATIA SA -

PIRAMIDELE - PENTAGRAMA - TRIUNGHIUL - CARTEA CHENG-PEY - ......198


CAPITOLUL VII

FRANCMASONERIA - GRADELE SIMBOLICE - GRADELE

TEMPLIERE RAMSAY - RITUL PERFECTIUNII - RITUL SCOTIAN ........232


CAPITOLUL VIII

PAMANTUL SI ISTORIA SA SECRETA - RAM -

MARII MESAGERI DIVINI........248


CAPITOLUL IX

FORMAREA TRADITIEI OCCIDENTALE - MOISE - KABBALA-

ELENISMUL - CRESTINISMUL - IISUS - ZOROASTRU -

ARABII - TRADITIA ORIENTALA.........267


CAPITOLUL X

MICROCOSMOSUL SAU OMUL. - ALCATUIREA OMULUI CA

TRI-UNITATE - MACROCOSMOSUL SAU NATURA -

ARHETIPUL SAU DUMNEZEU - UNITATEA......292


CAPITOLUL XI

PLANUL ASTRAL - FLUIDELE ASTRALE - IMAGINEA ASTRALA -

RAPORTURILE OMULUI CU ASTRALUL.....311


CAPITOLUL XII

STIINTA OCULTA SI STIINTA CONTEMPORANA -

SOCIETATILE INITIATICE DIN SEC. AL XX-LEA -


MAESTRII - UNITATEA...........327

CAPITOLUL XIII
ESOTERISMUL RUGĂCIUNII „TATĂL NOSTRU” -

COMUNICAŢIILE ACTIVE - ILUMINISMUL - CALEA MENTALĂ -

&l


Papus (Dr. Gerard Encausse)

Papus este figura proeminenta a diferitelor organizatii oculte si cercuri literare pariziene aflate la cumpana secolelor XIX si XX. S-a nascut in orasul La Coruna, in Spania, pe data de 13 iulie 1865, dar familia sa se muta la Paris cand acesta avea patru ani, educatia sa fiind una franceza.

Inca din tinerete, Encausse isi petrecea cea mai mare parte din timp la Biblioteca Nationala studiind Cabala, Tarotul, stiintele magiei si alchimiei. Se alatura Societatii Teozofice Franceze la scurt timp dupa infiintarea acesteia de catre Madame Blavatsky, in 1884 -1885, dar nu dupa mult timp se retrage fiindca se impotrivea accentului pus de Societate pe ocultismul oriental. In 1888, el si prietenul sau Lucien Chamuel infiinteaza Librarie du Merveilleux si revista lunara L'Initiation, publicata pana in 1914.

Urmeaza studii academice conventionale la Universitatea din Paris. Obtine titlul de doctor in medicina in 1894, cu o lucrare despre anatomia filozofica. Deschide o clinica pe Rue Rodin, care s-a bucurat de succes.

In 1908, la Paris, Papus a organizat „Conferinta Internationala Masonica", punand bazele unui Consiliu General Suprem al Riturilor Unite ale Masoneriei Antice si Primitive ale Marelui Orient al Frantei". In 1913 este ales in functia de Mare Hierofant (conducator international) al Ritului Antic si Primitiv Memphis-Mitzraim.

 Cand izbucneste Primul Razboi Mondial, Papus se inroleaza in armata franceza, in corpul medical. In timp ce lucra intr-un spital militar, se imbolnaveste de tuberculoza si moare la 25 octombrie 1916, la varsta de 51 de ani.

Printre operele sale se numara: Traité élémentaire de science occulte (1888), Le tarot des bohémiens (1889),  Traité méthodique de science occulte (1891), Le tarot divinatoire (1909), Traité méthodique de magie pratique (1932) si Le science des nombres (1934), dintre care trei au fost editate de fiul sau, Dr. Philippe Encausse.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00QA012
Anul aparitiei
2021
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
LA KABBALE - TRADITION SECRETE DE L'OCCIDENT - TRAITE ELEMENTAIRE DE SCIENCE OCCULTE
Teme de interes
Cabala, alchimia si puterea cuvantului, Calatorie prin vechile traditii, Iudaism, Iudaism - MODERN, MODERN, titluri Herald
SKU editii anterioare
000M03, 000M03/N, 000M16, 000M19, 000M24, 000M27, 000M38, 00QA004
ISBN editii anterioare
973-7970-25-X, 973-9453-08-2, 978-973-111-043-1, 978-973-111-137-7, 978-973-111-199-5, 978-973-111-463-7, 978-973-111-509-2, 978-973-7970-93-0
Limba
Romana
Nr. pagini
352
ISBN
978-973-111-896-3
Cod bara editii anterioare
5948417120032, 5948417120162, 5948417120193, 5948417120247, 5948417120278, 5948417120384, 5948417510048
Traducator
Radu Duma

Articole