15%

Cabala Crestina

Aplicarea doctrinelor cabalistilor evrei la dogma Noului Testament

Kabbala denudata - documentul cel mai important al intregii literaturi kabalistice crestine - incepe cu o expunere sistematica a doctrinelor din Zohar - carora Knorr von Rosenroth le adauga pasaje paralele din Noul Testament. Aceeasi tehnica este folosita si in Kabbala crestina (Adumbratio...

Disponibil in stoc
Cabala Crestina - Aplicarea doctrinelor cabalistilor evrei la dogma Noului Testament
30,60 RON 36,00 RON
(-15%)
30,60 RON 36,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
SEPHER
Anul publicarii
2019
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
200
ISBN
978-973-111-750-8
Cod Bare EAN
5948417510055

Descriere

Kabbala denudata, documentul cel mai important al intregii literaturi cabalistice crestine, incepe cu o expunere sistematica a doctrinelor din Zohar, carora Knorr von Rosenroth le adauga pasaje paralele din Noul Testament. Aceeasi tehnica este folosita si in Kabbala crestina (Adumbratio kabbalae christianae), ultimul tratat din Kabbala denudata, care a fost scris de van Helmont si publicat separat datorita importantei sale deosebite in actiunea de convertire a evreilor la crestinism.

Cabala a permis ca unii oameni sa accepte ideea ca profetiile cabalistice referitoare la Mesia si-au aflat deplina realizare in Iisus Hristos; insa Cabala nu este compatibila cu invataturile Bisericii despre Treime caci, prin doctrina [celor zece] sephirot, ea da o interpretare diferita vietii divine. Astfel, spune Ernst Benz, „s-a intamplat frecvent ca, plecand de la iudaism, cabalistii evrei sa faca un pas spre crestinism; insa ei n-au ajuns niciodata la acceptarea totala a dogmelor crestine. Invers, gandirea cabalistilor crestini, plecand de la o perspectiva crestina, a evoluat de o asemenea maniera incat i-a dus la un conflict deschis cu doctrina traditionala a Bisericii lor. In felul acesta, grupurile esoterice de evrei si crestini s-au gasit intr-o zona aflata dincolo de granitele propriilor lor religii".

CUPRINS

Cuvant inainte 5

I. DESPRE STARILE DIFERITE ALE UNIVERSULUI 9

II. DESPRE STARE PRIMARA A UNIVERSULUI SAU DESPRE INSTITUIREA PRIMORDIALA SI DESPRE CEEA CE O CARACTERIZEAZA 12

III. DESPRE MIJLOCITORUL PRIMEI CREATII SAU PRIMUL ADAM 18

IV. DESPRE FIINTELE CREATE SI SCOPUL CREARII LOR 53

V. DESPRE STAREA DESTITUIRII CE A URMAT 57

VI. DESPRE STAREA CONSTITUIRII PREZENTE 63

VII. DESPRE PREEXISTENTA SUFLETELOR, in specie. 70

VIII. DESPRE PERSOANELE DIVINITATII, in specie. 117

IX. DESPRE A TREIA STARE DE DEPRAVARE, SAU DESPRE CADEREA SUFLETELOR 121

X. DESPRE STAREA SUPREMA DE RESTITUIRE, SI DESPRE PRIMUL SAU GRAD 125

XI. DESPRE AL DOILEA GRAD AL RESTITUIRII SUFLETELOR 130

XII. ULTIMELE DOUA GRADE ALE RESTITUIRII MESIANICE 149


Franciscus Mercurius Van Helmont

Franciscus Mercurius van Helmont (1614-1699)

Alchimist si scriitor flamand, este fiul lui Jan Baptist van Helmont. In 1640 publica opera de pionierat in chimie a tatalui sau, care leaga originile stiintei de studiul alchimiei.

Inca de la inceputurile carierei sale ca fizician, van Helmont a devenit cabalist asociindu-se cu Henry More, care facea parte din grupul filosofilor platonisti de la  Cambridge. Impreuna au adnotat traducerile textelor kabaliste ale lui Christian Knorr von Rosenroth. A colaborat cu acesta la traducerea lucrarii lui Boethius De consolatione Philosophiae. Impreuna cu Rosenroth a realizat cea mai completa colectie de texte ebraice reunite pentru prima oara in Kabbala denudata (vol.I in 1677, vol. II in 1684). Colectia aceasta include si lucrarea Kabbala crestina (Adumbratio kabbalae christianae) a lui Van Helmont cunoscuta si sub denumirea de Dialoguri intre un cabalist si un filosof crestin.

In 1667 apare primul sau tratat: Alphabeti veri hebraici brevissima delineation, care dezvolta ideea unui alfabet natural referindu-se la limba vorbita de Adam, pe care Van Helmont o asociaza cu ebraica. A demonstrat ca alfabetul ebraic contine si un ghid de pronuntare asemanator unei notatii muzicale pentru limba si voce.

Principalele opere:

A cabbalistical dialogue, 1682;

Seder Olam sau Ordinea, seriile sau succesiunea tuturor veacurilor lumii intregi, 1693.

The pradoxical discourses, 1685

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00QA005
Anul aparitiei
2019
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Traduceri posibile ale titlului
Cabala Denudata de Knorr von Rosenroth
Titlul original
Adumbratio Kabalae Christianae (Id est Syncatabasis Hebraizans, sive brevis Applicatio Doctrinae Hebraeorum Cabbalistimme ad Dogmata non foederis; pro formanda hypothesi, ad conversionem Judaeorum proficia). KABALA CRISTIANA
Teme de interes
Cabala, alchimia si puterea cuvantului, titluri Herald
SKU editii anterioare
000U17
ISBN editii anterioare
978-973-111-146-9
Limba
Romana
Nr. pagini
200
ISBN
978-973-111-750-8
Cod bara editii anterioare
5948417190172
Traducator
George Scrima

Articole

  • Cabala crestina
    Cabala crestina
    Franciscus Mercurius van Helmont (1614-1699) a dus o viata itineranta pe langa curtile europene ale vremii, urmarand si raspandind in peregrinarile sale invatatura cabalistica, neoplatoniciana,...