Constantin Scrima

Chemarile din noapte

Lucrarea de fata este cea de a doua carte semnata de Constantin Scrima. Ea aduna intre copertile sale o parte din scrierile autorului - pe acelea care au supravietuit - fie datorita publicarii lor - fie altor cauze. In timpul razboiului s-au pierdut - insa - doua pachete de versuri (Cantece de...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Chemarile din noapte
Lucrarea de fata este cea de a doua carte semnata de Constantin Scrima. Ea aduna...
0,00 RON
(-%)

Descriere

Lucrarea de fata este cea de a doua carte semnata de Constantin Scrima. Ea aduna intre copertile sale o parte din scrierile autorului, pe acelea care au supravietuit, fie datorita publicarii lor, fie altor cauze. In timpul razboiului s-au pierdut, insa, doua pachete de versuri (Cantece de stepa si La umbra minaretelor), iar in anii `50, cateva piese de teatru si alte lucrari. Majoritatea poeziilor cunoscute noua au fost scrise pana in anul 1941, anul mobilizarii pe front; dupa demobilizare, foarte rar, a revenit asupra poeziei, compunand cateva bucati in 1947 si in anii urmatori. Constituita dintr-un numar restrans de poezii, lirica lui Constantin Scrima are culoare distinctiva a unei literaturi in proces de formare, intr-o epoca, cand spiritualitatea dobrogeana incepuse sa-si croiasca fagasul propriu.

Scrise intr-un interval larg de timp - prozele semnate de Constantin Scrima se inscriu in perimetrul beletristicii dar si al literaturii-document. Prima bucata purtand numele "La umbra minaretelor" se apropie de profilul unei monografii sentimentale, coroborate cu memorialistica. A doua lucrare este, in cea mai mare parte, un jurnal de front, cum il recomanda si titlul: "De pe malul marii, la inaltimile Tatrei (Drumul unui combatant)". Amanuntele despre circumstantele in care a fost creata cea dintai lucrare ne ofera chiar autorul in secventa de inceput intitulata: "In loc de introducere". In climatul literar local si national, Constantin Scrima se inscrie ca un poet de factura traditionalista, de coloratura balcanic-pontica, iar ca prozator, un evocator de atmosfera orientala si un analist de seama al prozei de razboi.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000P13
Colectia
CONFLUENTE
Autor
Constantin Scrima
Anul aparitiei
2004
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
110
ISBN
973-96861-2-5