40%

Rusinea

Vocea, experienta si vindecarea rusinii in procesul terapeutic

Daniela Luca (Autor), Corneliu Irimia (Autor), Lavinia Barlogeanu (Autor), Carmen Beyer (Autor), Erik Hygum (Autor), Daniela Dumitrescu (Autor), Gabriela Deniz (Autor)

Rusinea este o experienta nedorita si greu de controlat. Este o emotie care are propriul ei set de reactii si expresii corporale si faciale, dar se amesteca cu multe alte reactii dureroase si tensiuni interioare in viata noastra de zi cu zi.

Descopera radacinile rusinii, rusinea transgenerationala si aspectele ei arhetipale si mitologice alaturi de psihologi cu experienta Lavinia Barlogeanu, Daniela Luca, Eric Hygum, Corneliu Irimia, Daniela Dumitrescu, Carmen Bayer si Gabriela Deniz

Disponibil in stoc
Rusinea - Vocea, experienta si vindecarea rusinii in procesul terapeutic
28,20 RON 47,00 RON
(-40%)
28,20 RON 47,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
PSIHOTERAPIA
Anul publicarii
2022
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
240
ISBN
978-973-111-968-7
Cod Bare EAN
5948417500209

Descriere

Cartea Rusinea reuneste contributiile a mai multor autori – psihoterapeuti – in jurul conceptului de rusine si modul in care trebuie inteleasa rusinea si pregatita confruntarea cu suferinta produsa de ea pentru a ne deschide o cale catre reflectie si compasiune de sine. Volumul se adreseaza tuturor celor care s-au confruntat macar o data in viata cu emotia rusinii, care doresc sa identifice mecanismele din spatele ei, sa dezamorseze puterea pe care aceasta o detine asupra psihicului uman si ulterior, sa aleaga curajul atunci cand vocea rusinii ii indeamna sa se ascunda de sine insusi si de lume.

Beneficiile acestei carti sunt extrem de valoroase prin complexitatea perspectivelor si a experientelor cu care vine in sprijinul cititorului, multe dintre ele izvorate din procesele psihologice si psihanalitice de durata ale autorilor, dar si din propriile lor lupte interioare cu rusinea. Fiecare autor lanseaza cititorului o invitatie la introspectie si analiza prin dialoguri profunde, prin impartasirea unor povesti personale de viata sau din cabinet, dar si prin practici utile si metode testate in lucrul cu rusinea.

Rusinea este o experienta nedorita si greu de controlat. Este o emotie care are propriul ei set de reactii si expresii corporale si faciale, dar se amesteca cu multe alte reactii dureroase si tensiuni interioare in viata noastra de zi cu zi. Astfel, e o stare intensa si perturbatoare despre care nu ne dorim mereu sa vorbim. Pozitive sau negative, caci nu putem alege de cele mai multe ori ce sa simtim, emotiile fac insa ca lucrurile sa conteze. Fara emotie, nu simtim placere, nu simtim bucurie, nu simtim ce pierdem, ce e valoros pentru noi. De aceea a ne intelege emotiile, indiferent de culoarea lor, este un element important in orice cautare angajata a propriei identitati.

In psihoterapie, rusinea este o prezenta cheie de ambele parti ale relatiei. Cartea Rusinea. Vocea, experienta si vindecarea rusinii in procesul terapeutic este scrisa pe mai multe voci, oferind oglinzi in care sa putem privi, fara atasamente si prejudecati, si sa ne luam de acolo ce ne trebuie, ce ne atrage, ce are sens pentru noi. Ma gandesc la ea ca la o propunere spre interactiune si discutii, in care rusinea, frica si autocritica/critica in exces au fost linistite si ne putem privi in ochi, oferindu-ne intelegere si bunavointa, indiferent de care parte a unui argument ne situam. Sper sa ofere o punte de la un psihoterapeut la altul, de la terapeut la client si, de ce nu, si invers, pentru exprimarea acelor lucruri de care ne ferim, pe buna dreptate, sa vorbim in cele mai multe locuri. Vocile care se fac auzite in aceasta carte sunt deosebite, reprezentand psihoterapeuti importanti din spatiul nostru cultural. Va invit sa le cunoasteti experientele si sper sa va conduca mai aproape de vindecare.

Gabriela Deniz

„Atunci cand vorbim despre rusine, ne este de folos poate sa avem in minte, inca de la inceput, faptul ca ea nu se manifesta ca un fenomen unitar, omogen, nu exista o singura forma de rusine, ci mai multe, destul de diferite intre ele. Un alt aspect important tine de faptul ca rusinea apare rareori ca un fenomen izolat, cel mai adesea o gasim intr-un fel de ghem emotional multicolor alaturi de anxietate, vinovatie, timiditate, introversie, hipersenzitivitate, frica, nesiguranta, umilinta si altele, ceea ce contribuie in plus la dificultatea de a o diferentia si a o recunoaste drept ceva distinct. ”

Carmen Beyer

„In timp ce doliul este acceptat si reglementat din punct de vedere social si cultural, rusinea este o chestiune personala, privata, iar incalcarea intimitatii rusinii este, in sine, rusinoasa. Rusinea apare in relatii si, in mod paradoxal, distruge chiar aceste relatii, lasand persoana izolata de comunitate, neputincioasa si singura. Rusinea apare atunci cand exista o neconcordanta intre ceea ce lumea asteapta de la o persoana si ceea ce si cum gandeste, simte si actioneaza, de fapt, persoana respectiva.”

Erik Hygum

„In Metoda ESPERE® furia este vazuta ca un ecran care ascunde in spatele sau una dintre ranile esentiale (nedreptate, rusine, neputinta, abandon, respingere, tradare etc.) care se instaleaza la nivel relational. […] Nu ne este rusine pur si simplu, nu ne nastem cu rusine, ci ne este transmis (intr-o relatie semnificativa) sentimentul de vinovatie, de teama, de jena, in asa fel incat sa construim in noi rana de rusine. [...] ”

Daniela Nicoleta Dumitrescu

„Rusinea este stapana secretului! Secretul nu este doar ceva ce nu se spune, nici nu se refera la spatiul psihic privat pe care Sufiya il pastreaza pentru sine, nici nu are legatura cu atatea lucruri nespuse pentru ca, nu-i asa?, niciodata nu putem si nici nu este nevoie sa spunem totul... Secretul se refera la ceva ce trebuie sa ramana ascuns pentru a proteja pe cineva, pentru a nu aduce atingere imaginii cuiva, pentru a nu genera vreo amenintare la adresa cuiva. Dar, mai presus de toate, secretul cheama pumnul in gura, pentru a nu aduce rusinea pe capul cuiva important, drag, cineva din familie, mai ales.”

Lavinia Barlogeanu

„Nu se poate scrie sau studia despre rusine fara a te simti intrucatva rusinat. Este un afect care tulbura straturile noastre cele mai primitive, uitate, refulate, ascunse, secrete, obscurizate, deoarece se refera la cea mai intima experienta umana, profund subiectiva, intima, la propria vulnerabilitate si la inevitabila dependenta, la relatiile cu propriul corp, cu propria lume relationala, la contextul familial si social in care am crescut, ne-am civilizat.”

Daniela Luca

„A ma arata, a fi deschis catre un altul, a ma afirma imi este uneori interzis. Rusinea imi dicteaza sa ma micsorez in ochii mei si ai oamenilor, sa ma ascund in spatele minciunii, sa imi restrang corpul si respiratia, sa le fac invizibile, sa ma pregatesc pentru o fuga eliberatoare, sa imi fie rusine pentru ca imi este rusine, iar asta s-ar putea observa, in afara, prea mult. Rusinea ma descalifica, imi cere sa imi ascund privirea, le porunceste pleoapelor sa il blureze pe cel din fata mea, sa imi las corpul in fata lui, iar spiritul meu sa fuga, sa se disocieze de lumea prezenta si sa se retraga in locuri in care nu poate fi atins.”

Corneliu Irimia

CUPRINS

PROLOG (Gabriela Deniz) 7
Rusine si neuropsihologie 10
In rezumat 19

1. UN EU-PIELE CE SE DESIRA LA NESFARSIT SAU DESPRE RUSINE IN RELATIA PSIHANALITICA (Daniela Luca) 25

Partea I. Travaliul analistului in timpul Pandemiei: angoasa, vinovatie, rusine 29
Partea a II-a. Reflectii psihanalitice supra rusinii. Originea si vicisitudinile acesteia 36
Partea a III-a. Rusinea in relatia psihanalitica 43
Partea a IV-a. Adaptari psihice si aparari in fata rusinii 51
Epilog 55

2. TRANSA INDUSA DE RUSINE (Corneliu Irimia) 59

Rusinea fata de ceea ce simtim si gandim 60
Mi-e rusine, deci nu exist 71
Sexualitate si rusine 73
Vindecarea rusinii de a fi. Un nou-nascut se intalneste pentru intaia oara cu mama care nu il doreste 76
Vindecarea rusinii de a fi abandonata 82

3. SECRETE ALE ALTORA, SECRETE ALE MELE...
O REVERIE PSIHANALITICA DESPRE RUSINE (PREZENTARE DE CAZ) (Lavinia Barlogeanu) 93


Ancore teoretice si fundamente culturale ale unei psihanalize postmoderne 93
Incercare de reconstructie a unei reverii psihanalitice despre rusine 100
Invarianti ai rusinii 106
Despre transmisiunea transgenerationala a secretului si a rusinii 110
Rusinea: trauma si disociere 112
Rusinea transgenerationala – aspecte arhetipale si mitologice 126
Reflectii terapeutice 130
Cateva reflectii finale 139

4. RUSINEA IN VIATA DE ZI CU ZI (Carmen Beyer) 145


Rusinea naturala 145
Rusinea cronica 149

5. BOALA, DOLIUL ȘI RUȘINEA ÎN RELAȚII (Erik Hygum) 165


Fundamentul abordarii terapeutice 166
Doliu si rusine 170
Vindecare si rusine 176
Principiile muncii terapeutice 183
Reflectii finale 187
Referinte bibliografice 188

6. „SCUZATI-MA... PENTRU CA EXIST!”
O ABORDARE TERAPEUTICA DIN PERSPECTIVA ESPERE® (Daniela Dumitrescu) 193


Metoda ESPERE® in cabinet. Cazul Anei 198
Poveste pentru initierea unui demers simbolic 234
Bibliografie selectiva 236


Daniela Luca

Daniela Luca este doctor in psihopatologie si psihanaliza la Universitatea Paris 7 „Denis-Diderot”, psihanalist, poet, eseist. Din 1998 este redactor de carte, editor, consultant stiintific, traducator (psihanaliza, psihologie, psihopatologie, literatura). A tradus 10 carti (din franceza si engleza) si numeroase articole de psihanaliza, aparute in reviste de specialitate, din 1999 pana in prezent. Dintre titlurile recente pe care le-a publicat amintim volumul de eseuri de psihanaliza Cuvinte in negativ (2016), volumele de poeme Intermezzo (2017) si Vatra Luminoasa (2019), iar, la Editura Herald, volumul Estetica inconstientului: eseuri de psihanaliza (2021).

Alte carti de Daniela Luca

Corneliu Irimia

Corneliu Irimia este lector universitar, psihoterapeut, psihanalist, formator si supervizor, presedintele Asociatiei de Consiliere si Psihoterapie Psihanalitica din Bucuresti, doctor in psihopatologie psihanalitica al Universitatii Paris 7, Denis Diderot, membru direct al Asociatiei Internationale de Psihanaliza, membru al Societatii Romane de Psihanaliza, cu o experienta de peste 25 de ani in psihoterapia adultului si adolescentului. Corneliu Irimia a publicat cartile Idealizare si Dragoste. Eseuri de psihanaliza (2003), la Editura Fundatiei Generatia, si Peisaje Interioare. Rescrierea istoriei emotionale prin psihoterapie psihanalitica (2017), la Editura Trei. 

Lavinia Barlogeanu

Lavinia Barlogeanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei a Universitatii din Bucuresti, a urmat studii postdoctorale la Universitatea Paris 4 Sorbona si la Universitatea Paris 5 René Descartes. A lucrat ca cercetator asociat la UMR 8099 Langues, Musiques, Sociétés al Universitatii Paris 5 si CNRS Franta. A scris 5 carti de autor, 3 romane, numeroase articole, a realizat studii introductive la carti de psihoterapie din cadrul unor colectii de specialitate prestigioase, a coordonat colectia de studii jungiene Philemon a Editurii Nemira, a scris numeroase recenzii si articole in revista Observator cultural.

Lavinia Barlogeanu este psihoterapeut de orientare psiha-nalitica. A urmat, de asemenea, formari in psihotraumatologie multigenerationala si psihologie transpersonala.

Carmen Beyer

Carmen Beyer este psihoterapeut, formator si supervizor in doua metode: Gestalt terapie si analiza jungiana. Lucreaza in cabinet privat din 1999 cu adulti, copii, adolescenti, cupluri si grupuri, miezul interventiei fiind de obicei lucrul cu visele (iar la copii. terapia prin joc). In 2001 a demarat, in colaborare cu Ecole Parisienne de Gestalt, un program formativ in Gestalt terapie, care continua si azi. Este presedinte fondator al Societatii de Gestalt Terapie din Romania si membru deplin al Asociatiei Europene de Gestalt Terapie (EAGT). In cadrul Asociatiei Romane de Psihologie Analitica, sustine modulul formativ in consiliere analitica, axat pe slefuirea dialogului terapeutic. Este detinatoarea Certificatului European de Psihoterapeut si organizeaza anual workshopuri rezidentiale, folosind in scop terapeutic minunatul peisaj romanesc. Este implicata trup si suflet in activitati de protectia mediului. 

Erik Hygum

Erik Hygum (Ph.D., MPF), membru al Asociatiei Daneze de Psihoterapie, este psihoterapeut si cercetator, fost rector si apoi decan universitar (2005-2019), avand o abordare psihodinamica, existentiala, cu focalizare pe anxietate si instrainare, doliu, rusine, boli cronice si in stadiu terminal, dar si pe iubire si potential actional in viata (agency). Are masterate in literatura nordica, in psihologie si pedagogie, un doctorat in sociologia copilariei (2005), iar in anul 2016 a devenit Cavaler in Ordinul Dannebrog. A publicat mai multe articole si lucrari in daneza si engleza, dintre care amintim: Hygum Ulrich, Catalina & Hygum, Erik (2021), „Crèche and cry, here and there: exploring children’s agency in Romanian and Danish nurseries”, in Ethnography and Education. 16, 3, p. 327-342, si Erik Hygum & Peter Møller Pedersen (ed.) (2014), Early Childhood Education. Values and Practices in Denmark. Hans Reitzels.

Website: https://psykoterapeut-hygum.dk.

Daniela Dumitrescu

Daniela Dumitrescu este psiholog clinician, psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentala, formata in Schema Therapy, formator in Metoda ESPERE®, autor al volumelor: Imaginea persoanelor cu handicap in presa scrisa (2004), ed. Lumen, si Conjuga-ma la prezent (2017), ed. Lumen. Cu o experienta de peste 18 ani in domeniul suportului psihologic, in anul 2019 a decis infiintarea Institutului de Formare si Educare Relationala, ca actor activ in promovarea principiilor relationale.

Gabriela Deniz

Carti din colectia Psihoterapia

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00TE020
Anul aparitiei
2022
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Ultimele aparitii, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
240
ISBN
978-973-111-968-7

Articole

  • Despre rusine si fatetele ei
    Despre rusine si fatetele ei
    Volumul Rusinea - vocea, experienta si vindecarea rusinii in procesul terapeutic s-a nascut ca o invitatie adresata mai multor autori – psihoterapeuti – de a scrie despre emotii si rusine - ca o...