15%

Manastirea si microscopul

Convorbiri cu Dalai Lama despre minte, mindfulness si natura realitatii

Dalai Lama (Autor)

In 2013, cu ocazia unei intrevederi istorice care a avut loc intr-o manastire tibetana din sudul Indiei, Dalai Lama s-a intalnit cu oameni de stiinta, filosofi si calugari pentru a clarifica in profunzime subiecte precum natura realitatii, constiinta si creierul uman. 

Scopul cartii a fost sa exploreze daca si cum stiinta occidentala, pe de o parte, si practica budista, etica si filosofia, pe de alta parte, se pot reuni. pentru a promova bunastarea si a atenua suferinta umana. Manastirea si microscopul reuneste transcrieri ale dialogului, ilustrate de mai multe figuri preluate din prezentari si din literatura stiintifica care este rezumata.

Disponibil in stoc
Manastirea si microscopul - Convorbiri cu Dalai Lama despre minte, mindfulness si natura realitatii
45,90 RON 54,00 RON
(-15%)
45,90 RON 54,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
DIALOGURI
Anul publicarii
2019
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
440
ISBN
978-973-111-751-5
Cod Bare EAN
5948417530015

Descriere

Intr-o societate care evolueaza catre o cat mai mare deschidere si toleranta, spiritualitatea si stiinta conlucreaza pentru a ne oferi o viziune completa asupra adevarului, in care stiinta ofera instrumente acolo unde spiritualitatea adauga sens. Cartea pe care o tineti in mana este o marturie a unui dialog fructuos intre cele doua perspective, in care se dovedeste ca budismul poate fi inteles de o minte stiintifica, iar stiinta realizeaza ca intrebarile cu care opereaza actual au patruns deja in domeniul spiritualitatii.

In 2013, cu ocazia unei intrevederi istorice care a avut loc intr-o manastire tibetana din sudul Indiei, Dalai Lama s-a intalnit cu oameni de stiinta de top, filosofi si calugari pentru a clarifica in profunzime subiecte precum natura realitatii, constiinta si creierul uman. Aceasta carte revelatoare reda dialogurile extinse ale unor cercetatori ca Richard Davidson, Matthieu Ricard, Tania Singer si Arthur Zajonc, care au incercat sa raspunda la intrebari cum ar fi: Care este natura realitatii? Avem nevoie de creier pentru a fi constienti? Ne putem schimba mintea si creierul prin meditatie? De-a lungul acestor discutii, participantii exploreaza punctele comune, adesea uimitoare si emotionante, care exista intre metodele de percepere, investigare si cunoastere ale stiintei occidentale si cele ale budismului tibetan. In parte istorie, in parte starea de lucruri actuala, in parte inspiratie pentru viitor, aceasta carte exploreaza in mod riguros si accesibil ce pot sa invete una de la cealalta cele doua traditii si ce anume ne pot spune despre noi insine si despre lume.


Budismul a fost privit mai curand ca o stiinta sau o filosofie decat ca o religie, in special in Occident, in parte datorita descoperirilor legate de modul in care functioneaza mintea umana. In secolul al XIX-lea, in urma contactului cu stiinta occidentala, budismul a inceput sa fie prezentat – sau, reformulat – drept o traditie ale carei fundamente sunt compatibile cu stiinta.


Dalai Lama a fost intotdeauna fascinat de stiinta si de inginerie. Exista o multime de povesti despre incursiunile sale in aceste domenii, de pe vremea cand locuia in Palatul Potala din Lhasa si studia ceasuri si alte obiecte neobisnuite aduse de turistii straini. De-a lungul vietii, el si-a cultivat in permanenta interesul si abilitatile pentru aceste domenii, prin cursuri private si alte oportunitati de studiu. Dintre aceste oportunitati, probabil cea mai bine organizata si mai durabila in timp a fost cea oferita de programul Mind & Life dialogues.


Cuprins


Multumiri 11
Introducere 13


PARTEA I:
MATERIE SI MINTE
Fizica cuantica si natura realitatii


1. Scufundarea in „Reteaua lui Indra”

Holismul cuantic si relativitatea 37
Arthur Zajonc

2. De ce vine luna dupa mine

Observatia si relationalitatea la nivelul fenomenelor 69
Michel Bitbol

3. Tacerea celor nobili

Madhyamaka si limitele realitatii 105
Thupten Jinpa

4. Esenta mintii

Dualism, interconectare minte‑corp si experienta constienta 120
John Durant si Geshe Dadul Namgyal

5. Sentimentul de a fi un creier

Corespondentul material al constiintei 134
Christof Koch

6. Lumea din perspectiva unei molii

Modele cognitive teoretice 168
Rajesh Kasturirangan

7. Sa privim mintea cu ajutorul mintii

Perspective budiste asupra constiintei 178
Matthieu Ricard

8. Un nod relational straniu

Fenomenologie si experienta 200
Michel Bitbol

PARTEA A II-A:
TRANSFORMAREA
Neurostiintele si neuroplasticitatea

9. Plasticitatea creierului

Bazele neurostiintelor si ale neuroplasticitatii 225
Wendy Hasenkamp si Geshe Dadul Namgyal

10. Ce se intampla cand arunci o piatra in apa

Atentia si emotia la nivelul creierului 243
Richard J. Davidson

11. Durerea ta ma doare si pe mine

Neurostiinta sociala a empatiei si compasiunea 270
Tania Singer

12. Cum sa nu te enervezi cand versi laptele

Mindfulness in psihologia clinica 310
Sona Dimidjian

13. O traditie vie

Aplicatii ale antrenamentului pentru dobandirea
compasiunii 324
James Doty si Geshe Lobsang Tenzin Negi

14. Esenta educatiei
Cum sa invatam prin experienta contemplativa 346
Aaron Stern si Arthur Zajonc

15. Masuri transformatoare

Educatia si etica seculara 368
sfintia sa Dalai Lama
si Geshe Ngawang Samten

Anexa
Sesiune de intrebari si raspunsuri cu cinci mii de calugari 381

Note 393
Au colaborat: 418
Organizatiile care ne-au sprijinit: 423
Index 428


Dalai Lama

Sfintia Sa Tenzin Gyatso, al paisprezecelea Dalai Lama, s-a nascut la 6 iulie 1935, intr-un mic sat de tarani din provincia Amdo. La varsta de doi ani a fost descoperit ca fiind incarnarea predecesorului sau, marele Dalai Lama al treisprezecelea. La varsta de patru ani si jumatate, Tenzin Gyatso este adus in capitala statului tibetan, Lhasa, si instalat pe tron in calitate de sef suprem temporal si spiritual al Tibetului. Copilaria si-a petrecut-o mai ales in compania calugarilor si a discipolilor, facand foarte rar vizite familiei sale din satul natal.

Inclinatia innascuta pentru studiu si curiozitatea pentru lumea din jurul Tibetului l-au determinat sa-si largeasca permanent cunostintele - inclusiv studii de limba engleza, stiinta si matematici -, insa partea cea mai importanta a educatiei sale a fost facuta in maniera traditionala tibetana (asa cum va descrie mai tarziu in autobiografia sa). Scopul principal al sistemului tibetan consta in largirea si cultivarea mintii printr-o mare varietate de cunostinte. In ceea ce priveste standardele avansate de educatie seculara, programa scolara include teatrul, dansul si muzica, astrologia, poezia si compozitia. Cursurile de instruire superioara includ arta vindecarii, sanscrita, dialectica, artele si meseriile, metafizica si filozofia religiilor. Dintre aceste „cinci subiecte elevate", asa cum mai sunt numite, ultimul este considerat fundamental. Sfintia Sa si-a inceput educatia la varsta de sase ani, iar la douazeci si cinci si-a luat doctoratul in filozofie buddhista. A fost examinat periodic de cercurile profesorale de la principalele universitati monastice: Drepung, Sera si Ganden. Examinarea finala a avut loc la Jokhang, Lhasa, in fata congregatiilor de profesori.

De la varsta de saisprezece ani, Dalai Lama si-a asumat intreaga putere temporala si timp de noua ani a urmarit reconcilierea cu guvernul chinez. Cu toate acestea, in anul 1959 la Lhasa izbucneste o revolta impotriva Chinei, iar Dalai Lama este nevoit sa paraseasca Tibetul si sa se stabileasca in India, unde este urmat de peste o suta de mii de conationali. Spre deosebire de predecesorii sai, al patrusprezecelea Dalai Lama a efectuat vizite in numeroase tari si a intretinut un dialog constant cu personalitati apartinand unor spatii culturale, religioase si ideologice foarte diferite. De-a lungul vremii, reputatia sa de om al pacii si intelegerii a crescut neincetat. Sfintia Sa a primit numeroase premii nationale si internationale, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace in 1989.

In ultimii ani, multe universitati occidentale i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa ca o recunoastere a importantei scrierilor sale asupra filozofiei budiste si a rolului pe care personalitatea sa il joaca in dialogul ecumenic si in mentinerea armoniei intre marile religii ale lumii. In timpul calatoriilor pe care le-a efectuat in strainatate, Sfintia Sa a sustinut cu tarie necesitatea respectului reciproc si a unei mai bune intelegeri intre diferitele credinte ale lumii. In aparitiile sale publice, Dalai Lama urmareste sa transmita neobositul sau mesaj de iubire, compasiune si nonviolenta, precum si sentimentul universalei responsabilitati pentru destinul acestei lumi, pentru pace.

 

Opera (selectiv):

My Spiritual Journey, HarperOne, 2010  

Toward a True Kinship of Faiths, Doubleday, 2010

The Middle Way - Faith Grounded in Reason, Wisdom Publications, London, 2009  

All You Ever Wanted to Know About Happiness, Life and Living, Hay House, 2009   

Art of Happiness in a Troubled World, Doubleday, New York, 2009

Emotional Awareness, Holt, 2009  

Becoming Enlightened, Rider, 2009

In My Own Words - An Introduction to My Teachings and Philosophy, Hay House, 2008  

Dalai Lama at MIT, Harvard University Press, 2008

Mind in Comfort and Ease - The Vision of Enlightenment in the Great Perfection, Wisdom Publications, 2007  

Activating Bodhichitta and a Meditation on Compassion, Library of Tibetan Works & Archives, 2006

Teachings on je Tsong Khapa's Three Pincipal Aspects of the Path, Library of Tibetan Works & Archives, 2006  

Yoga Tantra - Paths to Magical Seats, Snow Lion Publication, 2005

The Universe in a Single Atom - The Convergence of Science and Spirituality, Morgan Road Books, 2005  

Widening the Circle of Love, Rider, 2005

Path of Wisdom, Path of Peace - A Personal Conversation, Crossroad Publishing, 2005

Carti din colectia Dialoguri

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00DL001
Anul aparitiei
2019
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
The Monastery and the Microscope. Conversations with the Dalai Lama on Mind, Mindfulness, and the Nature of Reality edited by Wendy Hasenkamp with Janna R. White Copyright @ 2017 by Mind & Life Institute Originally published by Yale University Press
Teme de interes
Ce ne transmite budismul?, Invataturile lui Dalai Lama, Rutine pentru o stare de bine, Stiinta pe intelesul tuturor, Zilele Sanatatii Mintale, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
440
ISBN
978-973-111-751-5
Traducator
Ruxandra Apetrei

Articole