Filozofia esoterica a Indiei

C. J. Chatterji (Autor)

In prezentul volum - autorul prezinta sub o forma generala - accesibila unui larg numar de cititori si adaptata mentalitatii occidentale - filozofia ezoterica a Indiei de pe pozitia unui idealism vedantin - care isi are izvorul in scripturile revelate ale Indiei - Vedele. Subiectul considerat este...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Filozofia ezoterica a Indiei
Colectia
ESEURI
Anul publicarii
2002
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
144
ISBN
973-9453-42-2
Cod Bare EAN
5948417110033

Descriere

In prezentul volum, autorul prezinta sub o forma generala, accesibila unui larg numar de cititori si adaptata mentalitatii occidentale, filozofia ezoterica a Indiei de pe pozitia unui idealism vedantin, care isi are izvorul in scripturile revelate ale Indiei, Vedele. Subiectul considerat este existenta omului in conditia sa terestra, circumscrisa unui univers guvernat de legi inexorabile si de sublima sa finalitate: indumnezeirea. Lucrarea reda rezumativ si cu limpezime constitutia fizica (grosiera si subtila), sufleteasca, intelectiva si spirituala a omului, omologarea nivelurilor fiintiale ale binomului om (microcosmos) - univers (macrocosmos), precum si culminanta speculatiei upanisadice: consubstantialitatea dintre absolutul obiectiv (Brahman) si cel subiectiv, salasluind in noi (Atman).

Autorul incheie vorbind despre rostul omului in univers si caile de urmat pentru esentializarea acestuia pana la identificarea cu Eul divin din el insusi si integrarea sa in Divinitate. In acest scop sadhanele hinduse - discipline pentru desavarsirea spirituala - nu ostenesc sa ne aduca aminte ca omul trebuie sa se lepede de sine, sa se stramute in spirit intru dobandirea sinelui absolut (Atman) si sa transceanda fiabilitatea conditiei umane (Moksa); ca libertatea si desavarsirea spirituala nu se obtin prin abolirea fapturii si lumii ci ele presupun o desprindere interioara de act. Nefaptuirea nu inseamna nemiscare exterioara ci quietudine interioara: "Cel care vede in fapta nefaptuirea si in nefaptuire fapta, acela este un intelept intre oameni, acela este yogin (si totusi) savarseste pe de-a intregul fapta" (Bhagavad-Gita, IV, 18).


C. J. Chatterji

Brahmanul Chatterji a venit in Europa alaturi de Jiranadajasa si alti filozofi indieni alaturi de copiii colonistilor englezi. Ajuns in Anglia la finele secolului al XIX-lea, inceputul secolului XX, Chatterji cunoaste cultura si filozofia europeana din interiorul ei, supunand-o unei confruntari cu propriile fundamente filozofice indiene, reformuland si esentializandu-si ideile in conferintele pe care le sustine in marile capitale vest-europene. Cartea de fata, Filosofia esoterica a Indiei, constituie sumumul unor astfel de conferinte si predici.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000L03
Anul aparitiei
2002
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
144
ISBN
973-9453-42-2

Articole