Astrologie hindusa

Astrologia s-a nascut din surse chaldeene - a fost prelucrata de savantii bibliotecilor din Egiptul elenistic - la Alexandria sau aiurea si s-a raspandit in cele patru colturi ale lumii - inradacinandu-se acolo unde fundamentul cultural i-a permis germinatia. Nu se cunoaste cu exactitate data la...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
ESEURI
Anul publicarii
2002
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
192
ISBN
973-9453-44-9
Cod Bare EAN
5948417110064

Frecvent citita impreuna cu:

Descriere

Astrologia s-a nascut din surse chaldeene, a fost prelucrata de savantii bibliotecilor din Egiptul elenistic, la Alexandria sau aiurea si s-a raspandit in cele patru colturi ale lumii, inradacinandu-se acolo unde fundamentul cultural i-a permis germinatia. Nu se cunoaste cu exactitate data la care stiinta descifrarii in astre a misterelor destinului uman a traversat Indusul, dar stiinta greaca a patruns in India cu doua sau trei secole inainte de Cristos, primele texte astrologice cu origine certa greaca pastrate in limba sanscrita datand din aceasta perioada. Astrologia indiana nu este insa astrologia elenistica autentica. Cultura tarii Vedelor i-a adus transformari echivalente unei renasteri, ea fiind adaptata sistemului social hindus bazat pe impartirea societatii in caste si demonstrandu-i-se conformitatea spiritului cu doctrinele filosofice ale scolilor ortodoxe traditionale.

Astrologia insasi a oferit gandirii filozofice puncte de pornire si rationamente caracteristice. Ideea celor 84 de siddha legendari din mistica yoghina pare a fi de origine astrologica, numarul 84 reprezentand totalitatea combinatiilor posibile dintre cele 7 planete si cele 12 semne zodiacale, sau intre cele 7 planete si cele douasprezece case ale cerului. Astrologia hindusa a asimilat de asemenea legea karmica, a cauzei si efectului: "Te rog sa consideri stelele ca semn pe cer, nu ele, ci trecutul nostru e ceea ce ne influenteaza", arata un astrolog in excelenta carte A search in the Secret India a lui Paul Brunton.

 Astrologia acopera toate domeniile vietii traditionale indiene si ofera consultantilor informatii corespunzatoare celor patru scopuri majore ale vietii: legea si moralitatea (dharma), dobandirea puterii economice (artha), fericirea domestica si placerea (kama), eliberarea spirituala (moksha). Tratatele clasice vorbesc despre combinatii planetare menite sa confere subiectului nascut sub influenta lor indreptarea destinului sau spre cele mai inalte culmi sau dimpotriva spre cele mai adanci abisuri ale existentei terestre, amintind despre longevitate, fatalitate, moarte prematura, avere, saracie, asociere cu persoane de spita regala, regalitate, asceza.


Radu Claudiu Canahai

S-a nascut la 21 ianuarie 1971 in localitatea Salonta, judetul Bihor. A absolvit Facultatea de Geografie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, promotia 1997, cu o teza de licenta asupra ocupatiilor traditionale in Tara Beiusului. Ca amator, este preocupat de aspectele teoretice si practice ale traditiilor mistice orientale, astrologia elenistica si metamorfozele ei culturale, istoria Vestului American, istoria culturii si civilizatiei. Lucreza ca jurnalist la un saptamanal local.

Adresa de e-mail: raducanahai@yahoo.com

Pagina web de astrologie clasica la: http://www.geocities.com/astrologieclasica/

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000L06
Anul aparitiei
2002
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
192
ISBN
973-9453-44-9

Articole