SHAKESPEARE si piesele-basm

Florin Mihaescu (Autor)

In teatrul lui Shakespeare - ultimele trei piese: Cymbeline - Poveste de Iarna si Furtuna reprezinta nu numai o "iesire din scena" voita a autorului (cu patru ani inainte de moartea sa - in 1616) - ci si o noua viziune de creatie. Daca pana acum - Comediile - Dramele istorice si Tragediile...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
ESEURI
Anul publicarii
2003
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
270
ISBN
973-9453-72-4
Cod Bare EAN
5948417110088

Descriere

In teatrul lui Shakespeare, ultimele trei piese: Cymbeline, Poveste de Iarna si Furtuna reprezinta nu numai o "iesire din scena" voita a autorului (cu patru ani inainte de moartea sa, in 1616), ci si o noua viziune de creatie. Daca pana acum, Comediile, Dramele istorice si Tragediile formau o imago mundi mai curand "realista", desigur cu puternice semnificatii spirituale, in ultimele piese perspectiva autorului se schimba aproape radical. Socotind ca a spus tot ce avea de spus cu mijloacele teatrului renascentist. Shakespeare face in ultimele piese un uimitor salt in mit. Evident, in tot teatrul lui simbolul joaca un rol de prim ordin fiind o expresie a structurii sacre a lumii, dar in aceste ultime piese, la care s-ar putea adauga Pericles, simbolul devine predominant, structurandu-se intr-o realitate mitica totala, asemanatoare in buna masura cu cea a basmelor din multe traditii. Din acest motiv, denumirea de "romances", data de majoritatea exegetilor acestor piese, ni se pare inadecvata si insuficienta, numindu-le in consecinta "piese  basm". Simbolul nu este aici doar un mod de expresie, ci un mod de existenta, personajele si intamplarile evocand lumea miraculoasa a omului traditional, mai degraba decat pe cea contemporana autorului. Caci prin caracterul lor mitic, aceste piese devin vizionare, si aproape profetice, prin unele din semnificatiile lor, si in consecinta intemporale.


Florin Mihaescu

Florin Mihaescu s-a nascut la 19 februarie 1923 in Tomsani-Valcea, intr-o familie de invatatori si preoti (bunicul matern, preot Teodor Balasel, binecunoscut folclorist). A absolvit Institutul Politehnic si Facultatea de Litere din Bucuresti.

In 1958 l-a intalnit pe Vasile Lovinescu si, prin el, opera lui Rene Guenon, care l-au influentat hotarator, facand apoi parte din grupul de meditatie si studii traditionale Hyperion, al ganditorului falticenean, care continua si astazi.

Dupa 1989 incepe sa publice studii si eseuri pe teme crestine si traditionale in ziare si reviste romanesti (Lumea Crestina, LAI-Cotidianul, Luceafarul, Steaua, Convorbiri Literare, Viata Romaneasca) si straine: Vie della Tradizione - Parma, Connaissance des Religions - Paris.

In 1994 infiinteaza, impreuna cu Roxana Cristian si Dan Stanca, editura ROSMARIN, cu profil spiritual si traditional, in care apare cea mai mare parte a operei lui V. Lovinescu. A publicat:

La Editura Rosmarin: Minima Spiritualia (cu R. Cristian), 1995; Hamlet, printul melancoliei, 1997; Vasile Lovinescu si functiunea traditionala (cu R. Cristian), 1998; Shakespeare si teatrul initiatic, 1998; Omul in traditia crestina, 1999; Shakespeare si tragediile iubirii, 2000; Cosmosul in traditia crestina, 2001; Rene Guenon si traditia crestina (cu R. Cristian), 2001; Shakespeare si tragediile insingurarii, 2001.

La Editura Sf. Gheorghe Vechi: Simbol si ortodoxie, 2000.

Editura Arhetip: Mit si simbol in Vechiul Testament, 2003.

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000L08
Anul aparitiei
2003
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Limba
Romana
Nr. pagini
270
ISBN
973-9453-72-4

Articole