Brahmanismul

Cartea este dedicata curentului religios si de civilizatie indiana condus de brahmani - care odinioara compuneau imnurile vedice si pastrau vechea traditie a panteonului si ritualurilor. Aceasta traditie va saraci treptat - caci vechii zei sunt uitati - iar riturile stravechi sunt acum aproape...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
ESEURI
Anul publicarii
2002
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
144
ISBN
973-9453-41-4
Cod Bare EAN
5948417110057

Descriere

Cartea este dedicata curentului religios si de civilizatie indiana condus de brahmani, care odinioara compuneau imnurile vedice si pastrau vechea traditie a panteonului si ritualurilor. Aceasta traditie va saraci treptat, caci vechii zei sunt uitati, iar riturile stravechi sunt acum aproape perimate, dar se va si imbogati, caci toate credintele populare pot capata amprenta brahmanica: Krisna a fost identificat in persoana zeului solar Visnu, metempsihoza animista a fost moralizata etc. etc. Totusi traditia comporta elemente stabile, un anumit ideal religios si social, statornicit de mult, si ale carui aspecte principale le vom studia aici.

Brahmanii, daca ne gandim bine, reprezinta India insasi. Originile si ratiunea existentei acelei conditii sociale cu totul speciale, ale acestui status de care s-au bucurat brahmanii, scapa istoriei propriu-zise. Arta de a comunica cu zeii este intotdeauna si pretutindeni foarte complicata: unele familii, cunoscute prin faptul ca in mijlocul lor existau poeti sau sacrificatori renumiti, capatasera o abilitate de necontestat in acest domeniu. Exista o tehnica a sacrificiului si, in consecinta, o instruire speciala, o educatie minutioasa in vederea acestei sacrificari, ca de altfel si in vederea naratiunii epice. La inceput familiala, aceasta educatie sacra (brahmacarya) capata un caracter profesional din ce in ce mai pronuntat, devenind din ce in ce mai ezoterica. Sacrificatorii vestiti ai diferitelor clanuri se considerau camarazi; reuniti adesea pentru oficierea unor ceremonii importante, capelanii regali si promotorii diferitelor traditii familiale au inceput sa se considere egali, membri ai aceleiasi caste, in ciuda unor bariere gentilice. Savanti ai Vedelor, ei isi aleg ucenici; tinerii brahmani, in dorinta de a cunoaste cat mai mult, merg dintr-un loc intr-altul, fara ca in felul acesta sa slabeasca legaturile dintre grupurile locale sau cele de consangvinitate, contribuind astfel la aparitia unitatii.


Louis De La Vallee Poussin

Etienne Joseph Marie Louis de La Vallee Poussin (1869-1938) urmeaza de tanar studii clasice; in 1888 devine Docteur en Philosophie et Lettres. Opteaza pentru cariera de orientalist; studiaza sanskrita, pali si avestica. Din 1893 este numit profesor la Universitatea din Ghent, unde va ramane timp de 35 de ani.

In prima sa lucrare importanta, Bouddhisme, Etudes et Materiaux, studiaza relatia dintre ascetismul indian si ritualurile tantrice ale "mainii stangi". In anii care au urmat, a editat cateva lucrari masive: Panjika, comentariul lui Prajnakaramati la Bodhicaryavatara lui Santideva; Mulamadhyamakakarika lui Nagarjuna, cu comentariul lui Candrakirti. Acestora li se adauga peste cincizeci de articole din Dictionary of Religion and Ethics, studii despre doctrina karmica, despre inlantuirea celor Douasprezece Cauze, despre doctrina mahayanica a celor Trei Corpuri ale lui Buddha.

Refugiat in Anglia, a catalogat manuscrisele asiatice ale bibliotecii universitare din Cambridge si pe cele de la India Office din Londra. A editat, in colaborare cu Edward J. Thomas, Mahaniddesa, text canonic al scolii Theravada. Prelegerile tinute la Universitatea Oxford au aparut cu titlul The Way to Nirvana - Six Lectures on Ancient Buddhism as a Discipline of Salvation. Publica trei carti consacrate istoriei vechi a Indiei - Indo-Europeens et Indo-Iraniens (1924), L'Inde aux temps des Mauryas (1930) si Dynasties et histoire de l'Inde (1935) - si doua lucrari de sinteza: La morale bouddhique (1927) si Le dogme et la philosophie du bouddhisme (1930). Lucrarea Nirvana (Paris, 1925) contine interpretarea acestui termen cheie al budismului atat din perspectiva Mahayana, cat si a unor scoli Hinayana.

Cateva articole si carti mai importante scrise de acesta:

 "The Buddhist wheel of life from a new source", JRAS 1897;

"Vedanta et Bouddhisme", C.R. du IVe Congres Scientifique du Catholicisme, Bruxelles 1898;

 "Bouddhisme: notes et bibliographie", LM, 1899;

"Tibetan texts of the Madhyamika philosophy (from the Bstanhgyur)", JBTSI 7.1, 1900;

"Buddhist sūtras quoted by Brahmin authors", JRAS 1901;

"Le Bouddhisme d'apres les sources brahmaniques. Note preliminaire", LM n.s. 2, 1901 - 3, 1902;

 "Nouvelles recherches sur la doctrine de l'acte", JA 1903;

"Deux notes sur le pratityasamutpada", CIDO 14, 1905, vol. I;

Bouddhisme: Opinions sur l'histoire de la dogmatique, Paris 1909;

"A first lesson in Buddhist philosophy", Qu 10, 1918-19;

"Dogmatique bouddhique. La negation de l'ame et la doctrine de l'acte", JA 1920;

Nirvana, Paris 1925;

"Madhyamaka", ERE 8, 1926;

"Notes on (1) sunyata and (2) the middle path", IHQ 4, 1928;

Le dogme et la philosophie du Bouddhisme, Etudes sur l'histoire des religions 6, Paris 1930

"Madhyamika", MCB 2, 1933;

"The Madhyamikas and the Tathata", IHQ 9, 1933;

"Note sur l'alayavijnana", MCB 3, 1934;

"Svatmani kartatvavirodhat", IC 1, 1934;

"Musila et Narada. Le chemin du nirvana", MCB 5, 1937;

Alte carti de Louis De La Vallee Poussin

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
000L05
Anul aparitiei
2002
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Teme de interes
Hinduism (yoga), Hinduism (yoga) - MODERN, MODERN
Limba
Romana
Nr. pagini
144
ISBN
973-9453-41-4
Traducator
Ilie Iliescu

Articole