15%

Fundamentele Alchimiei Interne

Practica daoista Neidan

Fabrizio Pregadio (Autor), Wang Mu (Autor)

Lucrarea de fata este o introducere in alchimia interna chineza, in aceasta „arta a nemuririi” pe care inteleptii Chinei au lasat-o mostenire intregii umanitati. Suntem purtati de-a lungul intregii Cai, descriindu-se, cu ajutorul a numeroase citate din textele fundamentale, tabele si referinte bibliografice, toate etapele principale ale acesteia, cu specificul si ingredientele implicate, care – in cazul alchimiei interne – nu provin din exterior, ci sunt proprii fiintei umane.

Disponibil in stoc
Fundamentele Alchimiei Interne - Practica daoista Neidan
27,20 RON 32,00 RON
(-15%)
27,20 RON 32,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
CALEA CHINEZA
Anul publicarii
2020
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
192
ISBN
978-973-111-827-7
Cod Bare EAN
5948417520047

Descriere

Lucrarea de fata este o introducere in alchimia interna chineza, in aceasta „arta a nemuririi” pe care inteleptii Chinei au lasat-o mostenire intregii umanitati. Suntem purtati de-a lungul intregii Cai, descriindu-se, cu ajutorul a numeroase citate din textele fundamentale, tabele si referinte bibliografice, toate etapele principale ale acesteia, cu specificul si ingredientele implicate, care – in cazul alchimiei interne – nu provin din exterior, ci sunt proprii fiintei umane.

Traducatorul lucrarii in limba engleza, Fabrizio Pregadio, este unul dintre cei mai importanti sinologi actuali, bun cunoscator al alchimiei interne si traducator a numeroase texte ale acesteia, printre care si a celui care constituie pretextul lucrarii de fata – Trezirea catre Realitate (Wuzhen pian).

„Maestrii alchimisti ai trecutului au trebuit sa se supuna interdictiilor si au ascuns ceea ce este usor in cuvinte dificile si profunde. Ei s-au folosit de numeroase metafore care mentionau liniile, trigramele si hexagramele din Yijing (Cartea Transformarilor); Tulpinile Celeste (tiangan) si Ramurile Terestre (dizhi), de exemplu in sistemul de „Potrivire a Tulpinilor” (najia); Apa, Focul si ceilalti Agenti; si simbolurile alchimice precum Aurul, Plumbul, Cinabrul si Mercurul. Acesti maestri au ascuns capul, aratand coada, au discutat despre mister, dar au vorbit despre miraculos.”

Wang Mu

„«Golirea mintii» inseamna golirea mintii umane (renxin) si cultivarea propriei Naturi. «Umplerea abdomenului» inseamna umplerea mintii lui Dao (daoxin) si cultivarea propriei Vieti.”

Liu Yiming – Wuzhen zhizhi

„Numai cand Medicamentele se intalnesc in Suflu (qi) formand astfel o imagine Dao este neauzitul si nevazutul si se uneste cu Cel ce este astfel prin sine. Ingereaza un graunte de Elixir Numinos, lasa-l sa intre in abdomen si pentru prima oara vei cunoaste ca destinul tau nu depinde de Cer.”

Zhang Boduan – Wuzhen pian

„Formarea Elixirului de Aur depinde in intregime de practica Perioadelor Focului. «Focul» semnifica puterea practicii; «perioadele» semnifica succesiunea practicii. Cand colectezi Medicamentul, trebuie sa stii ce vine mai intai si ce vine mai apoi; cand rafinezi Medicamentul, trebuie sa cunosti secventele temporale.”

Liu Yiming – Wuzhen zhizhi

Cuprins

Traducatorul si editorul lucrarii 9

Cuvant-inainte 11

Partea intai

Introducere 15

Baza: Esenta si Spiritul 17

Partea a doua

Etapele practicii alchimice din Trezirea fata de realitate 29

Cele patru etape 31

  1. „Punerea Fundatiei” 32
  2. Puncte esentiale ale practicii „Punerii Fundatiei” 38

Deschiderea (qiao, 竅) 38

Vasele (mai 脈) 48

Cele Trei Bariere (sanguan 三關) 57

  1. Functiile Esentei, Suflului si Spiritului 59

Spiritul (shen 神) 60

Suflul (qi 氣) 66

Esenta (jing 精) 71

  1. Termeni legati de „Coagularea celor Trei Comori” 78

„Rafinarea” (lian 煉) 78

„Armonizarea” (tiao 調) 83

  1. Concluzie asupra stadiului „Punerii Fundatiei” 92
  2. Rafinarea Esentei pentru transmutarea sa in Suflu 93

Medicamentul (yao 藥) 95

Transmutatia (hua 化) 99

Roata de Apa (heche 河車) 101

Perioadele Focului (huohou 火候) 105

Tripod si Cuptor (dinglu 鼎爐) 120

„Colectarea”, „sigilarea”, „rafinarea” si „stingerea” (cai 採, feng 封, lian 煉, zhi 止) 123

Concluzie 127

III. Rafinarea Suflului pentru transmutarea sa in Spirit 134

Marele Medicament (dayao大藥) 135

Embrionul Sfinteniei (shengtai 聖胎) 136

„Imbaierea in cele patru puncte cardinale” (sizheng muyu 四正沐浴) 137

Marele Circuit Ceresc (da zhoutian 大周天) 141

„Adevarata Ora Zi” (zheng zishi 正子時) 143

  1. Rafinarea Spiritului pentru intoarcerea in Vid 145

Partea a treia

CONCLUZIE 157

„ARTELE CAII” 159

TABELE 163

Tabelul 1. Cei Cinci Agenti (asociatii) 163

Tabelul 2. Cei Cinci Agenti (distributia spatiala) 164

Tabelul 3. Trigramele (asociatii) 165

Tabelul 4. Cele Opt Trigrame (distributia spatiala) 166

Tabelul 5. Saizeci de hexagrame 167

Tabelul 6. „Hexagramele Suverane” 169

Tabelul 7. Tulpinile Celeste 170

Tabelul 8. Ramurile Terestre 171

Glosar de caractere chinezesti 173


Fabrizio Pregadio

Fabrizio Pregadio este profesor invitat de antropologie daoista la Friedrich-Alexander-Universitat Erlangen, Nürnberg, Germania si cercetator asociat la International Consortium for Research in the Humanities „Fate, Freedom and Prognostication”, condus de profesorul Michael Lackner de la aceeasi universitate.

A predat la diferite universitati din Italia, Germania, Statele Unite si Canada. Este autorul revistei Great Clarity: Daoism and Alchemy in Early Medieval China (Stanford University Press, 2006) si redactorul unei enciclopedii de daoism – Encyclopedia
of Taoism (Routledge, 2008).

Cercetarile sale se concentreaza asupra viziunii daoiste asupra fiintei umane si asupra traditiilor daoiste ale autocultivarii. Proiectele sale actuale includ un studiu despre conexiunile dintre doctrinele daoista, budista si neoconfucianista in alchimia interna (Neidan).

Pe langa activitatile academice, el a publicat mai multe traduceri ale textelor originale ale daoismului si alchimiei interne daoiste (Neidan) adresate unui public mai larg. Aceste traduceri, publicate de Golden Elixir Press, includ Cantong qi (Simbolul unirii
celor Trei); Wuzhen pian (Trezirea fata de Realitate); Ruyao jing (Oglinda compunerii medicamentului); Yinfu jing (Scriptura
Acordului Tainic); si Cultivation of the Tao, o lucrare a maestrului daoist Liu Yiming (1734-1821).

Wang Mu

Autorul, Wang Mu (1908–1992), a fost un respectat practicant al alchimiei interne (Neidan) si carturar, initiat al gruparii Longmen („Poarta Dragonului”), poate cea mai cunoscuta linie alchimica a Chinei din prezent. A servit ca membru in consiliul de administratie al Asociatiei Daoiste din China si, pentru o vreme, a fost coordonatorul activitatilor de cercetare ale asociatiei. In afara Chinei, este cunoscut in principal pentru Wuzhen pian, textul care sta la baza structurii alchimiei interne pe care ne-o ofera in cartea Fundamentele alchimiei interne.

 

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00CH004
Anul aparitiei
2020
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Foundations of Internal Alchemy: The Taoist Practice of Neidan. ( Wuzhen pian danfa yaoshi )
Teme de interes
Practica spirituala in diverse traditii, Redefinirea masculinitatii, Sanatate si imunitate, titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
192
ISBN
978-973-111-827-7
Traducator
Mugur Butuza

Articole