15%

Introducere in alchimia interioara daoista (Neidan)

Despre unitate si multiplicitate

Explorand intelepciunea daoista a transformarii interioare, lucrarea Introducere in alchimia interioara daoista (Neidan) ne ofera o privire detaliata asupra practicilor si invataturilor alchimiei interioare din perspectiva daoista, aducand in prim-plan conceptele si tehnicile ce vizeaza transformarea si cultivarea sinelui.

Isabelle Robinet, specialista in filosofia si spiritualitatea chineza, ne ghideaza prin labirintul de intelesuri profunde si ne dezvaluie natura alchimiei interioare daoiste, nu doar ca o alegorie pentru procesele fizice, ci mai degraba o analogie pentru transformarea interioara a omului in cautarea adevarului, echilibrului si iluminarii.

Disponibil in stoc
Introducere in alchimia interioara daoista (Neidan) - Despre unitate si multiplicitate
32,30 RON 38,00 RON
(-15%)
32,30 RON 38,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse
Colectia
CALEA CHINEZA
Anul publicarii
2021
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
272
ISBN
978-973-111-829-1
Cod Bare EAN
5948417520030

Descriere

Cel care se apropie de daoism, nu doar de alchimie, parcurge trei etape: prima este cea in care ia cuvintele textului alchimic ad litteram, cu intelesul lor mundan; a doua, este cea in care, dandu-si seama ca sensul de baza ascunde unul mai subtil, incepe sa-si puna si sa puna intrebari. Maestrul nu-i va da raspunsuri, ci ii va pune alte intrebari sau ii va cere sa reciteasca mai atent textul in ideea ca o lectura repetata a aceluiasi fragment deschide noi orizonturi, deschide posibilitatea de a pricepe. A treia este cea in care discipolul, ajuns la randul lui maestru, a depasit stadiul de intelegere cerebrala ajungand sa patrunda cu spiritul in universul lui daoist.

Acest volum contine traducerea scrierii lui Zhang Boduan 悟真篇 (Wuzhen pian ‒ Versetele trezirii la Adevar). Cititorul va avea de parcurs un text enigmatic, pe alocuri eliptic, cu nenumarate referiri la repere culturale dintre cele mai diverse: cosmologie, personaje mitologice, povesti, snoave, zicale si legende, aluzii la forme de scriere pictografica etc. Ca orice text clasic chinez, cateva pagini alcatuiesc corpusul de baza si alte zeci sunt reprezentate de comentarii si explicatii.

In aceasta carte, Isabelle Robinet „diseca” nivelurile, etapele si planurile lecturii si intelegerii unui text de sorginte orientala. In aceste texte se pot descifra doua dimensiuni: una temporala si una spatiala pe care fiecare notiune le contine, asa cum Dao contine Yin si Yang, si care se desfasoara dupa doua axe principale, pe orizontala si pe verticala.

Pe drumul practicarii alchimiei, ca si pe calea cunoasterii, se iau in considerare trei etape care merg de la cea mai rudimentara la cea mai subtila: etapa lui jing, o putere vitala a starii subtile si potentiale; etapa lui qi, „suflu”, „energia” potentiala a manifestarii; si etapa lui shen, „spirit”. De la jing la qi, de la qi la shen, iar de la shen la Dao sau la Vid. Cu aceste etape se intrepatrund trei planuri: cel al lui Taiji, unde dualitatea este cea a Cerului si Pamantului, planul cosmologic; planul lui Yi jing, al perechii Qian/Kun [al simbolizarii principiilor metafizice]; si planul lui Dao cu Yin si Yang [al principiilor metafizice]. De la aceste planuri se trece la alte trei: cel al Omului, cel al simbolurilor si cel al alchimiei.

Tatiana Segal, traducator


„A intelege spiritul in profunzime si a cunoaste procesele de transformare [adica mecanismele vietii, cu alte cuvinte «a fi un Om mare»] inseamna «a sonda Principiul, a merge in strafundurile naturii sale si a-si stabili propriul destin»”. (Jinsi lujie, comentat de Ye Cai )


„In rinichi este Esenta [jing], in corp este Suflul [qi], in mintea‒inima este Spiritul [shen], cele trei componente ale fiintei umane”.

Isabelle Robinet

Cuprins

Capitolul I
INTRODUCERE GENERALA 11
Crearea lumii 19
Deconstructia logica 21

Capitolul II
SCURT ISTORIC 31

Capitolul III
UNITATEA TRANSCENDENTA A CELOR TREI INVATATURI 52
Referintele autorilor sincretisti 59
Temele generale 62
Demersul 63
Taiji, Haosul si Centrul 65
Xing 68
Xin 71

Capitolul IV
LIMBAJUL ALCHIMIC SAU INCERCAREA DE A SPUNE CONTRARUL 77
Xiang 86
Procedee si forme 92
Exemplu de functionare a unei perechi de xiang-uri 94
Artificiile de retorica 97

Capitolul V
CATEVA ELEMENTE DE PRACTICA 104
Culesul 104
Trecatoarea Misterioasa (xuan guan) 104
Clipa 109
Fuziunea Sud-Vestului si a Nordului; Haosul Originar 113
Yang-ul Cerului Anterior 116
Regimul Focului 122
Lumea de-a-ndoaselea (diandao) 132
Yin si Yang 135
Sus si jos; a se scufunda si a pluti 135
Luna 141
Imbinarile 142
Coincidenta contrariilor 143

Capitolul VI
DIFERITELE PLANURI 148
Etapele 148
Jocul diferitelor planuri 151
De la jing la qi 155
Etapa intermediara, de la qi la shen 159
A treia etapa, de la shen la Vid 162

Capitolul VII
NOTIUNEA DE XING 165
Sensul termenului xing si al corolarelor sale in confucianism 165
Xing in daoism 172
Xing si ming 179
Xingzong si mingzong 184
Xin si yi 191

WUZHEN PIAN (悟真篇)
INTRODUCERE 197
TRADUCERE SI COMENTARII 203
BIBLIOGRAFIE 253
Lucrari generale 253
Lucrari in limbi occidentale referitoare la alchimia interioara 254
Nume de autori si denumiri de texte de alchimie interioara din secolele VIII–X 255
INDEX DE TERMENI CHINEZESTI 257
INDEX DE NUME DE PERSOANE SI TITLURI DE LUCRARI CHINEZESTI 264


Isabelle Robinet

Isabelle Robinet (1923‒2000) a fost si este unul dintre cei mai renumiti sinologi francezi specializati in daoism. A predat istoria si civilizatia chineza la Universitatea Aix-en-Provence Marseille. A scris numeroase articole stiintifice si cateva carti pe care le numea „de popularizare”, dintre care mentionam: Istoria daoismului de la origini pana in secolul XIV, Herald, 2005; Introducere in alchimia interioara daoista. Despre unitate si multiplicitate, Herald, 2021; Meditatia daoista, Herald, 2007 etc.

Un excelent specialist in daoism, autoarea a fost un maestru desavarsit pentru cei cativa discipoli care au facut fata exigentelor sale, un om de mare cultura, dornic sa cunoasca, deschis la nou, optimist, iar mai presus de toate, un prieten foarte selectiv, dar de nadejde.

 

Opera:

1. Les commentaires du Tao Te King jusqu'au VIIe siecle, Institut des Hautes Etudes Chinoises, 1981.

2. La Revelation du Shangqing dans l'histoire du taoisme, Ecole Francaise d'Extreme‑Orient, 1984.

3. Histoire du taoisme: des origines au XIVe siecle, Cerf, 1991.

4. Introduction a l'alchimie interieure taoiste: de l'unite a la multiplicite, cu o traducere comentata a tratatului "Trezirea la Adevar", Cerf, 1995.

 5. Lao zi et le Tao, Bayard, Paris, 1996.

6. Comprendre le Tao, Albin Michel, Paris, 2002.

7. Les grands traites du Huainanzi, tradus din chineza de Isabelle Robinet, Claude Larre, Elisabeth Rochat de la Vallee, col. Patrimoines, Cerf, Paris, 1993.

 

Alte carti de Isabelle Robinet

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00CH003
Anul aparitiei
2021
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Introduction a l'alchimie interieure taoiste
Teme de interes
titluri Herald
Limba
Romana
Nr. pagini
272
ISBN
978-973-111-829-1
Traducator
Tatiana Segal

Articole