Viziuni din lumea reala

Viziuni din lumea reala este un volum fundamental pentru intelegerea invataturii lui Gurdjieff. In spatiul francofon - ea este cunoscuta indeosebi sub titlul Gurdjieff parle a ses eleves (Gurdjieff le vorbeste elevilor sai) - iar in spatiul anglo-saxon - sub titlul Views from the Real...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Colectia
Serie autor: G.I. Gurdjieff
Anul publicarii
2014
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
304

Descriere

Viziuni din lumea reala este un volum fundamental pentru intelegerea invataturii lui Gurdjieff. In spatiul francofon, ea este cunoscuta indeosebi sub titlul Gurdjieff parle à ses élèves („Gurdjieff le vorbeste elevilor sai"), iar in spatiul anglo-saxon, sub titlul Views from the Real World ("Viziuni din lumea reala"). Volumul este o colectie realizata de principalii discipoli ai lui Gurdjieff, dupa moartea acestuia si are la baza - dupa cum arata inclusiv subtitlul editiei din 1973 - discutiile timpurii purtate la Moscova, Essentuki, Tiflis, Berlin, Londra, Paris, New York si Chicago. In 1973, cartea a aparut simultan in Statele Unite ale Americii si in Canada. In plus, cartea se deschide cu fragmentul intitulat „Licariri de adevar", oferit spre lectura inclusiv de Ouspenski, in timpul primelor sale contacte cu Gurdjieff. Din acest punct de vedere, cititorul prezentului volum are sansa de a lua contactul cu ideile lui Gurdjieff intr-un mod asemanator cu cel in care au facut-o primii sai discipoli.

Gurdjieff se referea la propria scoala spirituala folosind numele de „A Patra Cale", subliniind astfel tocmai diferentele fata de miscarile spirituale aparute pana atunci, ce pot fi incadrate in una din cele trei cai traditionale. Caracteristica acestei „A patra cai" este ca imbratiseaza toate laturile fiintei umane si ca ea poate fi urmata in conditiile vietii obisnuite, omul lucrand in mediul sau familiar si obtinand atat rezultate launtrice, cat si exterioare. Trasatura principala a celei de-a patra cai este armonia, ceea ce o face mai sigura decat toate celelalte. Omul care a devenit constient de toate functiile sale nu mai poate fi luat prin surprindere de nimic si a reusit sa inlature toata mecanicitatea din manifestarile sale.

Cititi un fragment din aceasta carte.
CUPRINS

Introducere ................. 7


I.................................11

Licariri de adevar


II................................51

Cine sunt eu?

Pentru un studiu exact, este necesar un limbaj exact

Omul este o fiinta multipla

Dezvoltarea unilaterala a omului

Primele contacte

Observare de sine

Cum sa dobandesti atentie

Viata interioara si viata exterioara

Fiecare animal lucreaza dupa constitutia sa

De ce suntem aici?


III..............................128

Energie - somn

Exista vreun mijloc de a prelungi viata?

Educatia copiilor

Aparatul formator

Corp - Esenta - Personalitate

Esenta si personalitate

Separarea sinelui de sine insusi

Exercitiul "stop"

Cele trei puteri

Poate fi controlata respiratia?

Atitudini si stari interioare

Sapte categorii de exercitii

Actorul

Arta creatoare - arta subiectiva

Intrebari si raspunsuri


IV..............................206

Dumnezeu Cuvantul

Afirmatie si negatie

Putem fi impartiali?

Totul este material

Cele patru corpuri ale omului


V..............................231

Atelajul

"Vreau sa imi amintesc de mine insumi"

Cele doua curente

Exista doua tipuri de iubire

Liberul arbitru

Frici - identificare

Diferite tipuri de influente

Eliberarea duce la eliberare


VI.............................285

Aforisme


Postfata de Marius Cristian Ene


George Ivanovitch Gurdjieff

Georghii Ivanovitch GURDJIEFF (1866-1949), filozof, pedagog, coregraf si compozitor, a fost un influent maestru spiritual al inceputului de secol XX. S-a nascut la Alexandropol, pe atunci oras in Imperiul Tarist. Nu exista date scrise despre existenta lui Gurdjieff dinainte de 1912. Singurele informatii le putem desprinde din cartea sa intitulata Intalniri cu oameni remarcabili – aparuta inclusiv in traducere romaneasca, in 2006, insa aceasta nu are un caracter autobiografic. Cu un tata grec si o mama armeanca, tanarul George Ivanovitch si-a petrecut copilaria intr-un spatiu in care se intalneau diferite culturi si religii. Din cauza absurditatii sistemului de invatamant rusesc din perioada respectiva, a renuntat rapid la scoala publica, preferand sa ia lectii in particular. In 1912 Gurdjieff isi facea aparitia la Moscova. Poseda o avere considerabila – dobandita, se pare, in urma comertului cu antichitati si, mai ales, cu covoare persane –, dar si o charisma care  atrage rapid primii adepti. Chiar in acesti ani de inceput ai activitatii sale publice, Gurdjieff pregateste baletul intitulat „Lupta magicienilor" si supervizeaza scrierea, de catre discipolii sai, a povestirii numite „Licariri de adevar" - cu care se deschide volumul Viziuni din lumea reala.

In 1915, Gurdjieff il accepta ca elev pe matematicianul P.D. Ouspenski, care in 1909 publicase o lucrare despre A patra dimensiune. In 1916, i se alatura compozitorul Thomas de Hartmann, cu studii muzicale superioare la Moscova si München, care se bucura inclusiv de aprecierea personala a tarului, si sotia acestuia, fosta cantareata de opera Olga de Hartmann. In sfarsit, in 1917, grupul celor mai importanti discipoli ai lui Gurdjieff este completat de Alexandre de Salzmann, pictor, grafician si regizor, si de sotia acestuia, Jeanne de Salzmann, absolventa a Conservatorului din Geneva si apoi studenta a lui Dalcroze, care a dezvoltat euritmia ca metoda de educatie.

Evenimentele tulburi care au avut loc in Rusia in timpul si dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial l-au determinat pe Gurdjieff sa se indrepte spre sud, el si discipolii sai mutandu-se mai intai in orasul caucazian Essentuki si apoi la Tiflis (actualul oras Tbilisi, capitala Georgiei). In acest din urma oras, au fost puse bazele asa-numitului Institut pentru Dezvoltarea Armonioasa a Omului. Cand conditiile din Georgia au devenit, de asemenea, nefavorabile, Gurdjieff, insotit de adeptii sai, s-a mutat la Istanbul, unde Ouspenski era deja stabilit. Peregrinarile au continuat apoi in diferite locatii din Europa Occidentala, pentru ca, in cele din urma, grupul si Institutul sa se stabileasca langa Paris, in castelul Prieuré, din Fontainebleu. Aici, numarul adeptilor a crescut, iar din 1924 Gurdjieff a inceput o serie de calatorii in Statele Unite ale Americii, unde a castigat, de asemenea, numerosi discipoli, gratie lui A.R. Orage, fost editor al revistei The New Age. In acelasi timp, la Londra, P.D. Ouspenski intemeia Societatea de Studiu a Psihologiei Normale, puternic influentata de ideile lui Gurdjieff, cu care rupsese insa legaturile inca din timpul sejurului la Constantinopol.

In 1924, Gurdjieff a suferit un grav accident de masina, din care si-a revenit in urma unei convalescente de cateva luni. In timp ce isi recapata fortele, a luat mai multe decizii extrem de importante: dizolvarea formala a Institutului (desi discipolii cei mai importanti i-au ramas aproape) si inceputul unei activitati literare in timpul careia va scrie mii de pagini. Locul preferat de Gurdjieff pentru scrierea operei sale a fost celebra Café de la Paix din Paris. Gurdjieff a incetat din viata la 29 octombrie 1949, la spitalul din Neuilly-sur-Seine, langa Paris. Ceremonia de inmormantare a avut loc la Catedrala ortodoxa rusa „Alexandru Nevski“, iar trupul a fost ingropat in cimitirul din Fontainebleu-Avon.

Opera (selectiv):

Récits de Belzebuth à son petit-fils, Editions du Rocher, 1995;

All and Everything or Beelzebub's Tales to His Grandson: An Objectively Impartial Criticism of the Life of Man, New York, Harcourt, Brace & Company, 1950;

Rencontres avec des hommes remarquables, Editions du Rocher, 2004;

Meetings with Remarkable Men, E.P. Dutton & Co., New York, 1963;

La vie n'est réele que lorsque "je suis", Editions du Rocher, 1998;

Life is Real Only Then, When "I Am", Elsevier-Dutton Publishing Company, New York, 1981;

Gurdjieff parle à ses élèves, Editions du Rocher, 2003;

Views from the Real World: Early Talks of G.I. Gurdjieff, E.P. Dutton & Co., New York, 1973;

 

Adrese utile:

http://www.institut-gurdjieff.com (Institutul Gurdjieff - Paris)

http://www.gurdjieff-foundation-newyork.org (Fundatia Gurdjieff - New York)

http://www.gurdjieff.com (Societatea Gurdjieff - Londra)

http://www.iagf.org (Asociatia Internationala a Fundatiilor Gurdjieff)

 

Marius Cristian Ene

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00GU002
Anul aparitiei
2014
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Traduceri posibile ale titlului
Aspecte din lumea reala, Viziuni din lumea reala
SKU editii anterioare
00MT003
ISBN editii anterioare
978-973-111-209-1
Limba
Romana
Nr. pagini
304
Cod bara editii anterioare
5948417250036
Traducator
Gabriela Nica

Articole