Viata e reala doar atunci cand EU SUNT

Aceasta este prima si singura editie autorizata in limba romana a lucrarii „Viata e reala doar atunci cand 'Eu sunt' `` - sau cea de-«A Treia Serie» din „Despre Tot si din Toate`` scrisa de G. I. Gurdjieff - traducerea si publicarea acesteia fiind realizate cu sprijinul Institutului Gurdjieff din Romania si al Institutului Gurdjieff Paris.

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Viata e reala doar atunci cand EU SUNT
Colectia
Serie autor: G.I. Gurdjieff
Anul publicarii
2015
Coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Numar pagini
272
ISBN
978-973-111-571-9
Cod Bare EAN
5948417440017

Descriere

Aceasta este prima si singura editie autorizata in limba romana a lucrarii „Viata e reala doar atunci cand «Eu sunt»”, sau cea de-«A Treia Serie» din „Despre Tot si din Toate” scrisa de G. I. Gurdjieff, traducerea si publicarea acesteia fiind realizate cu sprijinul Institutului Gurdjieff din Romania si al Institutului Gurdjieff Paris.

***********************

„Gurdjieff se adreseaza omului de astazi, celui care nu mai stie sa recunoasca adevarul sub diversele forme in care acesta i s-a revelat inca din cele mai vechi timpuri – acelui om profund nesatisfacut care se simte izolat, fara ratiune de a fi.

Insa, avand in vedere un astfel de om, cum sa fie trezita in el o inteligenta capabila sa discearna intre real si iluzoriu?

Conform lui Gurdjieff, adevarul nu poate fi abordat decat daca toate partile care constituie fiinta umana: gandirea, sentimentul, corpul sunt atinse cu aceeasi forta si in acel mod particular care este potrivit cu fiecare dintre ele, fara de care dezvoltarea va ramane unilaterala si va trebui sa se opreasca mai devreme sau mai tarziu.

Fara o intelegere efectiva a acestui principiu, orice munca asupra sinelui este condamnata sa devieze de la scopul acesteia. Conditiile esentiale vor fi intelese si interpretate gresit si vom vedea o repetare mecanica a unor forme de efort care nu vor depasi nivelul obisnuit.

Gurdjieff stia sa foloseasca fiecare circumstanta a vietii pentru a-i face pe oameni sa simta adevarul”.

Jeanne de Salzmann

***************************

„Eu sunt ...? Oare ce s-a ales din acea senzatie deplina de mine insumi in intregime, care se afla in mine altadata imediat ce pronuntam aceste cuvinte in timpul procesului de amintire de sine...?

Este oare posibil ca aceasta aptitudine interioara dobandita cu pretul atator renuntari si auto-mortificari de tot felul, astazi cand actiunea acesteia asupra fiintei mele este mai necesara decat insusi aerul pe care il respir, sa fi disparut fara sa lase urme?

Nu, asta nu se poate... Ceva aici nu este just!

Aici este sigur altceva ... sau daca nu, atunci tot ce se afla in sfera Ratiunii este ilogic.

Nu – puterea de a face eforturi constiente si de a asuma o suferinta voluntara nu este inca atrofiata in mine.

Conform cu tot trecutul meu si tot ceea ce ma asteapta trebuie inca sa fiu.

Eu vreau ...si inca voi fi.”

G.I. Gurdjieff


George Ivanovitch Gurdjieff

Georghii Ivanovitch GURDJIEFF (1866-1949), filozof, pedagog, coregraf si compozitor, a fost un influent maestru spiritual al inceputului de secol XX. S-a nascut la Alexandropol, pe atunci oras in Imperiul Tarist. Nu exista date scrise despre existenta lui Gurdjieff dinainte de 1912. Singurele informatii le putem desprinde din cartea sa intitulata Intalniri cu oameni remarcabili – aparuta inclusiv in traducere romaneasca, in 2006, insa aceasta nu are un caracter autobiografic. Cu un tata grec si o mama armeanca, tanarul George Ivanovitch si-a petrecut copilaria intr-un spatiu in care se intalneau diferite culturi si religii. Din cauza absurditatii sistemului de invatamant rusesc din perioada respectiva, a renuntat rapid la scoala publica, preferand sa ia lectii in particular. In 1912 Gurdjieff isi facea aparitia la Moscova. Poseda o avere considerabila – dobandita, se pare, in urma comertului cu antichitati si, mai ales, cu covoare persane –, dar si o charisma care  atrage rapid primii adepti. Chiar in acesti ani de inceput ai activitatii sale publice, Gurdjieff pregateste baletul intitulat „Lupta magicienilor" si supervizeaza scrierea, de catre discipolii sai, a povestirii numite „Licariri de adevar" - cu care se deschide volumul Viziuni din lumea reala.

In 1915, Gurdjieff il accepta ca elev pe matematicianul P.D. Ouspenski, care in 1909 publicase o lucrare despre A patra dimensiune. In 1916, i se alatura compozitorul Thomas de Hartmann, cu studii muzicale superioare la Moscova si München, care se bucura inclusiv de aprecierea personala a tarului, si sotia acestuia, fosta cantareata de opera Olga de Hartmann. In sfarsit, in 1917, grupul celor mai importanti discipoli ai lui Gurdjieff este completat de Alexandre de Salzmann, pictor, grafician si regizor, si de sotia acestuia, Jeanne de Salzmann, absolventa a Conservatorului din Geneva si apoi studenta a lui Dalcroze, care a dezvoltat euritmia ca metoda de educatie.

Evenimentele tulburi care au avut loc in Rusia in timpul si dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial l-au determinat pe Gurdjieff sa se indrepte spre sud, el si discipolii sai mutandu-se mai intai in orasul caucazian Essentuki si apoi la Tiflis (actualul oras Tbilisi, capitala Georgiei). In acest din urma oras, au fost puse bazele asa-numitului Institut pentru Dezvoltarea Armonioasa a Omului. Cand conditiile din Georgia au devenit, de asemenea, nefavorabile, Gurdjieff, insotit de adeptii sai, s-a mutat la Istanbul, unde Ouspenski era deja stabilit. Peregrinarile au continuat apoi in diferite locatii din Europa Occidentala, pentru ca, in cele din urma, grupul si Institutul sa se stabileasca langa Paris, in castelul Prieuré, din Fontainebleu. Aici, numarul adeptilor a crescut, iar din 1924 Gurdjieff a inceput o serie de calatorii in Statele Unite ale Americii, unde a castigat, de asemenea, numerosi discipoli, gratie lui A.R. Orage, fost editor al revistei The New Age. In acelasi timp, la Londra, P.D. Ouspenski intemeia Societatea de Studiu a Psihologiei Normale, puternic influentata de ideile lui Gurdjieff, cu care rupsese insa legaturile inca din timpul sejurului la Constantinopol.

In 1924, Gurdjieff a suferit un grav accident de masina, din care si-a revenit in urma unei convalescente de cateva luni. In timp ce isi recapata fortele, a luat mai multe decizii extrem de importante: dizolvarea formala a Institutului (desi discipolii cei mai importanti i-au ramas aproape) si inceputul unei activitati literare in timpul careia va scrie mii de pagini. Locul preferat de Gurdjieff pentru scrierea operei sale a fost celebra Café de la Paix din Paris. Gurdjieff a incetat din viata la 29 octombrie 1949, la spitalul din Neuilly-sur-Seine, langa Paris. Ceremonia de inmormantare a avut loc la Catedrala ortodoxa rusa „Alexandru Nevski“, iar trupul a fost ingropat in cimitirul din Fontainebleu-Avon.

Opera (selectiv):

Récits de Belzebuth à son petit-fils, Editions du Rocher, 1995;

All and Everything or Beelzebub's Tales to His Grandson: An Objectively Impartial Criticism of the Life of Man, New York, Harcourt, Brace & Company, 1950;

Rencontres avec des hommes remarquables, Editions du Rocher, 2004;

Meetings with Remarkable Men, E.P. Dutton & Co., New York, 1963;

La vie n'est réele que lorsque "je suis", Editions du Rocher, 1998;

Life is Real Only Then, When "I Am", Elsevier-Dutton Publishing Company, New York, 1981;

Gurdjieff parle à ses élèves, Editions du Rocher, 2003;

Views from the Real World: Early Talks of G.I. Gurdjieff, E.P. Dutton & Co., New York, 1973;

 

Adrese utile:

http://www.institut-gurdjieff.com (Institutul Gurdjieff - Paris)

http://www.gurdjieff-foundation-newyork.org (Fundatia Gurdjieff - New York)

http://www.gurdjieff.com (Societatea Gurdjieff - Londra)

http://www.iagf.org (Asociatia Internationala a Fundatiilor Gurdjieff)

 

Marius Cristian Ene

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00GU001
Anul aparitiei
2015
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 20 cm.
Titlul original
Life is Real Only Then, When 'I Am'
Limba
Romana
Nr. pagini
272
ISBN
978-973-111-571-9
Traducator
Mambet Cantemir

Articole