Pe 13 februarie va asteptam la Libraria Seneca AntiCafe, la Traditia straveche nordica: mituri, ritualuri si practici samanice, un dialog despre titlurile „Samanul din Nord" de Evelyn C. Rysdyk, „Calea Samanului” de Michael Harner si „Edda – povesti din mitologia nordica” de Snorri Sturluson.
La aceasta intalnire vom explora mitologia si practicile samanismulu nordic, impreuna cu Anja Normann din Suedia, saman din traditia nordica, Ioana Iliut (facilitator de practici samanice) si Andreea Tincea (senior editor Herald). Pentru a afla mai multe detalii despre aceste subiect si atelierele pe care Anja le va sustine in Romania, am discutat mai multe cu Ioana Iliut, in cadrul unui interviu acordat Editurii Herald.
Cum ai descrie tu notiunea de samanism? Este samanismul o religie?
In primul rand trebuie mentionat faptul ca acest cuvant - samanism - vine din Siberia si, la origini, se refera doar la practicile din aceasta zona. In fiecare traditie indigena si in fiecare zona a lumii, setul de practici spirituale practicate de populatia indigena, are alte denumiri.
Ceea ce astazi numim generic “samanism”, adica practicile ceremoniale si spirituale de tip animistic nu sunt nicidecum o religie, ci mai degraba diferite seturi de valori si practici, specific adaptate fiecarei zone de unde provin si populatiei acesteia.
Ce anume te-a atras pe tine catre aceasta traditie?
De la o varsta foarte frageda am simtit ca lumea in care traim este mult mai mult decat doar ceea ce putem vedea si atinge, asa ca, inca din adolescenta am inceput sa caut practici si ceremonii, care explicau si imi aduceau mai aproape ceea ce simteam si intuiam. Am petrecut mult timp alaturi de popoare indigene - si in ceremonii cu acestea - din multe zone ale lumii (America de Nord, America de Sud si America Centrala), iar apoi m-am apropiat de practicile stravechi din Europa. Toate acestea mi-au adus mai aproape propriile radacini si de propriul mod in care ma apropii de natura si comunic cu ea.
Din experienta ta, ce anume cauta oamenii atunci cand ajung la un saman? Care sunt principalele probleme care pot fi rezolvate?
De multe ori oamenii ajung la barbatii sau femeile vindecator atunci cand celelalte metode empirice sau rationale de vindecare nu (mai) functioneaza, de multe ori in cautarea unui sens mai adanc al existentei. In lumea in care traim, multi oameni sunt deconectati de natura, de ciclurile naturale ale ei, dar si de propriile cicluri de viata, iar continua alergare dupa recunoastere si stabilitate financiara adeseori ajung sa nu mai aiba sens. De obicei acesta este punctul in care multi oameni isi indreapta privirea inspre practicile spirituale, fie ca este vorba de practicile religioase sau de practicile de vindecare indigene.
In procesul de vindecare, de ce este important sa ne onoram stramosii?
Stramosii sunt parte din sangele, din ADN-ul nostru. Le pastram in sange atat codul genetic, cat si cunoasterea si/sau traumele. Reconectarea la liniajul este importanta pentru revenirea la o stare de acceptare a propriei vieti si a tuturor componentelor care ne fac sa fim persoanele care suntem in ziua de astazi.
Curatarea energetica a liniajului si uneori desprinderea blanda de traumele stramosilor nostri ne pot ajuta sa ne traim propria viata, fara a repeta modele comportamentale si relationale mostenite din mosi-stramosi.
Care este specificul ceremoniilor si practicilor nordice stravechi?
In primul rand doresc sa mentionez ca nu sunt o autoritate in domeniul practicilor stravechi din nordul Europei, motiv pentru care imi doresc sa aduc in tara persoane care provin exact din aceste liniaje, persoane care ne pot aduce aceste practici si ceremonii intr-un mod direct si nealterat.
Practicile Nordice de vindecare sunt, din ceea ce simt, similare din multe puncte de vedere cu practicile noastre stravechi, ele bazandu-se pe comunicarea cu elementele naturii, prin apropierea de pamant, de energiile acestuia. Prin aceasta comunicare, comuniune ceremoniala cu natura, se creeaza o apropiere fireasca si blanda de propria noastra natura umana.
Ce aduce nou cursul Forta strabunilor cu Anja Normann, fata de alte cursuri pe care le-ai organizat pana in prezent?
Cursul Forta strabunilor aduce exact aceasta conectare prin natura si prin intermediul energiilor din natura, la natura umana. Acest lucru ne ajuta sa intram in contact cu propriul liniaj ancestral si sa lasam in trecut acele lucruri care nu ne mai servesc, acele modele mostenite care nu ne ajuta sa traim o viata echilibrata.
Dupa cum am spus si mai sus, simt ca practicile din nordul Europei sunt foarte apropiate de practicile noastre stravechi, iar acest curs faciliteaza exact acest lucru - conectarea la propriile noastre radacini, la energiile pamantului pe care traim.
Comentarii