Traim repede. Ne grabim sa mancam, sa ajungem la birou, sa iubim, sa ne culcam copiii, sa ne realizam sarcinile zilnice. Ne grabim sa fim si sfarsim prin a fi extenuati. Nu stiu daca furnicile sunt constiente de bobul pe care-l cara in spate. Nu stiu daca ele sunt constiente de misiunea lor. In aceste zile nu mai sunt sigur nici de noi oamenii, ca suntem atenti si constienti la ceea ce facem si mai ales CUM facem. Observ cum ne transformam in robotei mai rapid decat robotii care vor sa devina oameni.
Cum incetinim? Cum devenim atenti si constienti? Chogyam Trungpa ne propune prin cartile sale Mindfulness in actiune si Mindfulness, munca sex si bani, sa devenim atenti intr-o maniera blanda si profund constienta. Nu vine sa ne predice budismul si nici sa ne faca sa ne retragem in manastiri sau pesteri in care sa devenim iluminati.
Ne invita sa ne grabim incet si sa simtim momentele vietii, acolo unde se intampla, la munca sau acasa. Autorul are un stil de a scrie care ne provoaca sa incetinim, sa observam, sa simtim fiecare rand pe care-l scrie. Este un mindful reading care ne ajuta sa constientizam unde suntem si ce facem. Nu pune etichete si nu ne critica. Propune si ne lasa sa alegem.
In cartea Mindfulness, munca, sex si bani Trungpa ne ajuta sa realizam ca putem incetini fara a renunta la job- urile noastre, la visurile noastre. Nu ne propune izolarea ca modalitate de salvare. Putem continua sa muncim, sa iubim, sa folosim banii intr-o maniera constienta si fara un atasament datator de suferinta. Autorul, un ganditor profund si creativ, pionier al educatiei budiste in America anilor 70, ne propune o existenta spirituala cu atat mai provocatoare cu cat implica actiunea, actiunea mundana, si nu practica spirituala prin izolare, retragere, renuntare.
Chogyam Trungpa, prin ideile pe care le impartaseste in aceste carti intr-o maniera calda, profund umanista, ne invita sa ne observam viata. Cum muncim, cum iubim, cum cheltuim, cum traim, acceptand simplitatea fireasca a implicarii naturale in ritmul cotidian al vietii. Indirect, autorul ne face sa incepem sa practicam mindfulness-ul intr-o maniera naturala, informala, devenind atenti asupra modului in care actionam.
In cartea sa, Mindfulness in actiune, Trungpa ne invata sa practicam meditatia, metoda de a ne imprieteni cu noi insine! Folosind metafore si un stil simplu, prietenos, principiile mindfulness-ului devin accesibile si noua, cei educati intr-un stil cultural si religios diferit.
Practica meditatiei este ca imblanzirea unui mustang, a unui cal salbatic. Cel mai bun mod de a o imblanzi este de a-i da o jucarie, poate un ursulet de plus, adica respiratia. Simplitate fara pampoane. Simplitate fara confuzie. Mintea pune intrebari dar nu toate intrebarile sunt bune. Toate ne sunt posibile dar nu toate ne sunt de folos...
Daca Occidentul ni-l propune pe Sfantul Augustin, Orientul ni-l ofera pe (aproape) contemporanul Chogyam Trungpa. Diferente si asemanari contopite in aceste doua personalitati catre acelasi scop, servind umanitatea. Ambii iubind oamenii si dorind sa-i ajute, unul dintre ei (Sf. Augustin) mai intai a trait in lume si apoi s-a retras, celalalt (Trungpa) a fost calugar intrand apoi sa traiasca spiritualitatea in viata obisnuita.
Parcurgerea cartilor sale ne ofera pe de o parte, posibilitatea de a ne largi orizonturile spirituale, si pe de alta parte ne propune atingerea unui echilibru dinamic in relatiile noastre, cu noi insine si cu ceilalti prin practica mindfulness.
Sa exersam!
Lucian Negoita
Psihoterapeut principal, formator si supervizor in psihoterapie cognitiv-comportamentala, Trainer mindfulness, Fondator Centrul de practica in Mindfulness,
www.mindfulnesshub.ro
www.luciannegoita.ro
Comentarii