Parentaj sensibil si inteligent - starea de sanatate psihologica, fizica si relationala a copiilor si a viitorilor adulti

Stilul de educatie si relatia dintre parinte si copil influenteaza in mare masura starea de sanatate psihologica, fizica si adaptarea sociala a copiilor si viitorilor adulti - Iulia Feordeanu, director al Asociatiei Sol Mentis, psiholog

Programe gratuite de educatie pentru parinti, aceasta este cea mai noua oportunitate oferita de Asociatia Sol Mentis din Bucuresti catre beneficarii sai din toata tara. Va propunem un articol despre munca unui ONG directionata in beneficiul comunitatilor din orase raspandite in toata Romania! Sprijinul psihologic si educational vine acum in intampinarea ta! Urmariti in continuare un material realizat de psihologul Iulia Feordeanu, director al Asociatiei Sol Mentis, din Bucuresti, www.solmentis.ro:

 

ASOCIATIA SOL MENTIS

La Asociatia Sol Mentis desfasuram programe gratuite adresate:

 • Parintilor, carora le propunem o filozofie umanista de crestere si educatie a copiilor, fara pedepse si fara recompense, cu respect pentru lumea emotionala a copilului si pentru drepturile acestuia;
 • Profesorilor - carora le propunem un program de educatie etica ”Invatand sa traim impreuna”, program in care descopera prin exercitii interactive si participative cat de important este rolul profesorului in formarea unei atitudini etice si umaniste a generatiilor de copii si cum pot dascalii sa contribuie activ la construirea unei societati de maine intemeiate pe valori etice solide;
 • Copiilor si tinerilor privati de mijloacele elementare de ingrijire carora le oferim un program de asistenta emotionala prin metoda Sandwork, metoda inspirata din tehnicile de psihoterapie jungiana si din terapia prin jocul cu nisip.

  Toate programele desfasurate la Sol Mentis sunt recunoscute international si verificate in practica de peste 10 ani

 

PARTENERIAT in beneficiul comunitatii

b2ap3_thumbnail_cartea-istoria_arogantei_persp_mare.jpg

Ne mandrim si suntem bucurosi sa avem editura Herald ca partener pentru toate cele trei programe desfasurate. Pentru programe de asistenta emotionala prin metoda Sandwork expresiv am sustinut publicarea cartii Sandwork expresiv o abordare jungiana de Eva Pattis Zoja, si am fost parteneri in organizarea evenimentelor care au avut-o invitata pe autoare, iar in cadrul programului de Educatie Etica al Asociatiei Sol Mentis, am beneficiat de sprijinul editub2ap3_thumbnail_sandwork_persp_mare.jpgrii Herald care a publicat cartea analistului jungian Luigi Zoja despre Istoria arogantei.                                                                                  

 

COLECTIA JUNGIANA: click AICI!

 

 

 

 

SPRIJIN SI EDUCATIE PARENTALA… OFERITE GRATUIT

Pentru programul de educatie parentala, ne propunem sa ajungem in constiinta cat mai multor parinti, si de aceea am lansat impreuna cu editura Herald seria de ateliere gratuite pentru parinti care se vor desfasura in mai multe librarii partenere editurii, din tara.

b2ap3_thumbnail_cursuri_solmentis_FB_cover.jpg

De ce credem ca parintii au nevoie de sprijin?

Daca citim rapoartele autoritatilor care se ocupa de protectia copiilor putem fi descurajati, dar noi vrem sa nu ne demoralizam, ci sa contribuim la schimbarea modului cum sunt crescuti si educati copiii, mod de educatie mostenit din mosi-stramosi, si care, asa cum arata si ultimele cercetari in neurologie, nu are consecinte pozitive pe termen lung pentru bunastarea fizica si emotionala a copiilor, viitori adulti.

b2ap3_thumbnail_AP-dalles.jpg

In primul rand, conform statisticilor ale Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copiilor si Adoptie  (adresa web: http://www.copii.ro/alte_categorii.html), in perioada 1 ianuarie 2013-31 decembrie 2013, numarul de cazuri de abuz,neglijare si exploatare raportate a fost de 12.129.

 In al doilea rand, conform Studiului sociologic la nivel national „Abuzul si neglijarea copiilor”, lansat in anul 2013 si realizat de catre organizatia Salvati copii (disponibil la adresa: http://www.salvaticopiii.ro/), 38% dintre parinti folosesc bataia ca metoda de disciplinare, iar 63% din copii declara ca sunt batuti acasa de parinti. Recent a fost lansat si studiul UNICEF privind violenta asupra copiilor, inclusiv violenta verbala, cu rezultate ingrijoratoare.

Stim de asemenea ca parintii isi iubesc copiii si isi doresc sa le ofere o educatie potrivita si sprijinul de care acestia au nevoie, dar mai stim si ca, nu este intotdeauna usor sa schimbi influentele trecutului, iar noi, parintii de astazi am fost, probabil cu totii, crescuti cu un stil de educatie autoritar, departe de cel pe care ni-l propun astazi specialistii din domeniile psihologiei dezvoltarii, teoriilor atasamentului si neurobiologiei interpersonale.

 

Unele dintre consecintele stilului de educatie autoritar, asa cum rezulta ele din observatii si studii longitudinale sunt:

 • Scaderea stimei de sine la copil si viitorul adult
 • Neincredere in adulti
 • Tulburari psihosomatice (ulcer, hipertensiune arteriala, alergii, astm, etc)
 • Adictii la adulti
 • Perpetuarea modelului autoritor de educatie si a consecintelor nefavorabile
 • Lipsa de asumare a responsabilitatii
 • Inhibarea creativitatii, curiozitatii si spontaneitatii naturale a copilului

Partea cea mai delicata in ce priveste stilul autoritar de educatie este ca foarte usor se poate trece de la autoritate la dominare si de aici la violenta fizica si emotionala asupra copiilor.  Astazi stim, datorita progresului cerecetarilor si studiilor longitudinale desfasurate pe parcursul a mai multe decenii, ca stilul de educatie si relatia dintre parinte si copil influenteaza in mare masura starea de sanatate psihologica, fizica si adaptarea sociala a copiilor si viitorilor adulti. Studiile si argumentele in sprijinul acestei idei sunt prezentate si detaliate in cartile din colectia Parentaj a Editurii Herald.  

 

ATELIERE GRATUITE. SPRIJIN PSIHOLOGIC

Asociatia Sol Mentis si editura Herald isi propun impreuna sa vina si mai mult in sprijinul parintilor: vrem sa le oferim, in librarii, pe langa subiecte de lectura, si suport de specialitate si sprijin emotional pentru a putea sa isi inteleaga si sa isi integreze experientele de parentaj din copilarie, dar si sa poata sa ofere copiilor lor si lor insisi ceea ce au nevoie moment de moment. In acest scop desfasuram seria de ateliere gratuite dedicate parintilor. Trainerii nostri sunt psihologi, dar si mame, si pot astfel sa empatizeze deplin cu parintii interesati.

b2ap3_thumbnail_10712790_727310394008301_2710230185259204348_n.jpg

 

Temele pe care le propunem parintilor sunt:

1. Emotiile dificile ale copiilor: plansul si crizele de furie

2. Disciplina democratica fara pedepse si recompense 

3. Jocul si rolul lui terapeutic

4. Cum sa iti pastrezi vitalitatea si pofta de viata ca parinte 

* Acestor patru intalniri, li se mai adauga una, la final, in care parintii pot primi feed-back sau raspunsuri la intrebari, referitoare la ceea ce au aplicat acasa cu copiii lor din informatiile prezentate in cele patru intalniri tematice.

 

Recomandam participarea la toate cele cinci intalniri gratuite, deoarece acestea sunt structurate in asa fel incat sa ofere parintilor o viziune de ansamblu asupra nevoilor copiilor si o baza de pornire pe care pot constru o relatie durabila si plina de satisfatcii cu copiii lor si cu ei insisi.

 

www.solmentis.ro

 

Va asteptam asadar in librariile partenere!

Programul acestor ateliere care se vor desfasura in librarii din tota tara este accesibil in site-ul editurii Herald la domeniul Evenimente si targuri dar si pe canalele de comunicare ale Asociatiei Sol Mentis si pe site-ul nostru www.solmentis.ro .

 

 

 

 

 

Comentarii

Carte
Mintea si creierul adolescentului - De la furtunile emotionale la neurostiinta transformarilor si stimularea potentialului Folosind un ton colocvial captivant, potrivit atat tinerilor, cat si celor care lucreaza cu ei sau ii ingrijesc, Daniel Siegel darama miturile despre „adolescentii innebuniti de hormoni” si le...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Daniel J. Siegel   Dr. Daniel J. Siegel este un renumit specialist in educatie si psihiatrie, profesor la Universitatea din California, director al centrului de cercetare Mindful Awareness din cadrul aceleiasi...
Detalii autor
Colectie
PARENTAJ In colectia noastra de carti de parenting, vei gasi o selectie impresionanta de lucrari scrise de autori precum Aletha Solter, Michael Thomson, Daniel Siegel, Alice Miller, Sura Hart si Greenspan -...
Detalii colectie