Luigi Zoja

Istoria arogantei - Psihologia si limitele dezvoltarii

[Aceasta carte] abordeaza marea problema a psihologiei occidentale: devotamentul ei pentru expansiune. Circumscriind toate formele de psihologie si terapie personala intre limitele istoriei - culturii si mitului occidentale - Zoja evidentiaza negarea milenara a limitelor – prin urmare - vinovatia concomitenta care ne bantuie. O carte cu adevarat fundamentala; poate schimba modul in care gandesti.

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Istoria arogantei - Psihologia si limitele dezvoltarii
[Aceasta carte] abordeaza marea problema a psihologiei occidentale: devotamentul...
0,00 RON
(-%)

Descriere

[Aceasta carte] abordeaza marea problema a psihologiei occidentale: devotamentul ei pentru expansiune. Circumscriind toate formele de psihologie si terapie personala intre limitele istoriei, culturii si mitului occidentale, Zoja evidentiaza negarea milenara a limitelor – prin urmare, vinovatia concomitenta care ne bantuie. O carte cu adevarat fundamentala; poate schimba modul in care gandesti.

James Hillman

*

[…] inceputurile psihice ale dezvoltarii economice au ramas refulate in constiinta colectiva. Relatia dintre psihicul nostru si dorinta este grav bolnava. De ce dorim mai mult? Pentru indivizi, ca atare, exista deja multi indicatori − de pilda, procentajul de sinucideri, de nevroze, de boli ale aparatului digestiv, rata criminalitatii − care ne fac sa credem ca viata colectivitatii se deterioreaza, atunci cand oamenii au mai mult. […]

Am scris acest eseu catre sfarsitul secolului al XX-lea. In primul deceniu al secolului al XXI-lea, l-am adus la zi, l-am publicat din nou: cu un amestec de satisfactie si de durere, notam ca discutia a devenit inca si mai actuala si se confirma tot mai mult. Acum examinez problema pentru a treia oara, cu ocazia aparitiei editiei in limba romana: si inca o data cu placere si cu suferinta launtrica. […]

Pentru grecii antici, sa vrei prea mult era hybris, singurul pacat adevarat conform eticii lor. Noi suntem mandri ca am mostenit de la greci fundamentele noastre filozofice, stiintifice, artistice: dar am rasturnat cu capul in jos invatatura lor morala.

Luigi Zoja

Cuprins

Prefata la editia romana

Prefata

Partea intai

PROBLEMA

1. Mitul cresterii, mitul limitei

2. Un teren psihologic

3. Observatii asupra limitei in culturile neoccidentale

Partea a doua

TRECUTUL ELEN

4. Egoismul divin al traditiei

5. Ordinea limitei

6. Istoria pusa in miscare

7. Marile schimbari

Partea a treia

DE LA GRECI LA NOI

8. Continuitate si transformari: de la limita la nevoia de infinit

9. Continuitatea mitului limitei: povestirile grecilor

10. Continuitatea mitului limitei: relatarile Occidentului

Partea a patra

PEDEAPSA SE INTOARCE

11. Teritoriul crizei

12. Caile reconstructiei

13. Moarte, depresie si vinovatie

Opere citate

Nota bibliografica

Despre autor

Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia