Recunosc ca atunci cand am primit invitatia de a citi aceste doua carti ,,Mindfulness - Pe locuri, fiti gata... respirati!” si „Familia constienta” am avut o strangere de inima. Cum piata este plina in momentul de fata de programe de mindfulness si de retete miraculoase de pastrat „zen-ul” cand copilul are un tantrum de nu-l mai opreste nici politia, ma asteptam ca aceste carti sa fie din aceasta categorie.
Totusi, am lasat asteptarile deoparte si am pornit lectura acestor carti, in speranta ca vor putea fi viitoare recomandari de lectura pentru clientii mei din cabinet.
Surpriza cea mai mare si mai frumoasa a venit din partea cartii scrisa de Carla Naumburg. Primul gand, dupa ce am finalizat-o de citit, a fost acela ca e o carte jucausa.
Ceea ce este un lucru extraordinar de benefic pentru parintele care o citeste cu scopul de a-si ajuta copilul in crizele emotionale, deoarece sobrietatea si rigiditatea in relatia cu cel mic aduc tensiune si chiar mai multa frustrare.
Este o carte care ofera solutii comprehensive pentru toti parintii, modalitati simple si diverse pentru a-i ajuta pe copii si parinti sa fie atenti, sa-si gestioneze emotiile si sa devina constienti de ei insisi. Tocmai pentru jucausenia sa si pentru simplitatea expunerii metodelor este o carte pe care o voi recomanda de acum inainte parintilor.
In ceea ce priveste lectura cartii „Familia constienta” nu pot spune ca este la fel de usoara, desi cartile nu pot fi comparate intre ele.
Shefali Tsabary expune amplu si frumos modul in care cultura ii programeaza pe parinti sa dea gres, mentinandu-i intr-o stare de „comoditate” sociala si falsa implicare, indepartandu-i de la conectarea autentica cu membrii familiei si mai ales de la conectarea cu cei mici.
Chiar mi-a placut ca Tsabary vorbeste despre faptul ca este bine sa ne recunoastem sentimentele si sa invatam sa le lasam sa existe, mai degraba decat sa speram ca vor disparea daca le ignoram. Acelasi lucru este valabil si pentru sentimentele copiilor nostri. Mi-a placut, de asemenea, modul in care Tsabary s-a concentrat asupra parintilor, semnalizand ca este important sa se ocupe de sentimentele lor, fara a le transpune asupra copiiilor lor. Doar pentru ca ne este teama nu inseamna ca trebuie sa cream acelasi mediu pentru copiii nostri. In schimb, ar trebui sa recunoastem circumstantele care ar putea aparea si sa-i a jutam pe copiii nostri sa se pregateasca pentru ei. Este o carte ce poate ajuta la transformarea parintilor si la cresterea armonioasa a copiilor, singura conditie fiind sa fie citita cu dorinta de schimbare, transformare a fiecaruia si a intregii familii.
Catalina Serban este psiholog clinician, psihoterapeut si trainer, speaker la evenimentul Cum sa construim o relatie armonioasa cu copiii nostri.
Comentarii