Bartolomeu Constantin Savoiu este un general de brigada (in rezerva) al Armatei Romane, inalt demnitar francmason, fost judecator la Tribunalul Prud`hommes in Franta, arhonte al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, consilier in relatii economice internationale, militant politic si va fi invitatul editurii Herald, la evenimentul de pe 4 martie, Masoneria - Istoria si filosofia Ordinului de la Marile Misterii ale Antichitatii pana in prezent.
Cartea Simbolismul Francmasoneriei, semnata de catre Jirah Dewey Buck si publicata recent de Casa editoriala Herald, este o lectura obligatorie pentru orice aspirant intru cunoastere ezoterica. Structura lucrarii, continutul in sine si, apoi, argumentatia originala pe care autorul intelege sa o administreze pentru sustinerea tezelor sale, toate la un loc, au darul sa relanseze efortul nostru personal inspre clarificare doctrinala si o mai buna intelegere a realitatii.
Inainte de toate, J. D. Buck este un reputat erudit al timpului sau si un francmason militant, in egala masura care, convins intrutotul de inestimabila valoarea morala a demersului initiatic, se va fi angajat profund in procesul de promovare a principiilor si idealurilor ce guverneaza perfectionarea masonica. Specificul acestui important autor de literatura masonica rezida in argumentatia teozofica de care intelege sa se foloseasca pentru ca astfel sa-si argumenteze cu si mai mare eficacitate expunerile si concluziile sale.
In contextul literaturii ezoterice de la finele secolului al XIX-lea, cartea lui J. D. Buck trebuie descifrata in consonanta cu lucrarile anterioare, semnate de catre alti doi mari autori nord-americani, respectiv, Albert G. Mackey si Albert Pike. Indeosebi, Albert Pike pare sa fi exercitat o fascinatie remarcabila asupra lui Buck si, tocmai de aceea, ne raliem celor care fac recomandarea ca lucrarile acestor doi autori sa fie citite impreuna, caci, in mare parte, ele sunt una in prelungirea celeilalte.
Comentarii