Sa ne crestem copiii cu atentie si intelepciune

 

Traim o perioada extrem de interesanta in ceea ce priveste exersarea rolurilor parentale. Niciodata in istorie nu am avut acces la atat de multa informatie despre parentaj, si niciodata presiunea de a fi un „parinte perfect” nu a fost internalizata la un asemenea nivel. Cum oameni suntem si, in cel mai fericit caz, perfectibili doar ne putem numi, mecanismul vinovatiei creste exponential.


Familia poate fi atat un element de suport, cat si o sursa de stres, neintelegeri si suferinta. Intreaga familie este afectata atunci cand unul dintre membrii sai se confrunta cu o dificultate, iar scopul demersului terapeutic este sa sustina familia sa depaseasca momentul de criza, sa gaseasca solutii optime de gestionare a acestuia pe viitor si sa ajute la cresterea calitatii relatiilor familiale.

 

 

Parentingul iti ofera ocazia tie, ca parinte, sa inveti mai multe despre rolul tau natural, despre dezvoltarea copilului si sa nu te mai simti singur in fata solicitarilor impuse de responsabilitatile parentale.

 

Cred ca suntem unici si avem o dinamica pur personala in gestionarea relatiilor, motiv pentru care parentingul-reteta nu functioneaza. Vei descoperi insa in cartea Carlei Naumburg importanta esentiala a faptului de a te ingriji pe tine insuti, emotional si psihic, pentru a putea sa gestionezi  relatiile cu copiii tai prin intermediul mindfulness-ului. „Pe locuri, fiti gata… respirati” nu iti ofera niste raspunsuri universal valabile pentru problemele cu care te confrunti in relatia cu copiii tai, nici nu-ti garanteaza o viata de familie linistita permanent si fara umbra crizelor emotionale. Te ajuta insa in constientizarea principiului „mastii de oxigen”: daca tu nu esti echilibrat si implinit, nici copilul tau nu va putea relationa cu un model sanatos de crestere, si intreaga voastra dinamica va avea de suferit. Ai la indemana experienta autentica a altor familii care au ales sa impartaseasca drumul lor spre mai bine. Eu zic ca merita sa ne imbarcam in aceasta calatorie!

 

 

 


Sa ne crestem copiii cu atentie si intelepciune poate fi o provocare pentru multi dintre noi, prin prisma propriei experiente familial transgenerationale. Desigur ca o filosofie si o conceptie extrem orientata poate fi dificil de integrat si materializat.

 

 

 


Dr. Shefali Tsabary are o experinta de viata extrem de interesanta, aspect care isi pune amprenta in lucrarile sale, precum si in practica terapeutica. In „Familia Constienta”, mesajul se concentreaza asupra importantei tale ca parinte in viata copilului tau si asupra punctelor tale forte, iar principiile sale de baza apreciaza, respecta si sprijina relatia parinte-copil. Astfel, te incurajeaza sa-ti analizezi mai in amanunt viata si modul in care relationezi cu copilul tau si sa descoperi o gama mai larga de alternative pozitive si eficiente pentru rolul tau ca parinte, sa-ti intelegi mai bine copiii si abordarile pe care le poti avea in raport cu ei.

 

 

 

 

 

Este vital sa aducem beneficiile pe care ni le dorim in prezent, iar lucrul acesta inseamna perseverenta si constanta zilnica. Putem creste functionalitatea propriei noastre familii si a interactiunii pozitive dintre noi doar asumandu-ne ca nu exista retete secrete, ci doar o serie de principii sanatoase, pe care acum avem ocazia sa le adoptam in viata noastra de zi cu zi.

 


 

Un articol semnat de Alina Moldovan - membru fondator EquilibruPsi Brasov, psiholog cu drept de libera practica atestat profesional de Colegiul Psihologilor din Romania, Comisia de Psihologie Clinică si Psihoterapie, în Consiliere psihologică – evaluarea și consilierea experiențială a copilului, adultului, cuplului și familiei și Psihoterapie experiențială și a unificării centrată pe adult-copil-cuplu-familie.

Comentarii

Carte
Pe locuri, Fiti gata... Respirati! Practicati mindfulness alaturi de copiii vostri pentru diminuarea crizelor emotionale si o familie mai linistita „Problema nu este ca gandim, ci ca cei mai multi dintre noi au tendinta de a lua in serios orice gand care le trece prin cap, indiferent de calitatea, justetea, relevanta sau utilitatea sa. Ne...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Carla Naumburg Carla Naumburg, PhD, este scriitoare, speaker si asistent social. Este autoarea cartii Pe locuri, Fiti gata... Respirati! Practicati mindfulness alaturi de copiii vostri pentru diminuarea crizelor...
Detalii autor
Colectie
MINDFULNESS
Detalii colectie

Articole similare

Rūmī - poet, mistic, filosof
Rūmī - poet, mistic, filosof
Rūmī este unul dintre cei mai cunoscuti poeti persani, un personaj venerat din Turcia pana in Extremul Orient. Jalal al-Din Rūmī (1207-1273) s-a nascut la Balkh, in Afganistanul de astazi. Era fiul...
Parintele constient - o noua viziune
Parintele constient - o noua viziune
Este nevoie sa dam nastere unei noi viziuni despre parentaj. Aceasta viziune trebuie sa se bazeze pe ceea ce stim despre legatura speciala dintre parinte si copil, prin care fiecare comunicare, chiar...