Teodoru Ghiondea: Doctrina Cabalei, Cabala Crestina si Zoharul

 

Doctrina Cabalei - Filosofia religioasa a evreilor de Adolphe Franck face parte din primele carti de acest gen din perioada moderna si anume acele eforturi de a dezvalui doctrina esoterica a iudaismului intr-un mod cat mai accesibil mentalitatii si culturii europene a secolului XIX. Fidel perspectivei si conceptiei istorice, autorul abordeaza delicatul subiect al esoterimului iudaic din punctul de vedere al raporturilor acestuia cu mediul crestin si, in special cu filosofia lui Platon si cea a neoplatonicienilor, recurgand la nuantele mistice ale acesteia din urma, cu multa subtilitate, pentru a evidentia unele aspecte fundamentale ale Cabalei.

Bibliografia este remarcabila, atat prin vastitatea ei cat si prin diversitatea perspectivelor pe care respectivele surse le ofera; din acest punct de vedere tratatul nostru poate fi considerat ca o sinteza a acestor perspective, acordand si “regularizand” diferitele viziuni particulare, specifice, cu fondul real al traditiei esoterice iudaice.

 

Cartea lui Adolphe Franck este un reper fundamental in

intelegerea doctrinei esoterice a iudaismului nu numai

pentru cultura europeana a secolului XIX, dar si pentru

cea a secolului XXI.

 

Cabala crestina a lui van Helmont este una din cartile, putin cunoscute dealtfel, care au determinat o noua directie de cercetare, un nou suflu in efortul carturarilor secolului al XVII-lea de a intelege cat mai bine, in fond, ceea ce Mantuitorul a afirmat: “Nu am venit sa stric Legea, ci sa o implinesc.” Fiind cunoscut in epoca aspectul esoteric al textelor sacre, nedenaturat inca de ocultismul ce va aparea un secol si jumatate mai tarziu, si beneficiind de dezvoltarea literaturii rabinice din acea perioada, legaturile, raporturile dintre Noul Testament si Vechiul Testament au fost interpretate prin filonul esoteric pe care-l constituie cabala, actiune nu numai indreptatita dar cu un beneficiu intelectual evident.

Van Helmont face parte dintre savantii renumiti ai vremii, practica alchimica fiind o constanta a preocuparilor sale si fiind legata, principial de medicina pe care o practica – ceea ce ne dezvaluie si o conceptie veridica a autorului in legatura cu viziunea sa despre raportul esential dintre micro- si macrocosmos. Stilul sau, recunoscut ca fiind inspirat de dialogul platonician, este clar, captivant si direct, in asa fel incat lectura este una placuta si dinamica. Exercitiul intelectual al parcurgerii unui asemenea text nu este numai util pentru intelegerea Noului Testament, dar profitabil, poate mai mult decat in alte circumstante, patrunderii in articulatiile cu sens metafizic dintre cele doua traditii: cea iudaica si cea crestina.

Traducerea acestei “variante” a Zoharului s-a realizat dupa versiunea latina cunoscuta sub numele de Cabala denudata, stabilita in aceasta forma de Knorr von Rosenroth; talmacitorul din limba latina, Samuel Liddell MacGregor Mathers, a consultat atat originalul caldean cat si textul ebraic.

Autorul textului latin, Cabala denudata, Knorr von Rosenroth este un savant german de inalta tinuta; studiile sale de specialitate: literatura esoterica iudaica, au cuprins surse dintre cele mai importante: Isaac Luria, Moise Cordovero, Josef Ghikatila si altii, nume care nu mai au nevoie de nicio prezentare. Asadar, izvoarele pe care savantul german le-a parcurs au girul absolut al celor mai mari maestri cabalisti, ceea ce confera acestei variante a Zoharului autenticitate.

Este necesar, in acelasi timp, sa precizam ca modul in care este prezentata doctrina cabalei este unul specific discursului rabinic, ceea ce pune problema unei intelegeri prin interpretare simbolica; notele si comentariile traducatorului englez sunt foarte utile, caci faciliteaza descifrarea simbolurilor.

Lectura unei asemenea carti isi afla utilitatea prin veridicitatea continutului sau, autenticitate insotita de un exercitiu intelectual cu un profit cert in domeniul textelor fundamentale ale spiritualitatii.

Teodor Ghiondea este coordonatorul colectiilor „Philosophia Perennis" si „Intelepciunea inimii" de la Editura Herald. Va vorbi alaturi de Felicia Waldman la GAUDEAMUS Radio Romania, editia a XXVI-a, in cadrul lansarii cartilor „Doctrina Cabalei" de Adolphe Franck, „Cabala Crestina" de Franciscus Mercurius Van Helmont si „Zoharul", joi, 21 noiembrie, ora 18:30.

 

Comentarii

Carte
Doctrina Cabalei - Filosofia religioasa a evreilor Sefer Yetzirah si Sefer Ha Zohar , cele doua carti recunoscute drept textele de baza ale Cabalei (sec. XII-XIII), sunt singurele care furnizeaza elementele necesare pentru a putea face o analiza...
Adauga in cos Detalii produs
Autor
Adolphe Franck Adolphe Franck (1809-1893), scriitor francez, deopotriva filozof spiritualist si eclectic, in linia lui Victor Cousin, filozof al iudaismului si al dreptului. Iti face studiile la colegiul din Nancy...
Detalii autor
Colectie
SEPHER
Detalii colectie

Articole similare

Ceea ce ramane tainuit, Bogdan Mandache
Ceea ce ramane tainuit, Bogdan Mandache
In ultimii ani au aparut numeroase traduceri in limba romana ale unor carti despre cabala, termen in jurul caruia s-a creat si intretinut, de cele mai multe ori cu buna-stiinta, o aura de mister, ca...
Lectii de parentaj constient
Lectii de parentaj constient
Ce fel de rol are jocul in dezvoltarea copilului? Care sunt ingredientele cheie de care au nevoie copiii nostri pentru a creste frumos si a-si implini potentialul? Cum putem influenta fericirea si...
Ceea ce ramane tainuit, Bogdan Mandache
Ceea ce ramane tainuit, Bogdan Mandache
In ultimii ani au aparut numeroase traduceri in limba romana ale unor carti despre cabala, termen in jurul caruia s-a creat si intretinut, de cele mai multe ori cu buna-stiinta, o aura de mister, ca...