Cartea Stralucirii

Pagini alese din Zohar

Publicand aceasta lucrare - nu am avut intentia initierii cititorului in toate misterele Cabalei - lucru de altminteri foarte greu de infaptuit. Dorinta noastra a fost aceea de a prezenta intr-o structura ordonata cateva dintre cele mai frumoase pagini ale Zoharului - pentru a oferi o prima idee despre mistica iudaica celor care inca nu stiu nimic despre acest subiect. Publicand aceasta lucrare - nu am avut intentia initierii cititorului in toate misterele Cabalei - lucru de altminteri foarte greu de infaptuit. Dorinta noastra a fost aceea de a prezenta intr-o structura ordonata cateva dintre cele mai frumoase pagini ale Zoharului - pentru a oferi o prima...

Produsul nu mai este disponibil in magazinul nostru.
Cartea Stralucirii - Pagini alese din Zohar
Colectia
PRINCEPS
Anul publicarii
2012
Coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Numar pagini
256
ISBN
978-973-111-289-3
Cod Bare EAN
5948417300045

Descriere

Publicand aceasta lucrare, nu am avut intentia initierii cititorului in toate misterele Cabalei, lucru de altminteri foarte greu de infaptuit. Dorinta noastra a fost aceea de a prezenta intr-o structura ordonata cateva dintre cele mai frumoase pagini ale Zoharului, pentru a oferi o prima idee despre mistica iudaica celor care inca nu stiu nimic despre acest subiect.

Redactat in dialectul chaldeean, sub forma unui comentariu la Pentateuh, Zoharul reprezinta chintesenta doctrinelor si povestirilor cabalistice, asa cum se prezentau acestea in cadrul gandirii evreiesti din Evul Mediu. Aceste povestiri si doctrine ce constituie Cabala (cuvant ce semnifica Traditie), se bazeaza in principal pe cateva indraznete interpretari ale primelor capitole din Geneza, ale Viziunilor lui Ezechiel si ale Cantarii cantarilor.

In ansamblul lor, aceste povestiri si doctrine incearca sa justifice coexistenta notiunilor de Infinit si Limita (Finitul), de Bine si Rau. Ele presupun faptul ca Dumnezeu, Fiinta suprema, incognoscibila si nelimitata (En Sof), printr-un act de libera vointa si iubire pentru creatia inca necreata, s-a retras cumva in sine, pentru a-i lasa loc fiintei limitate. Aceasta fiinta limitata a dat nastere Lumii emanatiilor in care rezida puterile sale spirituale; dedesubtul acestei lumi s-au nascut, unele din altele, lumile Creatiei, ale Formei si Actiunii, iar aceste diverse lumi au o structura paralela, astfel incat celor zece grade spirituale ale lumilor superioare le corespund in mod intim cele zece elemente materiale sau Invelisurile, care apartin lumilor inferioare. Povestirile si doctrinele mai presupun faptul ca sufletul omenesc, prin care se realizeaza contopirea acestor lumi, descopera in virtute si rugaciune o forta magica, ce ii permite sa actioneze chiar asupra lui Dumnezeu.

Zoharul s-a raspandit repede in lumea evreiasca si a fost imediat considerata de catre adepti ca fiind o lucrare egala in sfintenie cu Biblia; a exercitat chiar o mare influenta asupra liturgiei din secolele al XVI-lea si al XVII-lea, care a imprumutat, in anumite rugaciuni, limbajul sau pentru a celebra sarbatoarea Sabatului.

Edmond Fleg

CUPRINS

Cuvant inainte 5

Capitolul I

Rabi Simon Ben Iohai si invatatura tainica 13

Rabi Simon ben Iohai 15

Capitolul II

Dumnezeu si emanatiile sale 23

Cunoasterea lui Dumnezeu 25

Alfabetul divin 29

Formele lui Dumnezeu 45

Puterea mediatoare 53

Capitolul III

Omul si lumea 61

Omul in lume 63

Omul si pacatul 69

Sufletul si trupu l75

Purtarea omului 87

Nemurirea sufletului 93

Lumea 103

Capitolul IV

Israel si mesia 131

Istoria mistica a poporului lui Israel 133

Patriarhii 137

Moise 145

Solomon 151

Templul 155

Exilul 163

Sacerdotiul lui Israel 173

Riturile 175

Rugaciunea 181

Sarbatorile 199

Viata sfanta 215

Mila 219

Studiul legii 223

Mesia 231

Capitolul V

Moartea lui Rabi Simon 247

Moartea lui Rabi Simon 249


Ce spun alti cititori

Ai citit cartea?
Posteaza recenzia

Detalii

SKU
00AS004
Anul aparitiei
2012
Tip coperta
Brosata
Format
13 x 22 cm.
Teme de interes
CLASIC, Iudaism, Iudaism - CLASIC
Limba
Romana
Nr. pagini
256
ISBN
978-973-111-289-3
Traducator
Gabriel Doru Avram

Articole